Έρχεται διπλή καμπάνα για περισσότερους από ενάμισι εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Η αναβάθμιση που έγινε τους τελευταίους μήνες στο TAXIS του δίνει πλέον τη δυνατότητα…
να κάνει διασταυρώσεις στοιχείων, που ως τώρα αδυνατούσε.
Η πρώτη καμπάνα αφορά στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που τα προηγούμενα χρόνια είχαν «ξεχάσει» να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.
Η πρώτη φουρνιά των ελέγχων, ύστερα από εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, αποκάλυψε πως τα έτη 2013 και 2014 περισσότεροι από 200.000 ιδιοκτήτες κυκλοφορούσαν χωρίς να έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και τώρα θα κληθούν να καταβάλουν διπλάσιο ποσό (το πρόστιμο είναι ίδιο με τα αρχικό πόσο) και συνολικά πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.
Το κάθε ποσό θα χρεωθεί στο λογαριασμό του ιδιοκτήτη στο TAXIS και στη συνέχεια θα ειδοποιηθεί να πληρώσει.
Όσοι δεν το κάνουν θα υποστούν τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος και μεταξύ άλλων δεσμεύσεις καταθέσεων, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Αναλυτικά τα στοιχεία για το 2013 και το 2014 δείχνουν:
* 94.887 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων δεν είχαν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2013. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν να καταβάλουν τέλη και πρόστιμα συνολικού ύψους 46.932.781,30 ευρώ.
* 112.997 ιδιοκτήτες ΙΧ δεν είχαν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας έτους 2014. Μετά τον έλεγχο θα κληθούν να πληρώσουν 53.911.079,20 ευρώ.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες οι έλεγχοι θα επεκταθούν στα έτη 2015 και 2016 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου, άλλοι τόσοι και πολύ πιθανό περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα βρεθούν να κυκλοφορούν χωρίς να έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας. Που σημαίνει ότι συνολικά μπορεί ο αριθμός τους μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τις 500.000, ενώ θεωρείται πιθανό πολλοί να είναι παραβάτες και τα τέσσερα χρόνια.
Ο δεύτερος έλεγχος που θα προχωρήσει τάχιστα, είναι ο στοιχειωμένος έλεγχος των ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Το «πάντρεμα» του μητρώου του υπουργείου Μεταφορών με τις λίστες του TAXIS επιτρέπει πλέον να γίνουν διασταυρώσεις και να εντοπιστούν τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα και αποτελούν κίνδυνο – θάνατο σε περίπτωση τροχαίου.
Εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 800.000 ως 1.000.000. Τα στοιχεία που θα βρεθούν θα αποσταλούν στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών και στη συνέχεια η Τροχαία θα κληθεί να κόψει πρόστιμα και να αφαιρέσει ακόμα και πινακίδες.
Θανάσης Λυρτσογιάννης