Σε «μπούμερανγκ» έχει γυρίσει για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώνεται μέρα με την ημέρα και πλέον οι αποκαλύψεις σχετικά με το πόθεν έσχες και τα έργα και τις ημέρες Καλογρίτσα έχουν λάβει μορφή «χιονοστιβάδας».
Η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο: δέχεται τα πυρά από το σύνολο της αντιπολίτευσης, που μιλά για «σκάνδαλο», «διαγωνισμό – παρωδία» και «αριστερή διαπλοκή», με φόντο και την αντιπαράθεση για την κλήση των τεσσάρων υπερθεματιστών στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και των κ.κ. Παππά και Κρέτσου, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Μετά και από αυτές τις εξελίξεις, στο στενό πρωθυπουργικό κύκλο του Μαξίμου εμφανίζονται πλέον δύο διαφορετικές τάσεις: η πρώτη ζητά από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε πολιτικό αιφνιδιασμό μέσω της διενέργειας πρόωρων εκλογών και η δεύτερη τον «πρεσάρει» να προχωρήσει σε έναν ευρύ ή ακόμη και μίνι ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, με αμιγώς σοσιαλιστικό πρόσημο και ταυτόχρονα να καθυστερήσει η διενέργεια του συνεδρίου του κόμματος.
Θυμίζουμε ότι πλέον συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015, στις οποίες βγήκε νικητής ο Αλέξης Τσίπρας και πλέον ο Πρωθυπουργός έχει και επίσημα τη δυνατότητα του πολιτικού αιφνιδιασμού.
Όπως ορίζει το Σύνταγμα ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί πλέον, να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για μείζον εθνικό θέμα.
Έως και χθες, εκλογές μπορούσαν να γίνουν μόνο με παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ θα ακολουθούσαν διερευνητικές εντολές στα τρία πρώτα κόμματα και εφόσον δεν συγκροτούνταν νέα κυβέρνηση, θα ακολουθούσε σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς και εάν και αυτή απέβαινε άκαρπη, θα σχηματιζόταν υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής έναν από τους Προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, η οποία και θα οδηγούσε τη χώρα στις εκλογές.
Αυτό, ωστόσο, που θα κρίνει οριστικά τις εξελίξεις θα συμβεί την επόμενη Παρασκευή (30/09/2016) και δεν είναι άλλο από την κρίσιμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τυχόν αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Εάν το ΣτΕ ακυρώσει το νόμο Παππά, η κυβέρνηση έχοντας ανοιχτά όλα τα μέτωπα με την κοινωνία (οικονομία, προσφυγικό) θα βρεθεί προ αδιεξόδου και θα αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, αφού θα έχει καταπέσει το βασικό «χαρτί» της, αυτό της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής, και με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης.
Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η χθεσινή δήλωση του εκπρόσωπου τύπου της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, η οποία και αποτυπώνει το σχεδιασμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:«Η απόφαση του ΣτΕ αναδεικνύεται σε κομβικής σημασίας στάδιο. Ο διαγωνισμός έχει καταρρεύσει στη συνείδηση πολιτών. Δεν υπάρχουν ούτε καν ψήγματα διαφάνειας. Υπάρχει οσμή διαπλοκής. Θίγονται πλευρές της δημοκρατίας. Η απόφαση του ΣτΕ θα έρθει σε αυτό το περιβάλλον και έρχεται να προστεθεί στην άθλια οικονομική κατάσταση και στο μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης του προσφυγικού. Αυτό το περιβάλλον δεν μπορεί παρά να παράγει μια συγκεκριμένη πολιτική ατμόσφαιρα».
Παρασκευή …κοντή γιορτή, λοιπόν!
Πηγή: newsbomb.gr