Η παραδοσιακή κωμόπολη της χώρας μας με τα σπίτια των 300 ετών που λάτρεψε το Χόλιγουντ! (PHOTOS)

Η απαράμιλλη ομορφιά και η ένδοξη ιστορία της Μεσσηνιακής Μάνης ενέπνευσαν τον Νίκο Καζαντζάκη να γράψει το «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Ανάμεσα στα περίπου είκοσι χωριά, το μεγαλύτερο είναι ηΚαρδαμύλη. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πετρόχτιστο οικισμό, σε ένα απάνεμο κολπάκι απέναντι από το καταπράσινο νησάκι Μερόπη, όπου μέχρι και σήμερα σώζονται τα ερείπια των βενετσιάνικων τειχών και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Από την μία βρέχεται από τον Μεσσηνιακό κόλπο, ενώ από την άλλη ακουμπά στους πρόποδες του Ταΰγετου.

Η ιστορία της ξεκινά ήδη από την εποχή του Ομήρου και της Ιλιάδας. Εκεί, ο ποιητής αναφέρει ότι ηΚαρδαμύλη ήταν μια από τις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα, ως προίκα αν νυμφευόταν μια από τις κόρες του. Αργότερα ονομάστηκε «Σκαρδαμούλα», ενώ τα τελευταία χρόνια επικράτησε πάλι το αρχαίο όνομα.

Στην Καρδαμύλη κατέφυγαν πρόσφυγες από το Μυστρά μετά την καταστροφή του το 1460. Βρήκαν καταφύγιο σε σπηλιές γι΄ αυτό και ονομάστηκαν «Τρουπάκηδες», ενώ σε αυτήν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με τους Μανιάτες οπλαρχηγούς σχεδίασαν την επανάσταση του 1821.

Η παλιά Καρδαμύλη των Μούρτζινων

Η Παλιά Καρδαμύλη είναι «σκαρφαλωμένη» στην πλαγιά του βουνού πάνω από τον νεότερο παραθαλάσσιο οικισμό και αποτελεί μοναδικό αξιοθέατο της περιοχής. Χαρακτηριστικά της είναι τα πυργόσπιτα, που είναι κτισμένα γύρω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα του 18ου αιώνα με τους δικέφαλους της Βυζαντινής εποχής και τα διατηρητέα κτίρια που χτιστηκαν πριν από 200 ή και 300 χρόνια. Όλη η περιοχή ανήκε στη γνωστή οικογένεια των καπεταναίων Mούρτζινων-Tρουπάκηδων, των απογόνων του Παλαιολόγου, οι οποίοι ήταν το αντίπαλο δέος των Mαυρομιχάληδων στην κυριαρχία της Μάνης. Στους γύρω λόφους υπάρχουν διάσπαρτα βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκκλησάκια, όπως τα μοναστήρια της Αγίας Σοφίας, του Καράβελη και της Φανερωμένης.

H Παλιά Kαρδαμύλη έχει μεγάλη ιστορία και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους Τούρκους. Στην καστρόπορτα βρίσκεται η μαρμάρινη επιγραφή: «και εις τας 6 Ιανουαρίου ήλθα εις το σπίτι του πατρικού μου φίλου καπετάν Παναγιώτη Tρουπάκη», από τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη. Ακολουθώντας το μονοπάτι από την Παλιά Kαρδαμύλη προς την Aγία Σοφία, μπορεί κανείς να επισκεφθεί τους λαξευμένους τάφους στον βράχο, που η παράδοση λέει ότι ανήκουν στους Διόσκουρους, τα μυθικά παιδιά της βασίλισσας της Σπάρτης Λήδας.

Η Νέα Καρδαμύλη

loading...

O νέος οικισμός είναι ένα ζωντανό θέρετρο γεμάτο κόσμο το καλοκαίρι, με αρχοντικά σπίτια, καταπράσινες πλαγιές και βοτσαλωτές παραλίες. Διαθέτει εξαιρετική τουριστική υποδομή, ταβερνάκια με τοπικές σπεσιαλιτέ και ατμοσφαιρικά μπαράκια. Πολλοί επισκέπτες, μεταξύ αυτών εικαστικοί, καλλιτέχνες και ηθοποιοί όπως η Mαρίζα Kωχ και ο γνωστός Βρετανός συγγραφέας σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ, επέλεξαν τηνΚαρδαμύλη ως μόνιμη κατοικία τους. Το πέτρινο σκηνικό της τράβηξε και τα λαμπερά φώτα του Χόλιγουντ. Οι Αμερικανοί κινηματογραφιστές επέλεξαν την Καρδαμύλη ως φυσικό σκηνικό για την ταινία «Πριν τα μεσάνυχτα» με τον Ίθαν Χοκ και την Ζιλί Ντελπί, η οποία γυρίστηκε στην περιοχή πριν από δύο χρόνια.

Οι παραλίες Μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Καρδαμύλης είναι τα Ριτσά. Βορειότερα, στη θέση Λαγκαδάκια, βρίσκεται το Πόρτο Γατέα, ένας βραχώδης ορμίσκος με παραλία γεμάτη αλυκές. Πολύ κοντά στην Καρδαμύλη είναι η παραλία Kαλαμίτσι, περικυκλωμένη από ψηλά κυπαρίσσια και ρηχά διάφανα νερά. Αμέσως μετά το Kαλαμίτσι βρίσκεται η δημοφιλής παραλία του Φονέα, με βότσαλο, βαθιά νερά και τον χαρακτηριστικό βράχο που προσφέρεται για βουτιές.

Δείτε το βίντεο με τις ομορφιές της περιοχής: …

mixanitouxronou.gr

loading...

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια