Το τουρκικό Drone «Bayraktar TB2» εξαπέλυσε επιτυχώς αντιαρματικό πύραυλο UMTAS σε απόσταση 8 χιλιομέτρων!
Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )
Το τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένο αερόχημα «Bayraktar TB2» , πραγματοποίησε την πρώτη π[πιστοποιημένη πολεμική αποστολή, εξαπολύοντας πύραυλο αέρος-εδάφους σε επιλεγμένο στόχο σε απόσταση 8 χλμ, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Sabah.
Το πρώτο εξοπλισμένο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV), «Bayraktar TB2», καθιστά την Τουρκία την πέμπτη χώρα στο κόσμο η οποία διαθέτει UAV αυτού του τύπου.
Ο αντιαρματικός πύραυλος που φέρει το συγκεκριμένο Drone, αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική εταιρεία Roketsan.
Το συγκεκριμένο αερόχημα ολοκλήρωσε επιτυχώς τις δοκιμαστικές βολές την Πέμπτη. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία βλέπει τον εξοπλισμό του UAV αυτού ως ένα σημαντικό επίτευγμα, σηματοδοτώντας την τεχνολογική πρόοδο της, αναφέρουν οι Τούρκοι .
Ο τουρκικής κατασκευής μακρού βεληνεκούς αντιαρματικός πύραυλος (UMTAS) , ο οποίος αναπτύχθηκε από την Roketsan, αποτελεί το κύριο εξοπλισμό του «Bayraktar TB2» .
Ο πύραυλος εξοπλίζει συνήθως τα τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα ATAK Τ-129. Χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τον πύραυλο αυτό.
Την Πέμπτη, δύο πύραυλοι, που ο καθένας ζύγιζε 37,5 κιλά, είχαν εγκατασταθεί σε κάθε φτερό του μη επανδρωμένου αεροχήματος .
Ο κατευθυνόμενος με λέιζερ αντιαρματικός πύραυλος , χτύπησε τον στόχο σε απόσταση 8 χιλιομέτρων μακριά, από ύψος περίπου 16.000 ποδιών με 100 τοις εκατό επιτυχία.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικής κατασκευής Drone «Bayraktar TB2» εξοπλισμένο με δύο αντιαρματικούς πυραύλους UMTAS, αποτελεί κίνδυνο –θάνατο για τις ελληνικές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες στον Έβρο και στην Δυτική Θράκη.
Το Drone αυτό σύμφωνα με πληροφορίες θα παραχθεί μαζικά , δίνοντας την δυνατότατα στον τουρκικό στρατό να στοχοποιέι και να εξουδετερώνει άρματα μάχης σε μέγιστη απόσταση των 8 χλμ .
Σε αυτήν την απόσταση τα πληρώματα των αρμάτων, δεν δύναται να εντοπίσουν και να βάλλουν εναντίον του συγκεκριμένου μη επανδρωμένου αεροχήματος .
Η απάντηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να είναι άμεση και ταχύτατη, δεδομένων των «προθέσεων» των Τούρκων σε Έβρο , Αιγαίο και Κύπρο. Οφείλουμε να προβούμε στην άμεση αγορά αναλόγου επιπέδου αεροχημάτων για να έχουμε την δυνατότατα ισόποσης «ανταπόδοσης », τουλάχιστον.
Τι να το κάνουμε εάν διαθέτουμε ένα από τα καλύτερα άρματα του κόσμου , όπως είναι τα Leopard -2 HEL , όταν δεν μπορούμε να τα «προστατεύουμε» αποτελεσματικά ;
Το τουρκικό αερόχημα έχει άνοιγμα φτερών 12 μέτρων , μέγιστο βάρος 650 κιλά , και λογισμικό και διαθέτει συστήματα πτήσης παρόμοια με του ισραηλινού UAV Heron.
Πηγή: pentapostagma.gr