Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση ήταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την έρευνα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται με όρους καθεστωτικής αλλαγής στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και της έρευνας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην άρνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προχωρήσει στην υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την ίδρυση Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο, που είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση στα τέλη του 2014 αλλά μεσολάβησαν οι εκλογές.

Το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο, θα ήταν  Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και θα είχε ως σκοπό να αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα για τα ζητήματα που αφορούν στην τουριστική πολιτική και ανάπτυξη, τη στιγμή που ο τουρισμός μας στερείται της ύπαρξης ενός ερευνητικού κέντρου, ενός think tank που θα του δώσει ώθηση και θα στηρίξει επιχειρηματίες και εργαζόμενους στον κλάδο.

«Η ίδρυση Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο, ήταν μια απόλυτα ρεαλιστική πρόταση. Με εφαρμογή στο παρόν και προβολή στο μέλλον.

Η κυβέρνηση, όμως, ακύρωσε αυτή την προοπτική, όπως έπραξε και με τα πανεπιστημιακά τμήματα διοίκησης τουρισμού και τα αγγλόφωνα τμήματα τουριστικών σπουδών, με έδρα τη Ρόδο.

Παρέπεμψε στις καλένδες το Ινστιτούτο, με στόχο να το ακυρώσει πριν καν δημιουργηθεί.

Αναφέρομαι σε ένα φορέα που δεν θα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό, θα είχε διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και θα συνεργαζόταν με την ιδιωτική πρωτοβουλία», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Κόνσολας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταργεί και ακυρώνει το ρόλο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, αφού με την ίδρυση και το λειτουργικό πλαίσιο του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, είναι δεδομένο ότι επικαλύπτονται αρμοδιότητες και λειτουργίες της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου υπεραμύνθηκε του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα που είχε δημιουργηθεί με ευρεία συναίνεση από την προηγούμενη κυβέρνηση με το νόμο 4310 του 2014, τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανατρέπει και απαξιώνει.

«Είναι εμφανείς οι σκοπιμότητες που υποκρύπτονται.

Υπάρχει διάχυτη η καθεστωτική αντίληψη.

Στόχος, προφανής, είναι ο ασφυκτικός κομματικός έλεγχος στον ερευνητικό χώρο.

Απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά για συνέργειες με την ιδιωτική πρωτοβουλία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.

Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει κρατικοδίαιτος χώρος έρευνας που λειτουργεί με στεγανά και με τον αποκλεισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», τόνισε ο κ. Κόνσολας.

 

loading...
Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια