Με 155 «ναι», 134 «όχι» και 1 «παρών» υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο προϋπολογισμός του 2015.
Η κυβερνητική πλειοψηφία ενισχύθηκε με την ψήφο της ανεξάρτητης βουλευτή Κατερίνας Μάρκου.
Eτσι, παρά το γεγονός ότι απουσίαζε λόγω ασθένειας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, τα «ναι» στον προϋπολογισμό μετρήθηκαν 155 κι όχι 154 όπως αναμενόταν.
«Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε επί 290 παρόντων βουλευτών, καθώς απουσίαζαν: ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, λόγω ασθένειας, η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα, οι επτά κρατούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο Ευστάθιος Μπούκουρας (ανεξάρτητος, προερχόμενος από την Χρυσή Αυγή).
Σαμαράς: Κατηγόρησε τον Τσίπρα για ασέβεια
Με ευθεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς:
Κατηγόρησε τον κ. Τρίπρα για ασέβεια προς τους βουλευτές και είπε ότι δεν θα ανεχθούν να εκβιάζεται η συνείδησή τους.
«Ο κόσμος δεν θέλει τώρα εκλογές», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ποιός πηγαίνει κόντρα στην βούληση του λαού εκείνος που τον ακούει ή εκείνος που τον γράφει στα παλιά του τα παπούτσια ζητώντας εκλογές.
Υμνήσατε έναν απεργό πείνας αλλά ξεχάσατε ότι ο νεαρός έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για ληστεία με καλάσνικοφ, είπε ο Πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε και υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Άφησε δε αιχμή για την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πάπα λέγοντας ότι «μπορεί να συναντηθήκατε με τον Πάπα αλλά δεν έχετε το παπικό αλάθητο».
Ακολούθως ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η τρόικα έλεγαν ότι οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί δεν θα εφαρμόζονταν. Τελικά η κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε στις προβλέψεις της αλλά ο κ. Τσίπρας όπως και η Τρόικα διαψεύστηκαν.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση με την τρόικα σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό: «Συζητάμε για έναν προϋπολογισμό με πλεόνασμα 3% που θα μηδενίζει συνολικά το έλλειμμα ώστε να μην χρειάζεται πια να δανειζόμαστε ούτε για δαπάνες ούτε για τόκους.
Το μνημόνιο τελειώνει δήλωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να συμφωνήσουμε με τους δανειστές για τους υπολογισμούς της επόμενης χρονιάς. Αυτά συζητούμε τώρα με την τρόικα. Μας ζήτησαν να πάρουμε έκτακτα συσταλτικά μέτρα, εκτεταμένα, οριζόντια και οδυνηρά. Τους απαντήσαμε ότι δεν μπορούμε να τα πάρουμε δεν τα χρειαζόμαστε και θα κάνουν ζημιά στην οικονομία. Δεχθήκαμε κάποια από αυτά και δεχθήκαμε ότι αν κάνουμε λάθος θα πάρουμε κάποια μέτρα μέσα στην επόμενη χρονιά. Η διαφωνία με την τρόικα έχει μειωθεί αλλά δεν έχει μηδενιστεί. Μπορεί να υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση για τεχνικούς λόγους λόγω των κοινοβουλίων.
Πετύχαμε να βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να βγούμε στις αγορές πριν τις προβλέψεις και να βγούμε σε ανάκαμψη και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα πριν τις προβλέψεις.
Σύντομα η Ελλάδα θα έχει βγει από την εποχή των μνημονίων, βγαίνουμε από τον αναγκαστικό δανεισμό με επαχθείς όρους. Αλλά βγαίνουμε όχι για να γυρίσουμε στην εποχή των ελλειμμάτων και των χρεών. Αν μία κυβέρνηση το κάνει θα κλείσουν οι αγορές και θα αναγκαζόταν να γυρίσει σε αναγκαστικό δανεισμό και νέο ασφυκτικό μνημόνιο.
Η κυβέρνηση οδηγεί την χώρα σε μία νέα εποχή που θα τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους και θα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά τώρα κάνουμε μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης και θα μπορούμε να πάρουμε μέτρα ανακούφισης όπως οι φορολογικές μειώσεις.
Τι θα συμβεί από την επόμενη χρονιά; θα μας δοθεί μία πιστωτική γραμμή στήριξης που θα μας προστατεύσει από διεθνείς αναταράξεις, δεν είναι αναγκαστικός δανεισμός είναι θωράκιση για να δανείζεσαι από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια.
Οι όροι θα είναι εντελώς διαφορετικοί από τους όρους του μνημονίου όπως και η επιτήρηση. Σε μας θα είναι λίγο πιο αυστηροί από ότι σε άλλες χώρες. Βγαίνουμε από το μνημόνιο και μπαίνουμε σε μία μεταβατική εποχή ενός έτους. Θα δανειζόμαστε όχι για να πληρώνουμε δημόσιες δαπάνες αλλά για να πληρώνουμε παλαιότερα δάνεια που λήγουν. Το χρέος δεν θα αυξάνεται αλλά θα μειώνεται και ως ποσοστό του ΑΕΠ τώρα που αρχίζει η ανάπτυξη. Σας λέω καθαρά ότι η χώρα δεν μπορεί να γυρίσει στο ξέφρενο πάρτυ των ελλειμμάτων».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο δημόσιο χρέος απαντώντας ταυτόχρονα στις θέσεις του κ. Τσίπρα: «Όταν το χρέος είναι γνωστό ότι είναι βιώσιμο και εσείς λέτε ότι είναι μη βιώσιμο το λέτε για να σας ακούσουν οι αγορές και να μην μας δανείσουν. Μεταξύ Ελλάδας και κόμματος είσαστε με το κόμμα, εμείς είμαστε με την Ελλάδα. Δεν αντιπολιτεύεστε μόνο την Ελλάδα αλλά και την πραγματικότητα. Αυτό που κάνετε είναι και έγκλημα και λάθος.
»Εμείς είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε την σταθερότητα που εσείς φοβάστε. Το αν είναι βιώσιμο το χρέος ή όχι το καθορίζουν μόνο οι αγορές. Όταν βγήκαμε στις αγορές υποδέχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα θετικά. Η κατάσταση άλλαξε όταν εσείς αρχίσατε να μιλάτε για εκλογές και να αμφισβητείτε την πολιτική σταθερότητα.
»Το πρόβλημά μας είναι να απομακρύνουμε την πολιτική αβεβαιότητα εκλέγοντας Πρόεδρο και κλείνοντας την διαπραγμάτευση. Ξεχνά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το χρέος μας έχει υποστεί το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει στην ιστορία. Ζήτησε ο κ. Τσίπρας να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα δικό μας χρέος, αυτό όμως το απαγορεύει το καταστατικό της ΕΚΤ και το απορρίπτουν οι χώρες. Εφόσον ξεπεράσουμε την πολιτική αστάθεια θα πέσουν κι άλλο τα επιτόκια.
Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνηση έκανε τομές και στην εξωτερική πολιτική.
»Έκανε την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και προώθησε την στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ ενώ τώρα συνεχίζει τον διάλογο με την Τουρκία συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση της έντασης. Δεν λύνονται τα προβλήματά μας με την Τουρκία αλλά εξομαλύνονται οι τριβές. Ακόμη και με την Ρωσία πετύχαμε μείωση της τιμής αγοράς του φυσικού αερίου.
»Οι σχέσεις μας με την Κίνα συνεχώς βελτιώνονται. Οι Κινέζοι ετοιμάζουν νέα επένδυση στον Πειραιά και η Ελλάδα γίνεται πύλη εισόδου των προϊόντων της στην Ευρώπη κάτι που αναβαθμίζει συνολικά την θέση της χώρας μας. Βελτιώθηκαν οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι συνεχίζονται οι αποκρατικοποιήσεις κατ΄ αρχήν στα αεροδρόμια και ακολούθως στην ενέργεια και στις μεταφορές ενώ προχωρούν τα συμβόλαια για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου.
Προωθούμε την συνταγματική αναθεώρηση που θα θωρακίσει την πολιτική σταθερότητα και θα ανοίξει δρόμο για σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει τώρα γιατί αν δεν εκλέξει η Βουλή Πρόεδρο δεν θα έχει η χώρα νέο Σύνταγμα μέχρι το 2021. Αυτή η κυβέρνηση έχει βάλλει την χώρα στην γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής. Πρέπει όμως να παραμείνουμε σταθερή χώρα, μέσα στην ΕΕ και με σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιφέρειας.
Ανάγκη να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Επιστρέφοντας στην επίθεση είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την χώρα και απευθύνθηκε στα συνδικάτα στα πανεπιστήμια και στα σχολεία. «Δεν έχετε ούτε πρόγραμμα ούτε σχέδιο, είσαστε κόμμα ακραίας διαμαρτυρίας. Με αυτά που λέτε ο κόσμος φοβάται. Όταν λέτε ότι η εφαρμογή της πολιτικής θα φέρει κρίσιμες ώρες ο κόσμος φοβάται ότι θα φέρεται την χώρα σε απομόνωση. Έχετε ευτελίσει το Σύνταγμα που προβλέπει μέγιστη συναίνεση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
»Εκβιάζετε εκλογές για να πετύχετε την μέγιστη αποσταθεροποίηση και επειδή δεν πείθετε σκορπίζετε λάσπη στον ανεμιστήρα. Προσπαθείτε να προσεταιριστείτε βουλευτές άλλων κομμάτων. Είτε θα βγάλουμε Πρόεδρο και θα σταθεροποιηθεί η πατρίδα ή θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Είμαι βέβαιος ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος γιατί ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές και οι βουλευτές καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα της εκλογής. Αν δεν καταφέρετε να προκαλέσετε τώρα εκλογές η κατάσταση του χρόνου θα είναι πολύ καλύτερη για τον τόπο. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές είπε: «Σας καλώ να ψηφίσετε τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της χώρας» και πρόσθεσε ότι αυτά τα τρία ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, η εκλογή Προέδρου και η συνταγματική αναθεώρηση είναι η επανάσταση που έχει ανάγκη ο τόπος.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης επέμεινε πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται – και αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει κλείσει ακόμα η συμφωνία με την τρόικα.
«Είπατε πως δρόμο επιστροφής δεν έχουμε. Φοβάμαι, ότι ο δρόμος της οικονομικής λογικής που έχετε διαλέξει, είναι ένας δρόμος επιστροφής στο παρελθόν, στο ίδιο μοντέλο ανάπτυξης που μας οδήγησε στην κρίση, της μη κοστολογμένης κατανάλωσης με δανεικά. Πώς θα δημιουργήσετε ξαφνικά 300.000 θέσεις εργασίας σε ένα χρόνο όπως είπατε τον Σεπτέμβρη – και μάλιστα όταν ακούμε απ’ τους συνεργάτες σας πως δεν θα αυξήσετε τις δαπάνες του δημοσίου τομέα; Πού θα βρείτε τα λεφτά;» ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κος Χαρδούβελης.
Ο κος Χαρδούβελης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια εξόδου της ελληνικής οικονομίας στις αγορές:
«Η στάση των αγορών κάτι μας λέει. Οι αγορές βλέπουν τον κίνδυνο της μη συνέχισης αυτού που δουλεύει. Αν η σκυτάλη πάει ξανά στη βάση, δεν θα έχει γίνει τίποτα. Βλέπουν πως θα χάσουν τα χρήματά τους και φοβούνται» σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα πως και μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θα συνεχίσει και δεν θα καταστρέψει αυτά που ξεκινήσαμε».
«Ήδη άνθρωποι του κόμματός σας, είπαν κατά τη συζήτηση πως υπάρχουν μεγάλες παθογένειες στην ελληνική οικονομία (σ.σ. σχετική αναφορά είχε κάνει ο Γ. Δραγασάκης), άκουσα πως υπάρχει ρίξη θεσμών και αξιών. Κι εμείς αυτό πιστεύουμε» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Λαμβάνοντας το λόγο για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε τον Γκίκα Χαρδούβελη πως μίλησε «σαν υπουργός Οικονομικών του Σημίτη» σαν να μην άκουσε τις τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης και περιφρονώντας τη Βουλή.
»Πιστεύετε ναι ή όχι πως έχουμε παγίδα χρέους, πρόβλημα αποπληθωρισμού, ότι δεν γίνεται ανάπτυξη με τις κρατικές δαπάνες στο 38% του ΑΕΠ;» ρώτησε τον κο Χαρδούβελη ο Ε. Τσακαλώτος, ελέγχοντάς τον παράλληλα για τη συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt:
«Κάνατε λάθος όταν σας ρώτησε η εφημερίδα, αν θα πρέπει να χαλαρώσουν οι όροι του ελλείμματος για τη Γαλλία κι εσείς πήρατε θέση υπέρ του Σόιμπλε; Γιατί να σας στηρίξουμε; Για να συνεχίσετε να λέτε «μπράβο Σόιμπλε, δεν χρειάζεται καμία αλλαγή;». Όσον αφορά δε, τις προτεινόμενες από τον υπουργό Μεταρρυθμίσεις, ο κος Τσακαλώτος λέει πως «δεν υπάρχει στις μεταρρυθμίσεις προστασία των συνταξιούχων και των εργαζομένων»
Απαντώντας, ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε πως η συνέντευξή του δεν αποδόθηκε σωστά από τον ελληνικό Τύπο:
«Απευθύνθηκα στο γερμανικό κοινό, όταν ρωτήθηκα αν θα πρέπει η Γαλλία να υπακούσει στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Και δυστυχώς ο ελληνικός Τύπος άφησε απ’ έξω τη μισή μου απάντηση. Είπα πως η Γαλλία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της (γιατί δεν το κάνει και μας δημιουργεί πρόβλημα σαν χώρα) αλλά είπα πως αν οι δαπάνες του γαλλικού Δημοσίου είναι δημόσιες επενδύσεις, θα πρέπει να αφεθούν να ξεπεράσουν το όριο του 3% για το έλλειμμα. Και έχω φάει κριτική απ’ την αντιπολίτευση για κάτι που πιστεύει κι εκείνη!» ανέφερε ο κος Χαρδούβελης.
