Έχοντας συμβάλει στην απελευθέρωση της Παλμύρας, ο Ρώσος πρόεδρος για μια ακόμη φορά ξεπέρασε τις προγνώσεις και τος προβλέψεις, έγραψε το Le Point.Πρόσφατα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την αποχώρηση των Ρώσων από τη Συρία, το οποίο σηματοδότησε το τέλος της κύριας στρατιωτικής εκστρατείας που ξεκίνησε πριν από έξι μήνες.
Ωστόσο, η αποχώρηση ήταν μερική. Ορισμένες ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να αναπτύσσονται στη Συρία και την περασμένη εβδομάδα συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Παλμύρας. Ο συριακός στρατός με τις δικές του δυνάμεις δεν μπορούσε να ξαναπάρει την Παλμύρα από τη Daesh χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας, γράφει άρθρο στο εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό Le Point.
Η Ρωσία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση, συμπεριλαμβάνοντας την ικανότητά της να παρέχει αεροπορικές επιδρομές. Ρωσικά βομβαρδιστικά και επιθετικά ελικόπτερα σφυροκοπούσαν τις αυτοκινητοπομπές της Daesh που προσπαθούν να ξεφύγουν από την Παλμύρα. Οι τρομοκράτες υπέστησαν ζημίες ρεκόρ – 400 μαχητές σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Συριακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ο ρωσικός στρατός βοήθησε επίσης στην παρακολούθηση των συνομιλιών ασυρμάτου του εχθρού. Επιπλέον, όλες οι δράσεις στο πεδίο της μάχης συντονίστηκαν από ένα κοινό κέντρο διοίκησης.
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι γνωστός ως μαέστρος λαμπρών ελιγμών. Αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασε τον εαυτό του», ανέφερε ο συγγραφέας.
Έχοντας καταφέρει ένα βαρύ πλήγμα στη Daesh, η Ρωσία απέδειξε τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος Πούτιν εμφανίστηκε ως προστάτης της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία. Μετά την ανακατάληψη της Παλμύρας, η Ρωσία παρείχε ειδικούς πυροτεχνουργούς για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην αρχαία πόλη.
«Τώρα, είναι ώρα να κατανοήσουμε πώς η Ρωσία θα αναπτύξει τις προόδους της στη Συρία», συνεχίζει το άρθρο.
Η κατάσταση, τονίζει ο συγγραφέας, είναι πολύ περίπλοκη και δύσκολη να προβλεφθεί. Η συμμετοχή της Ρωσίας βοήθησε τον Πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ να αποκαταστήσει τις θέσεις του στη χώρα. Ο συριακός στρατός είναι πλέον έτοιμος για να ελευθερώσει τη Raqqa, τη de-facto πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» της Daesh. Ωστόσο, αυτό δεν είναι δυνατό χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας, αλλά ο πρόεδρος Πούτιν δεν έχει δείξει ενδιαφέρον να προχωρήσει τόσο πολύ.
Η αρχική ρωσική στρατηγική έχει λειτουργήσει. Περιοχές ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση της Συρίας να επιβιώσει, έχουν εξασφαλιστεί, συμπεριλαμβανομένης της Δαμασκού και αλαουιτικών περιοχών κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.
Η Ρωσία θα διατηρήσει τη στρατιωτική παρουσία της στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης μιας ναυτικής εγκατάστασης στο Ταρτούς και του αεροδρομίου Hmeymim.
Ωστόσο, υπάρχουν δύο πιθανές απειλές για την περαιτέρω συμμετοχή της Ρωσίας στη Συρία, επισημαίνει ο συγγραφέας.
Κατ ‘αρχάς, αν η Ρωσία εξακολουθεί να υποστηρίζει την επίθεση Άσαντ σε ολόκληρη τη Συρία, θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις ενδο-Συριακές ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη.
Δεύτερον, η Ρωσία θα ρίσκαρε να επαναλάβει το αμερικανικό σενάριο στο Ιράκ και να συρθεί σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο.
«Η Ρωσία κατανοεί σαφώς τον κύριο κίνδυνο μιας στρατιωτικής επιχείρησης στο εξωτερικό. Μόλις ξεκινήσεις, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα τελειώσει», καταλήγει το άρθρο.