Το ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε βασικές υποδομές της Ελλάδας είναι γνωστό και εκπεφρασμένο από την πρόσφατη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ. Τα λιμάνια και τα αεροδρόμια βρίσκονται πάντα στην κορυφή της ατζέντας. Τώρα μπαίνει στο… κάδρο και ο τουρισμός.
Όπως αναφέρει το capital.gr, σειρά επαφών μεταξύ μεγάλων ιδιωτικών και κρατικών κινεζικών ταξιδιωτικών οργανισμών, από τη μία πλευρά, και Ελλήνων ομολόγων τους, από την άλλη, ξεκινά την Παρασκευή στην Αθήνα. Οι διά ζώσης συναντήσεις θα έχουν κοινό στόχο: την αμφίδρομη ροή τουριστών από και προς το Πεκίνο, με την Ελλάδα να προσδοκά τα μεγαλύτερα κέρδη από αυτή τη σχέση. Η ραγδαία άνοδος του τουρισμού προφανώς και έδωσε έναυσμα σε ιδιώτες πράκτορες αλλά και σε κρατικούς φορείς της Κίνας να ενισχύσουν τη σχέση τους με την Ελλάδα και ως εκ τούτου να ανοίξουν ακόμη περισσότερο την αγορά.
Αυτό που προσδοκά η ελληνική πλευρά είναι να απλώσει την τουριστική περίοδο πέραν των θερινών μηνών και το «κύμα» των Κινέζων τουριστών είναι ένας… μοχλός προς αυτή την κατεύθυνση. Οι Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού εκτιμούν ότι οι Κινέζοι τουρίστες μπορούν, δυνητικά, να βοηθήσουν στη διεύρυνση της ελληνικής τουριστικής περιόδου, καθώς από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου είναι η περίοδος των εορτών της κινέζικης πρωτοχρονιάς, ενώ αργίες που αποτελούν ευκαιρίες για ταξίδια στο εξωτερικό υπάρχουν και την Πρωτομαγιά, αλλά και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, οπότε και η εθνική εορτή της Κίνας.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο διήμερο φόρουμ που θα διεξαχθεί επί αθηναϊκού εδάφους (σε κεντρικό ξενοδοχείο) έχει η Beijing Municipal Commission of Tourism Development, κορυφαίοι εκπρόσωποι της οποίας πραγματοποιούν αυτή την περίοδο ευρωπαϊκή περιοδεία. Στην αποστολή, που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι China Commercial International Travel Service, Hualiu Culture, Beijing Top View Holiday, China Youth Travel Association, China Harmony Travel Service και άλλα μεγάλα τουριστικά κινεζικά πρακτορεία και οργανισμοί.
Η Beijing Municipal Commission of Tourism Development έχει έλθει συνοδευόμενη από δημοσιογράφους των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης της Κίνας και κρατικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Από ελληνικής πλευράς έχουν δηλωθεί 60 συμμετοχές από τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως δε από ξενοδοχεία και πρακτορεία. Μεταξύ αυτών και πολλά μέλη του ΗΑΤΤΑ, του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, καθώς η κινεζική αποστολή επιδιώκει και την προβολή του Πεκίνου ως τουριστικού και πολιτιστικού προορισμού, στοχεύοντας σε συνεργασίες που θα παράγουν και ελληνικό τουρισμό στην Κίνα.
Οι μέχρι τώρα αριθμοί δείχνουν μια δυναμική προοπτική για το μέλλον, καθώς ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που ταξίδεψαν στην Ελλάδα σημείωσε 50% αύξηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Σημειώνεται πως οι Κινέζοι τουρίστες επιλέγουν να ταξιδεύουν ομαδικά μέσω τουριστικού πρακτορείου, αν και ο ατομικός τουρισμός ενισχύεται παράλληλα με τη διαρκή άνοδο του βιοτικού επιπέδου στην Κίνα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τουρισμού της Κίνας, ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που ταξιδεύει στο εξωτερικό αναμένεται να ξεπεράσει το 2014 κατά πολύ τα 100 εκατομμύρια, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κινεζικής Ακαδημίας Τουρισμού, αναμένεται να ανέλθει στα 200 εκατομμύρια το 2020. Αν η Ελλάδα, που είναι από τους 15 κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως, καταφέρει να αποσπάσει από αυτή την αγορά ένα μερίδιο της τάξης του 5%, τότε καθίσταται σαφές το όφελος για την οικονομία.
Πηγή: iefimerida.gr