Ένας άντρα που πάσχει από μυϊκή ατροφία, θα είναι ο πρώτος ασθενής που θα υποβληθεί σε ολική μεταμόσχευση κεφαλιού.
Ο Βαλερί Σπιριντόνοφ, δηλώνει μάλιστα έτοιμος για την επέμβαση που ελπίζει να γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο και εμφανίζεται πρόθυμος να εμπιστευτεί τη ζωή του στον αμφιλεγόμενο χειρούργο Σέρτζιο Καναβέρο ότι μπορεί να κόψει το κεφάλι του και να το τοποθετήσει με επιτυχία σε ένα υγιές σώμα.
Ο τριαντάχρονος Ρώσος είναι μηχανικός υπολογιστών. «Η απόφασή μου είναι οριστική και δεν σκοπεύω να αλλάξω γνώμη», λέει στη Daily Mail. Πάσχοντας από τη σπάνια γενετική ασθένεια Werdnig-Hoffman που ατροφεί τους μύες, επιθυμεί να έχει μία ευκαιρία για ένα νέο σώμα πριν πεθάνει.
«Αν φοβάμαι;» Φυσικά και φοβάμαι. Δεν είναι όμως μόνο τρομακτικό, αλλά και πολύ ενδιαφέρον» δήλωσε ο Σπιριντόνοφ από το σπίτι του στο Βλαντιμίρ, μία πόλη 12ο μίλια ανατολικά της Μόσχας. «Θα πρέπει ωστόσο να καταλάβετε ότι δεν έχω και πολλές επιλογές. Αν δεν δοκιμάσω αυτή την ευκαιρία που μου δίνεται, η μοίρα μου θα είναι πολύ λυπηρή. Κάθε χρόνο η κατάστασή μου χειροτερεύει».
«Δεν μπορώ να ελέγχω το σώμα μου τώρα. Χρειάζομαι βοήθεια κάθε μέρα, κάθε λεπτό. Είμαι 30 ετών, ενώ σπάνια άνθρωποι ζουν περισσότερα από 20 χρόνια με αυτή την ασθένεια», είπε ο Ρώσος που δηλώνει απελπισμένος.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο γιατρός Καναβέρο έχει έρθει σε επικοινωνία με τον Σπιριντόνοφ μόνο μέσω Skype, ενώ δεν έχει μελετήσει ούτε το ιατρικό του ιστορικό.
Ο αμφιλεγόμενος χειρούργος Σέρτζιο Καναβέρο
Ο Ιταλός γιατρός δήλωσε στο CNN πως έχει λάβει πολλά e-mail και επιστολές από ανθρώπους που ζητούν να υποβληθούν σε αυτή την εγχείρηση, αλλά επιμένει πως οι πρώτοι ασθενείς θα είναι άνθρωποι που πάσχουν από ασθένεια μυών. Όπως σημειώνει δε, έχει ονομάσει την διαδικασία HEAVEN, αρκτικόλεξο για τον όρο εγχείρηση αναστόμωσης κεφαλιού. Η αναστόμωση αφορά στην χειρουργική σύνδεση δύο μελών.
Ο Καναβέρο επιμένει πως όλες οι απαραίτητες τεχνικές για την μεταμόσχευση ενός κεφαλιού σε σώμα δότη υπάρχουν ήδη.
Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού έγινε σε έναν πίθηκο πριν από 45 χρόνια ενώ μια βασική επέμβαση διεξήχθη πρόσφατα σε ποντίκι στην Κίνα. Παρόλα αυτά οι επικριτές αυτής της επέμβασης, λένε πως τα σχέδια του Ιταλού γιατρού είναι «καθαρή φαντασία» ενώ τον συγκρίνουν με τον Δρ. Φρανκενστάιν.
Το κόστος της 36ωρης εγχείρησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μία από τις πιο προηγμένες χειρουργικές αίθουσες του κόσμου, έχει εκτιμηθεί στα 7,5 εκατομμύρια λίρες.
Το νέο κεφάλι θα προέλθει από έναν δότη μοσχεύματος που είναι εγκεφαλικά νεκρός, αλλά κατά τα άλλα υγιής. Και στους δύο το κεφάλι θα αποκοπεί από τον νωτιαίο μυελό, την ίδια στιγμή, χρησιμοποιώντας μια εξαιρετικά κοφτερή λεπίδα για ένα καθαρό κόψιμο.
Στη συνέχεια, το κεφάλι του ασθενούς θα τοποθετηθεί στο σώμα του δότη και θα «κολληθεί» με αυτό που αποκαλεί ο Καναβέρο «μαγικό συστατικό», μία ουσία που μοιάζει με κόλλα και ονομάζεται πολυαιθυλενογλυκόλη που θα βοηθήσει να ενωθούν οι δύο άκρες του νωτιαίου μυελού.
Οι μύες και οι αρτηρίες θα ραφτούν, προτού ο ασθενής τεθεί σε κώμα για τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να μην κουνιέται καθόλου, ώστε το κεφάλι και το σώμα να θεραπευτούν μαζί.
Όταν ξυπνήσει ο ασθενής θα πρέπει να είναι σε θέση να κινηθεί, να νιώσει το πρόσωπό του και ακόμη και να μιλήσει με την ίδια φωνή, ενώ ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα θα βοηθήσουν ώστε να μην απορριφθεί το νέο μόσχευμα.
Οι επικριτές λένε ότι ο δρ Καναβέρο έχει απλοποιήσει τις δυσκολίες που εμπλέκονται στην επανατοποθέτηση ενός νωτιαίου μυελού.
Ο Ιταλός γιατρός δεν έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το προσωπικό των 150 γιατρών και νοσηλευτών που πιστεύει ότι απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ωστόσο, είναι βέβαιος ότι μπορεί να μεταμοσχεύσει επιτυχώς ένα κεφάλι σε ένα άλλο σώμα.
Πηγή: Daily Mail