Αγωνία για τους 13 χιλιάδες εργαζόμενους της αλυσίδας σούπερ Μαρινόπουλος η οποία, μετά τα συσσωρευμένα ταμειακά προβλήματα και τις άκαρπες προσπάθειες διάσωσής της, κατέθεσε χθες αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, λόγω της αδυναμίας της να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αλλά και το μπαράζ των διαταγών πληρωμής και των αναγκαστικών εκτελέσεων που στάλθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία λίγα χρόνια πριν ο Μαρινόπουλος γλεντάει στα μπουζούκια με την Ελένη Μενεγάκη και αρκετούς συνεργάτες της, απολαμβάνοντας αλκοόλ, λουλούδια και την φωνή της Νατάσας Θεοδωρίδου!
Και σήμερα οι εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά, στο έλεος του Θεού!
ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ:
Εργαζόμενοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στον Άλιμο.
Η εταιρία χρωστά συνολικά 1,32 δισεκατομμύρια ευρώ, κι εκφράζονται φόβοι για ντόμινο λουκέτων στην αγορά, καθώς τα 720 εκατομμύρια ευρώ οφείλονται σε 2.000 προμηθευτές.
Μεθαύριο Παρασκευή θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα για προστασία από τους πιστωτές της.
Το σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσε στο δικαστήριο η Μαρινόπουλος ΑΕ προβλέπει αποπληρωμή των τραπεζών σε βάθος 15ετίας, αποπληρωμή του δημοσίου σε 180 μηνιαίες δόσεις, εξόφληση χρεών προς εργαζόμενους σε έναν χρόνο και μηδενικό κούρεμα οφειλών.
Αν και η εταιρεία, τα τελευταία χρόνια δεν έχει δημοσιοποιήσει ισολογισμούς, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τα χρέη της ξεπερνούν τα 1, 3 δις ευρώ (σε ΔΟΥ είναι 49,073 εκατ. ευρώ και 51,765 εκατ. ευρώ προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, προς τους εργαζόμενους οφείλει ποσό 4,289 εκατ. ευρώ και προς τους Ενέγγυους πιστωτές οι οφειλές ανέρχονται σε 126,679 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή προς ανέγγυους πιστωτές οφείλει αθροιστικά 1,092 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εταιρεία έχει ανεξόφλητα χρέη σε πάνω από 2000 προμηθευτές σχεδόν όλες οι μικρές και οι μεγάλες εταιρίες τροφίμων και εφόσον αυτά δεν εξοφληθούν, εκφράζονται φόβοι για ντόμινο λουκέτων στην αγορά και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μαρινόπουλος, η κίνηση της για υπαγωγή στο άρθρο 99 έγινε για να προστατευτεί από κατασχέσεις και διαταγές πληρωμής ενώ σημειώνει αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Στο σχέδιο εξυγιάνσης που κατατέθεσε στο δικαστήριο η Μαρινόπουλος προβλέπονται:
– Αποπληρωμή των εργαζομένων σε 1 έτος
– Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΙΚΑ) σε 180 μηνιαίες δόσεις
– Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (Λοιπά Ταμεία) σε 180 μηνιαίες δόσεις
– Ελληνικό Δημόσιο σε 180 μηνιαίες δόσεις
– Προμηθευτές / λοιποί πιστωτές, σε 15 έτη
– Αντίστοιχα οι οφειλές προς τις τράπεζες, με βάση το σχέδιο είναι να αποπληρωθούν σε βάθος 15ετίας με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, επιτόκιο Eur 3M + 3%.
– Μηδενικό κούρεμα οφειλών
Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.
Το αίτημα της Μαρινόπουλος για ένταξη στο άρθρο 99, αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών, την Παρασκευή, με την συμμετοχή πιστωτών (τράπεζες, προμηθευτές, εταιρίες, ΙΚΑ και δημόσιο)
Με εντολή του δικαστηρίου, έως την Παρασκευή δεν θα μπορούν να γίνουν αναγκαστικές εκτελέσεις στη Μαρινόπουλος.
Στο θέμα παρενέβη το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι στόχος είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των 13.000 εργαζομένων. Ειδικότερα, το υπουργείο σημειώνει ότι «από καιρό και από κοινού με άλλα Υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της.»
«Το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του Υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρία και παράλληλα η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν» προσθέτει η ανακοίνωση.
Η αίτηση πτώχευσης από το παρελθόν οι βαριές κατηγορίες και το… Κατάρ
Σε χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση, η δικηγορική εταιρία Κωνσταντίνου Βρέττας αναφέρει τα εξής: «Σε εκτέλεση εντολής των πελατών μας, ενεργοποιούμε την ματαιωθείσα αίτηση πτώχευσης που είχαμε καταθέσει παλαιότερα και είχαμε ματαιώσει ώστε να δώσουμε ευκαιρία στην εταιρεία αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες μας, πράγμα όμως που ποτέ δεν συνέβη.
Στην αίτηση αυτή, ζητούσαμε να τεθεί σε πτώχευση η εταιρεία με χρόνο παύσης πληρωμών το έτος 13-8-2011, δηλαδή το πρώτο έτος που εμφάνισε τεράστιες ζημιές η εταιρεία και συνάμα το τελευταίο που δημοσίευσε ισολογισμούς.
Με την αίτησή μας, της οποίας την συζήτηση επισπεύδουμε άμεσα, ζητούμε την κήρυξη ως χρόνου παύσης πληρωμών ως μέσα στο 2011, (δηλαδή από τότε που θεωρούμε ότι η εταιρεία ήταν σε κατάσταση παύσης πληρωμών), ανατρέπονται αυτοδίκαια όλες οι καταδολιευτικές μεταβιβάσεις της τότε τεράστιας ακίνητης περιουσίας της, κυρίως σε ένα fund στο Κατάρ που φαίνεται να ελέγχεται από τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο της «Μαρινόπουλος ΑΕ».
Ο πρόσφατος έλεγχος τίτλων που διενεργήσαμε στα υποθηκοφυλακεία απέδειξε, ότι από την ακίνητη περιουσία ύψους τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων (αντικειμενική αξία) που είχε η εταιρεία το έτος 2010, σήμερα δεν υπάρχει παρά πολύ μικρό μέρος αυτής, ένα τμήμα έχει μεταβιβαστεί σε Τράπεζες έναντι χρεών, το δε μείζον στο ανωτέρω fund στο Κατάρ, η δε Μαρινόπουλος υπέγραψε αμέσως μετά τις μεταβιβάσεις μισθωτήρια συμβόλαια με τεράστια ενοίκια στους καινούργιους «ιδιοκτήτες».
Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης, ήταν αφ’ενός να επιβαρυνθεί με μεγάλα λειτουργικά έξοδα, αφ’ ετέρου να χάσουν οι πιστωτές την δυνατότητα ικανοποίησης των απαιτήσεών τους.
Στο παρελθόν, έχουμε προβεί για λογαριασμό διαφόρων πελατών μας, σε κατασχέσεις μετρητών σε βάρος της εταιρείας αυτής για πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά και για αρκετές διαταγές πληρωμής που εκδώσαμε υπέρ πελατών μας.
Εκπροσωπώντας δεκάδες αγρότες, προμηθευτές, τράπεζα, ήτοι πιστωτές της «Μαρινόπουλος ΑΕ» με απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 30.000.000 €, δηλώνουμε ότι επιθυμούμε α) την ανατροπή των καταδολιευτικών μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας, β) την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης της εταιρείας και γ) ότι είμαστε αντίθετοι την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, καθότι αυτό θα επιτρέψει στους υπευθύνους της εταιρείας να συνεχίσουν να την διοικούν, πράγμα που μας βρίσκει σφόδρα αντίθετους.
Ιωνάθαν Κωνσταντίνου
Δικηγόρος
Εταίρος της δικηγορικής Εταιρείας με επωνυμία
«Κωνσταντίνου & Βρέττας»»
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας