Search
apple-falvor-tea-700x431

ΕΡΕΥΝΑ: Με ποιο διατροφικό συνδυασμό θα προλάβεις τον καρκίνο;

Ένα μήλο την ημέρα δεν αρκεί για να κάνουμε το γιατρό πέρα, όπως αποδείχθηκε άλλωστε πρόσφατα στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες.

Αν όμως συνδυάσουμε το φρούτο με ένα απολαυστικό και υγιεινό ρόφημα ίσως επιτύχουμε πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας των Τροφίμων (IFR) διαπίστωσαν ότι ένα μήλο σε συνδυασμό με ένα φλιτζάνι τσάι είναι το δυναμικό ντουέτο που θωρακίζει τον οργανισμό μας απέναντι σε χρόνια νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Nutrition & Food Research παρουσιάζει αναλυτικά πώς το μήλο και το τσάι «συνεργάζονται» για να προστατεύσουν τον οργανισμό μας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν σημαντική ποσότητα μιας ομάδας ουσιών που ονομάζονται πολυφαινόλες. Πολυφαινόλες παρέχει και το τσάι. Όταν καταναλώνουμε μήλο και τσάι, ο μοναδικός συνδυασμός από τις πολυφαινόλες που παρέχουν μπορεί να μπλοκάρει τη δράση ενός μορίου που ονομάζεται VEGF. Το μόριο VEGF προωθεί το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων (αγγειογένεση), διαδικασία που συμβάλλει στην εξάπλωση του καρκίνου. Η αγγειογένεση παίζει επίσης ρόλο στη σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) και τη ρήξη των αθηροσκληρωματικών πλακών, διαδικασίες που οδηγούν στο έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στο πλαίσιο της δοκιμής που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, εξέτασαν την επίδραση που έχουν οι πολυφαινόλες του μήλου και του τσαγιού σε ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία και διαπίστωσαν ότι ακόμη και σε μικρές δόσεις οι πολυφαινόλες απενεργοποιούν πλήρως το μόριο VEGF. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο χάρη σε πολυφαινόλες από συγκεκριμένες τροφές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι πολυφαινόλες ενεργοποιούν ένα ένζυμο που βοηθά στην παραγωγή οξειδίου του αζώτου στο αίμα, το οποίο συμβάλλει στη διαστολή των αγγείων και προλαμβάνει τις βλάβες στα αγγεία.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι, χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση, οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα και τα εμποδίζουν να αναπτυχθούν.

Πηγή: onmed.gr

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
loading...



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *