Προς παράταση Μνημονίου οδεύει η κυβέρνηση

Προς παράταση Μνημονίου οδεύει η κυβέρνηση

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης του Μνημονίου, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 12:00.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως σκοπός είναι η τελευταία εκταμίευση να πραγματοποιηθεί πριν από τις 31/12, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης για τεχνικούς λόγους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε πως ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ δύσκολες.
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του κ. Βενιζέλου:

  • Να μην επιβαρυνθεί ο πολίτης, είμαστε πιστοί στις δεσμεύσεις για μισθούς και συντάξεις.
  • Θα αξιοποιήσουμε ρυθμό ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα.
  • Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, είναι μία θεωρητική συζήτηση για τα μέτρα.
  • Η Τρόικα θα επανέλθει κάποια στιγμή στην Αθήνα.
  • Θα πρέπει οι οίκοι αξιολόγησης να μας αναβαθμίσουν.
  • Το ΔΝΤ έχει πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα, αλλά εμείς θα αποφασίσουμε αν θα δανειστούμε από εκεί ή από τις αγορές.
  • Χρειάζεται ψυχραιμία, συσπείρωση, ενότητα.
  • Οσοι παράγουν αστάθεια λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας.
  • Στόχος είναι να λυθούν τα πράγματα μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.
  • Υπάρχουν κι άλλες λύσεις, όπως οι τηλεδιασκέψεις που γίνονται συνέχεια.

 
Σε ερώτηση του iefimerida.gr για τα σενάρια επίσπευσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Καμία επίσπευση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα».

Πρώτος από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποχώρησε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος δήλωσε: «Όποιος φέρνει την καταστροφή δεν θα επιβεβαιωθεί».

Χαρδούβελης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης, άγνωστο μέχρι πότε

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, κάνοντας και ο ίδιος λόγο για παράταση του Μνημονίου, χωρίς ωστόσο να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Financial Times: Επισφαλής η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος Ραλφ Άτκινς των Financial Times, οι επενδυτές βλέπουν πλέον με ανησυχία τις εξελίξεις. Τόσο λόγω των… μη εξελίξεων στο Παρίσι, όσο και της εσωτερικής πολιτικής αναταραχής. Μάλιστα, κάνει και μια πρόβλεψη που σίγουρα δημιουργεί ανησυχία, καθώς σημειώνει ότι η μακροπρόθεσμη συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη δεν είναι διασφαλισμένη.

«Αυτοί που χαράζουν πολιτική στην Ευρωζώνη ανησυχούν ορθά για την Ελλάδα, που παραμένει ένας κίνδυνος για το σύνολο της ζώνης του ευρώ», σημειώνει ο Ατκινς και προσθέτει: «Η χώρα παραλίγο να εκδιωχθεί απ” την Ευρωζώνη το 2012 και η μακροπρόθεσμη συμμετοχή της σε αυτή εξακολουθεί να μην είναι διασφαλισμένη».

Σύμφωνα με τον Άτκινς, «οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται ξανά πάνω από το 8%, κάτι που δείχνει πως η Ελλάδα είναι ο κύριος «παράγοντας κινδύνου» στην Ευρωζώνη». Τα ελληνικά ομόλογα, που συχνά αποτελούν και τις πρώτες ενδείξεις αναταραχής στην Ευρώπη, πήραν την ανιούσα ξανά, πάνω απ” το 8%, σχολιάζουν οι FT. «Ο τελευταίος παράγοντας ανησυχίας των επενδυτών είναι η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους διεθνείς δανειστές της για τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης. Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία αποτελεί η πολιτική διαμάχη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τη χώρα του χρόνου και να φέρει στην εξουσία την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις».

Financial Times: H Ελλάδα είναι ο κύριος «παράγοντας κινδύνου» στην Ευρωζώνη

Και στη συνέχεια ο Άτκινς ρίχνει τη… βόμβα. «Μήπως αυτή τη φορά οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφθούν καλύτερα για το προβληματικό μέλος της Ευρωζώνης;», αναρωτιέται και εξηγεί: «Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα που έφθασαν κατά την αναταραχή του Οκτωβρίου και πολύ χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη». Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων επίσης είναι διαφοροποιημένες σε σχέση με το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης. Σε όλη την Ευρωζώνη οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν κινηθεί χαμηλότερα απ” τις προοπτικές μεγάλων αγορών απ” την ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, που δείχνει ένα ιδιοσυγκρασιακό ειδικό ρίσκο της χώρας. Σύμφωνα με τον Άτκινς, η Ευρώπη αναδεικνύεται εκ νέου ως πηγή χρηματοοικονομικής αστάθειας. Όπως σημειώνει, η χρηματοοικονομική αναταραχή του Οκτωβρίου σημειώθηκε λόγω της αδύναμης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και των κινδύνων διαχείρισης των υψηλών χρεών που κρύβει ο ανησυχητικά χαμηλός πληθωρισμός. 

«Αλλά τώρα οι χαράσσοντες πολιτική στην Ευρωζώνη ανησυχούν ορθά για την Ελλάδα, που παραμένει ένας κίνδυνος για το σύνολο της ζώνης του ευρώ», καταλήγει.

 

Περί ευθύνης: Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Σχόλια

Post source : iefimerida.gr

Related posts