Τον νέο πρόεδρο εκλέγει η Βουλή. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Νίκος Βούτσης. ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι οι βουλευτές τους θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Τον νέο πρόεδρο εκλέγει η Βουλή. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Νίκος Βούτσης. ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι οι βουλευτές τους θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Απών από τη διαδικασία λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων ήταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ο οποίος με επιστολή του ενημέρωσε το Σώμα πως εάν ήταν παρών, θα στήριζε την επιλογή της κυβέρνησης. Απών ήταν επίσης ο Νίκος Μιχαλολιάκος της ΧΑ αλλά και ο Νίκος Νικολόπουλος των ΑΝΕΛ η απουσία του οποίου ερμηνεύτηκε ως έκφραση δυσαρέσκειας για το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκε στο κυβερνητικό σχήμα αλλά ούτε και για τη θέση αντιπροέδρου στη Βουλή.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα κινηθούν κατά συνείδηση. Την ίδια στάση θα τηρήσουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είχε θέσει συγκεκριμένους όρους για να στηρίξει τον Νίκο Βούτση.
Υπέρ του «συμπαθούς συναδέλφου μηχανικού» -όπως είπε- Νίκου Βούτση τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Στη συνέχεια, ο νέος πρόεδρος θα αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από την Ολομέλεια, στη 1:30 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου. Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, τo Πρoεδρείo απαρτίζεται από τoν πρόεδρo, επτά αντιπρoέδρoυς, τρεις κoσμήτoρες και έξι γραμματείς.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή των αντιπροέδρων της Βουλής και των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων. Την ίδια στιγμή ανοικτό παραμένει ακόμα αν θα αντικατασταθεί και ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑΧρήστος Μαντάς.
Ο στόχος του Μαξίμου είναι διττός. Να τοποθετηθούν πρόσωπα που είναι διασφαλισμένο ότι δεν θα λειτουργήσουν εις βάρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας όπως έγινε στο παρελθόν τόσο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όσο και με τους αντιπρόεδρους της Βουλής (Δέσποινα Χαραλαμπίδου), αλλά και με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους του κόμματος (Θανάσης Πετράκος) που «εξέθεσαν» την παράταξη προσχωρώντας στην Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Επίσης, να τηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες εκχωρώντας σταμέλη της κίνησης των «53» θέσεις στο προεδρείο της Βουλής, αλλά και στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος.
Ποια ονόματα «παίζουν»
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.
Για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «παίζουν» δύο ονόματα. Αυτό του νυν γραμματέα Χρήστου Μαντά και του Σωκράτη Φάμελλου.
Ο πρώτος ανήκει στην ομάδα των «53» ενώ οι «μετοχές» του ήταν μέχρι πρότινος σε πτώση επειδή το Μαξίμου του καταλόγιζε μειωμένα αντανακλαστικά σε ότι αφορά την μη έγκαιρη διάγνωση της διάσπασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και την έξοδο 25 βουλευτών το Καλοκαίρι. Ωστόσο, τον κ. Μαντά φαίνεται πως στηρίζει ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Ο Σωκράτης Φάμελλος αντίθετα είναι προεδρικός και κατά συνέπεια χαίρει εμπιστοσύνης από το Μαξίμου. Αν τελικά ο Χρήστος Μαντάς παραμείνει τότε ο κ. Φάμελλος θα καταλάβει μια εκ των τριών θέσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τoυ ΣΥΡΙΖΑ.
Για τις άλλες δύο θέσεις ακούγονται τα ονόματα των Κώστα Μπάρκακαι του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη ο οποίος είχε επιδείξει μεγάλη μαχητικότητα κατά την διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.
Η κατάληψη των θέσεων αυτών φαίνεται όμως ότι ενδιαφέρει και τους «53». Κατά πληροφορίες ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν ενδιαφέρεται να διαδραματίσει κάποιο ρόλο- προς το παρόν. Υπάρχει πάντως ο Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος αν και έχει υπογράψει τα κείμενα των «53» βρίσκεται πιο κοντά στο Μαξίμου. Μάλιστα, η κυβέρνηση τον είχε εμπιστευθεί ως εισηγητή στο νομοσχέδιο του τρίτου μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο, ενώ δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί περεταίρω ως αντιπρόεδρος στη Βουλή.
Σε ότι αφορά τις θέσεις των αντιπροέδρων, η εσωκομματική κάλπη που στήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε τους Κουράκη, Χριστοδουλοπούλου και Βαρεμένο που ηταν και οι προτεινόμενοι του Αλέξη Τσίπρα.
Για τις θέσεις των άλλων αντιπροέδρων των κόμματων της αντιπολίτευσης η ΝΔ θα προτείνει τον Νικήτα Κακλαμάνη, το ΠΑΣΟΚ τον Δημήτρη Κρεμαστινό και το ΚΚΕ τον Γιώργο Λαμπρούλη.
Αντιπρόεδρο θα προτείνει και η Χρυσή Αυγή. Ωστόσο δεν θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (minimum 75) και τελικά η θέση θα μείνει κενή, όπως και στην προηγούμενη Βουλή.