Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, τόνισε ότι «τα σύνορά μας είμαστε ικανοί να τα φυλάμε μόνοι μας, ως το τελευταίο όριο της Ευρώπης».
Σημείωσε πως η κυβέρνηση κατανοεί πλήρως ότι δεν υπάρχει διαδικασία αποτροπής σε ό, τι αφορά πρόσφυγες και μετανάστες. «Εκεί θα εξαντλούμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον», συμπλήρωσε και διευκρίνισε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας «ούτε τα απεμπολούμε ούτε τα βάζουμε σε συζήτηση».
Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική επιχείρηση κατά του ISIS σε ξηρά, αέρα ή θάλασσα, ενώ για το θέμα υποδοχής προσφύγων αναφέρθηκε εκ νέου στον προγραμματισμό δημιουργίας πέντε hotspots στα νησιά για την ταυτοποίηση των προσφύγων και τεσσάρων χώρων μετεγκατάστασης στην ηπειρωτική χώρα, δύο στην Αττική και άλλοι δύο στην Κεντρική Μακεδονία. Υπενθύμισε, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει ότι η ταυτοποίηση θα μπορούσε να γίνει και στην ίδια την Τουρκία παρ’ ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτό.
Σε ερώτηση για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, αλλά και τα επίμαχα «tweets» για τις παραβιάσεις και την «νευρικότητα των πιλότων» που ευρέως σχολιάστηκαν παρατήρησε: «Υπάρχουν παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας είναι γνωστό και έχει καταγγελθεί και σε φόρα και στο ΝΑΤΟ. Οι δυνάμεις μας, ιδιαίτερα η αεροπορία και το ναυτικό, έχει συγκεκριμένες εντολές και από την πολιτική ηγεσία, αλλά και από την στρατιωτική για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε αυτές τις καταστάσεις. Θεωρώ ότι η συμπεριφορά που έχουν είναι ιδιαίτερα επαρκής και επιτυχής».
Ο κ. Βίτσας συνέχισε: «Ο “πόλεμος των τουίτ” ήταν μία επιτυχημένη λογική στο επιχείρημα ότι υπάρχει καμιά φορά νευρικότητα. Οι δικοί μας οι πιλότοι είναι εκπαιδευμένοι, έτσι ώστε να μην είναι νευρικοί αλλά να εκτελούν το καθήκον τους. Μπορώ να το διαβεβαιώσω αυτό και από την σημερινή συνάντηση που είχα με τους πιλότους και πραγματικά θαύμασα, την ψυχραιμία, τον επαγγελματισμό και την προσήλωση τους».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βρεθεί πολιτική και όχι στρατιωτική λύση στην ένταση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.