Η ουσία έχει αναγνωριστεί ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» από το Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) και μια πρόσφατη έκθεση του περιβαλλοντικού οργανισμού Environmental Working Group υπέδειξε ότι βρίσκεται στη συντριπτική πλειοψηφία των επεξεργασμένων αρτοποιημάτων.

Ο οργανισμός έδωσε μια ενδεικτική λίστα με προϊόντα που περιέχουν το επικίνδυνο συστατικό.

Το βρωμικό κάλιo (potassium bromate) προστίθεται στο αλεύρι ώστε να ενισχυθεί το ζυμάρι και να φουσκώνει περισσότερο αλλά και για να έχει το ψωμί το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα του. Πέραν του χαρακτηρισμού του IARC, και το Αμερικανικό Κέντρο Βιοτεχνολογικής Πληροφόρησης έχει χαρακτηρίσει το βρωμικό κάλιo ως «πιθανώς καρκινογόνο».

Εργαστηριακές δοκιμές σε πειραματόζωα υπέδειξαν ότι η ουσία συνδέεται με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων καρκίνου στα νεφρά, το θυρεοειδή κ.α. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 στην επιθεώρηση Chemico-Biological Interactions έδειξε επίσης ότι το βρωμικό κάλιo μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA και οξειδωτικό στρες στον άνθρωπο.

Το βρωμικό κάλιo έχει απαγορευθεί ως πρόσθετο τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και τη Βραζιλία. Ωστόσο, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν το έχει απαγορεύσει, έχει θέσει απλώς περιορισμό στην επιτρεπόμενη ποσότητα που μπορούν να περιέχουν τα τρόφιμα.

 

Πηγή: Onmed

loading...
Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια