Τα μισά αυγά σπάνε κατά το βράσιμο ενώ το χρώμα εισχωρεί μέσα από το τσόφλι; Τι κάνεις λάθος; Διάβασε μερικά βασικά μυστικά για να βάψεις σωστά τα Πασχαλινα αυγά χωρίς να σπάνε

Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε παραδοσιακά τα αυγά μας, παρόλο που κάποιοι προτιμούν να τα αγοράζουν έτοιμα βαμμένα αυγά τα τελευταία χρόνια. Προς πείσμα των καιρών εμείς συνεχίζουμε να βάφουμε μόνοι μας τα πασχαλινά αυγά μας. Ας δούμε όμως μερικά βασικά μυστικά για να τα βάψουμε σωστά.

* Πως θα βράσεις τα αβγά χωρίς να σπάσουν;

Υπάρχουν δύο βασικές επιλογές για τη βαφή των αυγών. Η πρώτη είναι να βράσεις πρώτα τα αβγά σου και μετά να τα βυθίσεις στην μπογιά και η δεύτερη να τα βάψεις μαζί με αυτήν. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν μικρά μυστικά που θα σε βοηθήσουν να γλιτώσεις κόπο και χρόνο αλλά και να ελαχιστοποιήσεις τις απώλειες!

Καταρχήν προσέχουμε τι αυγά επιλέγουμε. Τα καφέ αυγά προσφέρουν πιο βαθυ κόκκινο χρώμα ενώ τα λευκά είναι προτιμότερα για τα υπόλοιπα χρώματα

* Η θερμοκρασία έχει σημασία! 

Βασικός κανόνας για να μη ραγίσουν τα αυγά είναι να έχουν περίπου ίδια θερμοκρασία με το νερό. Οπότε καλό θα είναι να τα βγάλεις λιγάκι νωρίτερα από το ψυγείο και να τα αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου για κάποιες ώρες. Αν υπάρξει απότομη και μεγάλη αλλαγή στη θερμοκρασία, θα προκληθεί απότομη συστολή ή διαστολή στο τσόφλι του αβγού, κάτι που θα οδηγήσει στο σπάσιμο ή ράγισμά του.

* Μην τα στριμώχνεις – άσε τα να αναπνεύσουν

Για να αποφύγεις το στρίμωγμα μεταξύ τους μέσα στην κατσαρόλα τοποθέτησε μια μικρή στρώση κάθε φορά ενώ μπορείς να βάλεις στον πάτο κι ένα μικρό πανάκι, που θα απορροφά τους κραδασμούς κατά τον βρασμό.

* Κλείσε τη φωτιά αν δε θέλεις να θρηνείς… σπασμένα αβγά

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά το βρασμό. Αν δεν χαμηλώσεις τη φωτιά θα έχεις αρκετές απώλειες γι΄αυτό φρόντισε να τουλάχιστον να μειώσεις τη θερμοκρασία. Το καλύτερο κόλπο όμως είναι μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει, να σβήσεις εντελώς τη φωτιά και ν’ αφήσεις την κατσαρόλα σκεπασμένη πάνω στο μάτι για 15 με 20 λεπτά (δουλεύει και σε κουζίνες με άεριο). Έτσι θ’ αποκτήσεις σφιχτά τέλεια βρασμένα αυγά, αλλά χωρίς να σου πρασινίσει ο κρόκος.

* Ξίδι κι αλάτι κάνουν κι αυτά δουλίτσα!

Αν ρίξεις ξίδι κι αλάτι στο νερό, ακόμη κι αν κάποιο αβγό ραγίσει, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δε θα χυθούν μέσα στο νερό.

* Ακολούθησε τις οδηγίες βήμα-βήμα

Αν χρησιμοποιήσεις έτοιμη βαφή ακολούθησε πιστά τις οδηγίες για να υπολογίσεις το χρόνο που απαιτείται να τα αφήσεις βυθισμένα μέσα σε αυτήν. Στη συνέχεια βγάλε προσεχτικά τα βαμμένα αβγά με ένα μεγάλο κουτάλι αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή μεγάλη πιατέλα.

* Στόλισέ τα και καλό τσούγκρισμα!

Μόλις τα βαμμένα αυγά στεγνώσουν γυάλισέ τα με ελαιόλαδο και προετοίμασε τις στάμπες σου, εκτός κι αν είχε επιλέξει εκ των προτέρων την τεχνική της στάμπας με τα φύλλα και το καλσόν. Αν έχεις χρόνο και διάθεση μπορείς να τα ζωγραφίσεις με ειδικό πινελάκι.

Τοποθέτησε τα μέσα σε καλαθάκι το οποίο και θα στολίσεις με κόκκινες κορδέλες και άλλα στολίδια ώστε να γίνει ακόμη πιο πασχαλινό!!

Πηγή:  womenonly

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
loading...
Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!