Ο Αϊνστάιν είχε πει: «Αν κάποτε οι μέλισσες εξαφανιστούν, δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής».Μήπως ο διάσημος φυσικός είχε προβλέψει την αφάνιση των πιο σημαντικών εντόμων για τον πλανήτη;
Οι μέλισσες ίσως να μην θεωρούνται απο κάποιους απότα πιο σημαντικά ζώα αλλά έχουν τον κύριο ρόλο για τη ζωή των οικοσυστημάτων. Είναι γνωστές για το μέλι, το βασιλικό πολτό και το κερί. Aρκετοί είναι αυτοί που αγνοούν ότι είναι επικονιαστές. Τι σημαίνει αυτό; Εκείνες είναι υπεύθυνες για τη γονιμοποίηση των φυτών. Ταξιδεύουν από άνθος σε άνθος επικονιάζοντάς τα. Όχι μόνο τα απλά φυτά όπως τα αγριολούλουδα, αλλά και δέντρα, μελιτζάνες, καρπούζι και άλλα όπως το βαμβάκι. Καταλαβαίνουμε άρα, ότι οι μέλισσες είναι υπεύθυνες όχι μόνο για τηντροφή του ανθρώπου αλλά και για το ρουχισμό του.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών σε έκδοση για τον ρόλο των μελισσών στα οικοσυστήματα δημοσίευσε πως σε μια κυψέλη με 25.000 συλλέκτριες μπορούν να γονιμοποιηθούν 250.000.000 άνθη. Με αυτό γίνεται κατανοητό ότι η εξαφάνισή τους θα είναι μοιραία για την ανθρωπότητα.
Εφόσον πλέον είναι αντιληπτό πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος τους στη φύση, ας εξετάσουμε γιατί κινδυνεύει η ύπαρξή τους. Η μεγαλύτερη απειλή είναι τα χημικά φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας όπως τα νεονικοτινοειδή τα οποία χρησιμοποιούνται στις βιομηχανικές καλλιέργειες. Αυτά τα φυτοφάρμακα κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του φυτού, άρα όταν οι μέλισσες παίρνουν γύρη ή νέκταρ, τα προσλαμβάνουν, με αποτέλεσμα να βλάπτεται το νευρικό τους σύστημα και αργότερα να οδηγούνται σε θάνατο.