Ακούμε πολλές φορές στην τηλεόραση να γίνεται λόγος για «χτύπημα του Εγκέλαδου», κάθε φορά που μια σεισμική δόνηση προκαλεί ζημιές ή και θύματα σε κάποια περιοχή. Ξέρετε, όμως, γιατί ονομάζεται ο σεισμός Εγκέλαδος;
Στην ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος ήταν ο γιος του Τάρταρου και της Γης, και αρχηγός των Γιγάντων. Ο Εγκέλαδος σκοτώθηκε στην περιβόητη Γιγαντομαχία, όπου ο ρόλος του ήταν ιδιαίτερα σημαντικός. Υπάρχουν διάφορες ιστορίες σχετικά με το πώς θανατώθηκε, όπως για παράδειγμα ότι τον κατακεραύνωσε ο Δίας. Ωστόσο, η πιο επικρατούσα παράδοση λέει ότι τον σκότωσε η θεά Αθηνά, ρίχνοντας επάνω του τη Σικελία ή το όρος Αίτνα.
Καταπλακωμένος, ο Εγκέλαδος καθώς κινείται και αναστενάζει προκαλεί σεισμούς και δημιουργεί ηφαίστεια ή τα κάνει να εκρήγνυνται. Και ετυμολογικά, εξάλλου, ο Εγκέλαδος είναι αυτός που έγκειται μέσα στη γη (λας)!
Έτσι, κατά τους αρχαίους Έλληνες ο Εγκέλαδος ήταν η θεότητα του σεισμού – και ιδίως του ηφαιστειακού. Κάπως έτσι έμεινε η ονομασία μέχρι τις ημέρες μας και τη χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε στο φαινόμενο του σεισμού.