Την ώρα που στο σύνολό τους οι έλληνες τραπεζίτες εμφανίζονται σίγουροι τις τελευταίες ημέρες ότι η πιθανή συμφωνία της ελληνικής…
κυβέρνησης με τους εταίρους θα απομακρύνει οριστικά τα φάσμα του κουρέματος των καταθέσεων, ήρθε η χθεσινή πρόταση των εταίρων στο προσχέδιο του Eurogroup για να πυροδοτήσει εκ νέου της ανησυχίες για bail in στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.
Σημειώνεται ότι η πρόταση που περιελήφθη στο προσχέδιο του Eurogroup και αφορούσε την κοινοτική οδηγία για την Αναδιάρθρωση και Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών (BRRD), αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μέτρο του «κουρέματος» καταθέσεων και στην Ελλάδα.
Ουσιαστικά οι δανειστές ζήτησαν να εντάξουν στα προαπαιτούμενα του νέου «πακέτου» δανείου την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για το bail-in στην ελληνική νομοθεσία την τρέχουσα εβδομάδα, αντί της 1ης/1/2016 που θα τεθεί σε ισχύ σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Η συγκεκριμένη οδηγία μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην πιθανότητα κατά τη διάρκεια διάσωσης μίας προβληματικής τράπεζας να χρειαστεί η χρήση «ιδίων μέσων» μεταξύ των οποίων και οι μη εγγυημένες καταθέσεις.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην ίδια οδηγία υπογραμμίζεται ότι ακόμη και σε περίπτωση «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ (μέχρι του ποσού αυτού οι καταθέσεις είναι εγγυημένες), τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης οι καταθέσεις φυσικών προσώπων και μικρών επιχειρήσεων. Βέβαια η νομοθεσία έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει τη χρεοκοπία μιας ή περισσότερων τραπεζών, όχι το σύνολο του κλάδου όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.
Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι επίσπευση της ενσωμάτωσης της οδηγίας πολύ πριν την 1/1/2016 κατά πάσα βεβαιότητα συνδέεται με τα προϋποθέσεις για την παραχώρηση δανείου που θα αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Περί τα 15 δις. η ανακεφαλαιοποίηση
Και ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ οι όροι της συμφωνίας δεν είχαν ξεκαθαρίσει, στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα θεωρούν δεδομένο ότι, εφ’ όσον υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, μεγάλο μέρος του δανείου από τον ESM θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο άπαντες θεωρούν ακραία υπερβολικές – έως και ανυπόστατες σε κάποιες περιπτώσεις – τις πληροφορίες του Reuters ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα από 25 δις. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους,
Έμπειρος τραπεζίτης μιλώντας στο Reporter επεσήμανε ότι αν και δεν υπάρχεις πλήρης καταγραφή των συνολικών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, μετά και την επιβολή των capital controls, ωστόσο τοποθετεί το ύψος των πιθανών αναγκών στα επίπεδα των 10 δις. ευρώ, ποσό ικανό να καλύψει της ζημιές της Τραπεζικής Αργίας αλλά και να αποτρέψει οριστικά το bail in.
Στόχος μας είναι, προσθέτει ο ίδιος το «κούρεμα» των καταθέσεων, μέσω του οποίου θα μπορούσε να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να μην τεθεί ούτε ως ενδεχόμενο στο τραπέζι και παράλληλα μέσω της εξυγίανσης και σταδιακής ιδιωτικοποίησης των τραπεζών τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης να μπορούν να επιστρέψουν στο δημόσιο και τους φορολογούμενους.
Όσο γρηγορότερα υπάρξει συμφωνία, ομαλοποιηθεί η κατάσταση και απομακρυνθεί η αβεβαιότητα τόσο θα περιοριστούν οι ζημιές για τις τράπεζες και την οικονομία και κατ’ επέκταση το ύψος των κεφαλαίων που μπορεί να χρειαστούν οι τράπεζες , καταλήγει ο ίδιος.
Reuters: 25 δις. οι ανάγκες των τραπεζών
Το Σάββατο πάντως δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, υποστήριζε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ως συνέπεια του δημοψηφίσματος στη χώρα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, το συγκεκριμένο ποσό είναι διπλάσιο από αυτό που προέβλεπε η ελληνική κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν και διακόπηκαν οι συνομιλίες.
Το Reuters τονίζει ότι η διαφορά στις εκτιμήσεις οφείλεται στις υπέρογκες εκροές κεφαλαίων, πριν κλείσουν οι τράπεζες και εφαρμοστούν τα capital controls.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών το Σάββατο.
Τι θα γίνει με τις τραπεζικές μετοχές
Και ενώ το τοπίο αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίση των ελληνικών τραπεζών είναι ακόμη θολό έχουν προκύψει και τα πρώτα ερωτήματα για τις τραπεζικές μετοχές. Αν για παράδειγμα η ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου γίνει άμεσα – εκτιμάται μέχρι το τέλος του 2015 και αφού θα έχουν προηγηθεί stress tests που θα αναδείξουν τις ανάγκες κάθε τράπεζας – τότε οι μέτοχοι θα πρέπει να εισφέρουν νέα κεφάλαια ώστε να διατηρήσουν τη συμμετοχή τους. Αν ωστόσο κρίνουν ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια είναι υψηλά και τη συμμετοχή σε μια αύξηση κεφαλαίου ασύμφορη, τότε η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κεφάλαια του δημόσιου τομέα που θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της συμμετοχής του δημόσιου τομέα στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας