Search
food_on_floor_475

Τελικά μπορούμε να φάμε κάτι που μας έπεσε κάτω αν το μαζέψαμε αμέσως; Όχι….

Εάν και εσείς όταν πέφτει κάτω κάτι φαγώσιμο, θεωρείτε πως αν το σηκώσετε αμέσως – μέσα σε 5 δευτερόλεπτα – είναι ασφαλές να το καταναλώσετε, τότε κάνετε λάθος.

Ειδικοί στις τροφικές δηλητηριάσεις επισημάνουν ότι ο διατροφικός «κανόνας των πέντε δευτερολέπτων» που πρεσβεύει πως αν πέσει ένα κομμάτι τροφής στο πάτωμα και το αρπάξουμε αμέσως (ή μέσα στα πρώτα 5 δευτερόλεπτα), δεν προλαβαίνει να μολυνθεί από τα μικρόβια και είναι ασφαλές για κατανάλωση, δεν ισχύει.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η ταχύτητα της μόλυνσης εξαρτάται από το είδος του φαγητού που πέφτει στο πάτωμα και τις αποικίες των μικροβίων που υπάρχουν σε αυτό.

«Δεν υπάρχει “κανόνας των πέντε δευτερολέπτων”», δήλωσε η κυρία Ρέιτσελ Ουϊλιαμς, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ενημέρωσης Ασφάλειας Τροφίμων (FSIC) της Αυστραλίας.

«Τα βακτήρια βασίζονται στην υγρασία για να αναπτυχθούν, επομένως οποιοδήποτε τρόφιμο με υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορεί να μολυνθεί ακαριαία. Επιπλέον, ρόλο παίζει και η επιφάνεια όπου θα πέσει το φαγητό. Άλλο είναι να πέσει πάνω σε ένα πάτωμα που μόλις απολυμάνθηκε και άλλο στο χώμα».

Στα τρόφιμα που ακαριαία μολύνονται συμπεριλαμβάνονται τα φρούτα, το κρύο κρέας, τα αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά και κάθε μαγειρεμένη μπουκιά φαγητό, ενώ σε αυτά που μολύνονται με πιο αργό ρυθμό συμπεριλαμβάνονται τα πατατάκια, οι καραμέλες (πριν τις μασουλίσουμε), οι ξηροί καρποί, τα μπισκότα, τα κράκερ και τα ωμά ζυμαρικά.

Πηγή

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
loading...



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *