Η Ρωσία δεν αστειεύεται…
Αρχίζει να «ξεκαθαρίζει» τους λογαριασμούς της με οποιονδήποτε θεωρεί εχθρό της. Το Ινστιτούτο «Ανοικτή Κοινωνία», επίσης γνωστό ως το Ίδρυμα Soros, αναμένεται να αφήσει τη Ρωσία στο εγγύς μέλλον, λόγω της τοποθέτησης του στον κατάλογο των ανεπιθύμητων οργανισμών.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της επιτροπής «Πολιτική βοήθεια» Svetlana Gannushkina, το Ίδρυμα Σόρος έπαψε να δέχεται αιτήσεις για υποτροφίες, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από τη Ρωσία.
Παράλληλα, το φως της δημοσιότητας βρίσκει ένα απόρρητο έγγραφο του Σόρος που μιλά για διάλυση της ορθοδοξίας και για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που πήραν το δρόμο για την υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης και σύσταση νέων, την προσπάθεια ενίσχυσης οικονομικής και δημοσιογραφικής ώστε να «πληγωθεί» η εν Χριστώ κοινωνία που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε και τις νέες κινητοποιήσεις των αντιφρονούντων με τη βοήθεια της κοινωνικής δικτύωσης. Όλα αυτά, τα συνδέει με τη Ρωσία κάνοντας ολοκάθαρο το …μένος για τον Ρώσο πρόεδρο.
Η Ρωσία επίσης απαγορεύει το Ίδρυμα Σόρος με την “απειλή για την εθνική ασφάλεια και τη συνταγματική τάξη”. Ρώσοι πολίτες που συνεργάζονται μαζί τους θα αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα.
Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας έκρινε ότι το Ινστιτούτο του Τζορτζ Σόρος και ένας ακόμη συνεργαζόμενος οργανισμός είναι «ανεπιθύμητα» στη χώρα και απαγόρευσε από τους πολίτες και από άλλους φορείς να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε πρότζεκτ τους.
Σε επίσημη ανακοίνωση τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι οι δραστηριότητες του «Open Society Institute» και του «Open Society Institute Assistance Foundation» αποτελούν «κίνδυνο για τους ρωσικούς συνταγματικούς φορείς και τους φορείς Εθνικής Ασφάλειας».
Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένο για αυτές τις αποφάσεις και να εισάγει τα εν λόγω ιδρύματα στη λίστα με τους ανεπιθύμητους οργανισμούς.
Οι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες των δύο οργανισμών – και τα δύο χρηματοδοτούμενα από τον γνωστό Αμερικανό επενδυτή Τζορτζ Σόρος – τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, μετά την απόφαση των Ρώσων γερουσιαστών για τη σύνταξη της λεγόμενης «πατριωτικής λίστας απαγόρευσης» σχετικά με τις δραστηριότητες 12 οργανισμών που θεωρήθηκαν ότι δρουν κατά των ρωσικών συμφερόντων.