Μείωση του Ελληνικού χρέους στο μισό, προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM), σε κείμενό που απέστειλε στους Θεσμούς και προτείνει ανάμεσα σε άλλα μέτρα, να δοθεί μια νέα περίοδος χάριτος στην χώρα και η πρώτη πληρωμή δόσης για το κεφάλαιο του δανείου, να γίνει το 2044!
Ο ESM, είναι ο μηχανισμός που «πληρώνει» στην Ελλάδα, το ευρωπαϊκό κομμάτι του νέου δανείου και σε έγγραφό του, που στάλθηκε στους άλλους τρεις θεσμούς (ΔΝΤ-ΕΚΤ – Ε.Ε.) προτείνει μία σειρά από δράσεις, που μειώνουν την καθαρή παρούσα αξία του ελληνικού χρέους κατά 52,5%. Οι προτεινόμενες δράσεις χωρίζονται σε επιμήκυνση, «πάγωμα» επιτοκίων και παράταση του «μορατόριουμ».
Το έγγραφο, που αποκαλύπτει η Wall Street Journal, δίνει μία πλήρη εικόνα για τα σχέδια των δανειστών για το ελληνικό χρέος. Αν και είναι σίγουρο πως δεν υπάρχουν περιθώρια για «κούρεμα» της ονομαστικής, παρούσας αξίας, στις εννέα σελίδες του κειμένου, περιγράφονται τρείς διαφορετικές επιλογές για να γίνει βιώσιμο.
Το έγγραφο του ESM, που έχει ετοιμαστεί από τον Αύγουστο, προτείνει την επιμήκυνση ορισμένων δανείων, σύνδεση των πληρωμών με τη μεταβολή του ΑΕΠ της χώρας, την επιβολή ορίων στα επιτόκια ή να δοθεί από τους δανειστές μία νέα περίοδος χάριτος, δηλαδή κάποια χρόνια, που δεν θα πληρώνουμε τα δάνεια αλλά μόνο τους τόκους, όπως γίνεται τώρα.
Πληρωμή του 1% τα πρώτα δέκα χρόνια και κανονικές δόσεις από το 2044!
Η πρόταση του μηχανισμού, προβλέπει τον προγραμματισμό των πληρωμών στο 1% του ΑΕΠ για τη δεκαετία 2023-2033 και στο 1,5% για την περίοδο 2034-2044. Το εναπομείναν χρέος στη συνέχεια θα διαιρεθεί σε ίσα μέρη και η αποπληρωμή του θα αρχίσει το 2044. Αυτό με μία παράλληλη, επέκταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι πληρωμές ορισμένων τόκων ( αυτή κανονικά λήγει το 2022) για μία ακόμα δεκαετία. Αυτό θα σήμαινε πως η ελληνική Οικονομία θα αποκτούσε αρκετό χώρο να «αναπνεύσει» και θα έδινε στην κυβέρνηση την απαραίτητη ευελιξία να πάρει πραγματικά αναπτυξιακά μέτρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το έγγραφο επιβεβαιώνει την απόφαση των εταίρων να αλλάξουν τη μέθοδο με την οποία αξιολογούν τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πλέον, αντί να ασχολούνται με την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, θέτουν ως κριτήριο το ετήσιο κόστος αποπληρωμής, το οποίο θα πρέπει να μην υπερβαίνει το 15% της οικονομικής δραστηριότητας. Κάτω υπό αυτό το πρίσμα, ο Μηχανισμός, εντοπίζει την περίοδο 2023-43 ως την πιο προβληματική, καθώς όπως φαίνεται στην ανάλυσή του, το ετήσιο βάρος πληρωμών μπορεί να υπερβεί το 15% του ΑΕΠ. Όμως αυτό θα ήταν πολύ βαρύ για να το αντέξει η ελληνική Οικονομία και για το λόγο αυτό, προτείνει τη σύνδεση των πληρωμών με την πορεία του ΑΕΠ. Δηλαδή όταν θα κερδίζει η χώρα θα πληρώνουμε και αναλόγως μεγαλύτερη δόση. Όμως αυτό σημαίνει πως σε υφεσιακά έτη, όπως το φετινό, οι δανειστές θα παίρνουν λιγότερα χρήματα για να μην «στραγγιστεί» η ελληνική Οικονομία.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας