Τα αλλαντικά και το κόκκινο κρέας μπαίνουν στην «κόκκινη» λίστα των καρκινογόνων παραγόντων, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΠΟΥ
Η συχνότητα και η ποσότητα ως προς την κατανάλωση του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος φαίνεται να αποτελεί το «κλειδί» γύρω από τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του εντέρου.
Η νέα αξιολόγηση γύρω από το επεξεργασμένο και το κόκκινο κρέας βασίζεται στον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου που έχει παρατηρηθεί σε αρκετές επιδημιολογικές μελέτες. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, αποτελεί έναν από τις συχνότερες μορφές καρκίνου. Στις ΗΠΑ μάλιστα, αποτελεί το δεύτερο συχνότερο αίτιο θανάτου που οφείλεται στον καρκίνο και, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μόνο το 2012 στοίχισε τη ζωή σε 50.000 άτομα.
«Τα αποτελέσματα δικαιολογούν τις σημερινές συστάσεις για τη δημόσια υγεία για περιορισμό της κατανάλωση κρέατος», σχολίασε ο δρ Κρίστοφερ Ουάιλντ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (ΙΑRC) του ΠΟΥ, από όπου προέρχονται και τα συμπεράσματα κατόπιν μετα-ανάλυσης 800 μελετών.
Το μπέικον δεν φτάνει σε επικινδυνότητα το τσιγάρο
Το χοιρινό κρέας περιλαμβάνεται στα κόκκινα κρέατα, μαζί με το μοσχαρίσιο, το βοδινό, το αρνίσιο, το κατσικίσιο, καθώς και το αλογίσιο κρέας. Επεξεργασμένο θεωρείται το κρέας που έχει τροποποιηθεί ώστε να παραταθεί η διάρκεια ζωής του ή να ενισχυθεί η γεύση του με διαδικασίες όπως το πάστωμα, το κάπνισμα ή μέσω της προσθήκης άλατος ή άλλων συντηρητικών.
Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο επισημαίνει ότι το γεγονός ότι τα αλλαντικά και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος περιλαμβάνονται στην ίδια λίστα με άλλους καρκινογόνους παράγοντες, όπως π.χ. το πλουτόνιο και το αλκοόλ, δεν σημαίνει ότι για παράδειγμα ένα σάντουιτς αλλαντικά είναι το ίδιο επικίνδυνο για τον οργανισμό, όσο το κάπνισμα ενός τσιγάρου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο αποδίδονται σε μία διατροφή πλούσια σε αλλαντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και 600.000 θανάτων που αποδίδονται στην κατανάλωση αλκοόλ.
Κατά την ανακοίνωση του ΠΟΥ, η κατανάλωση 50γρ. επιπλέον αλλαντικών ημερησίως – κάτι λιγότερο από δυο φέτες μπέικον -, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου έως και κατά 18%. Παρά το γεγονός ότι η γενικότερη απειλή παραμένει μικρή, «ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου φάνηκε να αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνει κάποιος», εξηγεί ο δρ Κουρτ Στράιφαπό το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο, το οποίο πέρα από την σύνδεση της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος με τον καρκίνο του εντέρου, εντόπισε σύνδεση και με τους καρκίνους του παγκρέατος και του προστάτη.
Σημαντική πηγή σιδήρου και ψευδαργύρου το κόκκινο κρέας
Ωστόσο, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το κόκκινο κρέας συνοδεύεται από υψηλή θρεπτική αξία, καθώς αποτελεί βασική πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμίνης Β12. Σύμφωνα με τους ίδιους, περιορισμένος αριθμός μελετών έχει δείξει ότι η κατανάλωση 100γρ. κόκκινου κρέατος την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 17%.
«Η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κόψουμε τελείως το κόκκινο ή το επεξεργασμένο κρέας από την διατροφή μας» καθησυχάζει από την πλευρά του ο καθηγητής Τιμ Κι από τον βρετανικό οργανισμό έρευνας για τον καρκίνο Cancer Research UK και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Ωστόσο, αν κάποιος καταναλώνει κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας πολύ συχνά, τότε καλό θα ήταν να το μετριάσει. Το να φάει κανείς ένα σάντουιτς με μπέικον μια στο τόσο δεν είναι τόσο κακό, αρκεί κατά βάσει να ακολουθεί ένα υγιεινό διατροφικό μοτίβο».
Η περίληψη γύρω από τα ευρήματα των ειδικών του ΠΟΥ δημοσιεύεται στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «The Lancet Oncology».