Σε σχέση με το χρέος, ο κος Χαρδούβελης παραδέχθηκε πως είναι πράγματι υψηλό, «αν και, όπως είπε ο κος Βενιζέλος πρωτύτερα, κάποιοι το υπολογίζουν στο 60%. Το χρέος όμως, μπορεί κανείς και να το δει ως κόστος εξυπηρέτησής του – και αυτή τη στιγμή είναι το μισό απ’ ό,τι ήταν πριν την κρίση: Το κόστος αυτό σήμερα είναι 6-7 δις ενώ πριν ήταν 13 δις. Αυτό που έχει σημασία για μας στην διαπραγμάτευση, είναι ότι τα επιτόκια είναι χαμηλά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κόστος εξυπηρέτησης είναι χαμηλό. Θέλουμε να «κλειδώσουμε» αυτά τα επιτόκια – και θα το προσπαθήσουμε» συμπλήρωσε ο υπουργός.
«Έχει μεγάλη πολιτική αξία είναι ο προϋπολογισμός του 2015, ο προϋπολογισμός της αλλαγής σελίδας για την Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.
«Η διαπραγμάτευση με την τρόικα παρατείνεται λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας», δήλωσε.
Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα, αλλά μια μικρή τεχνική επέκταση του προγράμματος.
Επίσης όπως είπε, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τόσο οι δανειστές όσο και οι επενδυτές αντί να ακούσουν μια υπεύθυνη τοποθέτηση, ακούν την αμφισβήτηση της συνέχειας του κράτους, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει ότι δεν θα αναγνωρίσει τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις που έχουν υπογραφεί με τους εταίρους μας.
Ο ίδιος συνέχισε ότι τις συνέπειες από τη στάση της αντιπολίτευσης τις υφίσταται ο λαός.
«Η ελληνική κυβέρνηση ανεξαρτήτου πολιτικής ταυτότητας παλεύει να βγει η χώρα από την κρίση. Ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού τον Ιούνιο του 2012 ο ελληνικός λαός επέλεξε τη λύση της υπεύθυνης και επώδυνης πολιτικής στρατηγικής» είπε και χαρακτήρισε διαστροφή των θεσμών ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Χαρακτήρισε πολιτικό εκβιασμό τις τοποθετήσεις περί αποστασίας και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους αρκεί να μην βρεθούμε στο άγνωστο.
Τέλος υπογράμμισε ότι ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι αυτός του εγγυητή της εθνικής σταθερότητας. Και αυτό, όπως είπε, δεν τελεί υπό αίρεση ή προθεσμία.
Είναι περισσότερο περίπλοκες από το παρελθόν, πρόσθεσε ο Γκ. Χαρδούβελης για να προσθέσει ότι η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο «από το γεγονός ότι η Ελλάδα θα μπει σε νέα πιο χαλαρή σχέση με Ευρωπαίους και ΔΝΤ. Θέλω να πιστεύω» συμπλήρωσε, «ότι όλες οι πλευρές έχουμε επίγνωση ότι σε μια διαπραγμάτευση μετά τις θέσεις και τις αντιθέσεις, έρχεται η σύνθεση». Και σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα οδηγηθούμε σύντομα σε θετικό αποτέλεσμα». Αξιοσημείωτο είναι ότι εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου υποστήριξε πως η στάση κυρίως της αντιπολίτευσης ανεβάζει το βαθμό δυσκολίας του έργου του στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα: «Θα προτιμούσα να μπορώ να λειτουργώ και να διαπραγματεύομαι έχοντας εξασφαλίσει την αναγκαία κοινωνική και πολιτική συναίνεση για τα αυτονόητα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χαρδούβελης επαναδιατύπωσε τη γνωστή θέση πως η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνουν και το τέλος των αλλαγών που θα πρέπει να συνειστούν.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας