Δεν κρύβουν την έκπληξη τους οι αναλυτές βλέποντας στο χτύπημα στη Συρία μια πλήρης μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής τόσο δραστικά και τόσο απρόσμενα αλλά και πώς οι αποφάσεις έγιναν τόσο γρήγορα πράξεις.
Όταν ανέλαβε τα ηνία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ ο Μπασάρ Αλ Άσαντ θεωρείτο χρήσιμος σύμμαχος στον αγώνα κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους».
Οι κουβέντες για αλλαγή καθεστώτος στο Λευκό Οίκο είχαν σταματήσει.
Ωστόσο η φρικτή επίθεση με τα χημικά όπλα τα άλλαξε όλα αυτά. Μέσα σε δύο ημέρες η Ουάσιγκτον αναθεώρησε την άποψή της για τον Σύρο πρόεδρο, επέλεξε τους στόχους και χτύπησε χωρίς να ρωτήσει κανέναν!
Εκείνο που δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι κατά πόσον πρόκειται για μια μεμονωμένη κίνηση αντιποίνων ή την έναρξη μιας παρατεταμένης εκστρατείας κατά του καθεστώτος.
Επίθεση με 59 πυραύλους Τόμαχοκ κατά στρατιωτικών στόχων εντός του συριακού εδάφους πραγματοποίησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι ΗΠΑ ως απάντηση στην επίθεση με τοξικό αέριο που αποδίδεται στο καθεστώς Άσαντ.
Οι εκτοξεύσεις πραγματοποιήθηκαν από αμερικανικά πλοία στη Μεσόγειο Θάλασσα και οι στόχοι συμπεριλαμβάνουν την αεροπορική βάση στην κεντρική πόλη Χομς, από την οποία απογειώθηκαν τα συριακά μαχητικά που έκαναν ρίψη των χημικών όπλων χθες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για οι βομβαρδισμοί διήρκεσαν πάνω από δύο ώρες. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι «οι πύραυλοι αυτοί έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ».
Ο ίδιος τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ενημερωθεί για τους βομβαρδισμούς ενώ δεν επλήγησαν τμήματα της βάσης που θεωρείται ότι βρίσκονταν ρωσικές δυνάμεις.
«Υπήρξαν χθες πολλαπλές συνομιλίες με τις ρωσικές δυνάμεις για να αποφύγουν κατά λάθος συγκρούσεις στη Συρία μεταξύ των δυνάμεών τους στη μάχη τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», διευκρίνισε.
Παρατηρητήριο: «Σχεδόν ολοσχερώς» καταστράφηκε η αεροπορική βάση
Τέσσερις Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία, η οποία κατέστρεψε «σχεδόν ολοσχερώς» την αεροπορική βάση του καθεστώτος της Δαμασκού, την οποία είχε ως στόχο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Εχουμε επιβεβαίωση για τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών, ανάμεσά τους και ένας πτέραρχος. Υπάρχουν επίσης και δεκάδες τραυματίες», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελραχμάν διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την βάση από την οποία απογειώθηκε το αεροσκάφος που βομβάρδισε την πόλη Χαν Σεϊχούν, η οποία ελέγχεται από σύρους αντάρτες και τζιχαντιστές στη βορειοδυτική Συρία και όπου 86 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση με χημικά όπλα.
Η βάση έχει σχεδόν ολοσχερώς καταστραφεί: τα αεροσκάφη, η πίστα, οι αποθήκες καυσίμων και το κτίριο της αντιαεροπορικής άμυνας έχουν κονιορτοποιηθεί, είπε.
«Υπήρχαν αεροσκάφη τύπου Soukhoï-22, Soukhoï-24 και Mig-23», διευκρίνισε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου που διαθέτει μεγάλο δίκτυο ιατρικών και στρατιωτικών πηγών στη Συρία.
Η αεροπορική βάση Αλ-Σααϊράτ, η οποία επλήγη, είναι η μεγαλύτερη στη Συρία μετά την βάση της Λαττάκειας.
Διάγγελμα Τραμπ
Σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενους στους Αμερικανούς συμπολίτες του αναφορικά με την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κατά στόχων αμυντικού ενδιαφέροντος στη Συρία τόνισε χαρακτηριστικά:
«Την Τρίτη, ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών. Χρησιμοποιήθηκε ένας θανατηφόρος νευροπαραλητικός παράγοντας κι ο Άσαντ αφαίρεσε τη ζωή αβοήθητων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη κι όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν αποτρόπαια, από αυτή τη βαρβαρική επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο.
Σήμερα το βράδυ, διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας για τα Χημικά Όπλα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά. Ως συνέπεια, η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να γίνεται βαθύτερη, και η περιοχή συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Απόψε, καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να μας πλαισιώσουν επιζητώντας το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών. Ζητούμε τη σοφία του Θεού καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των προβλημάτων του κόσμου που μας περιβάλλει. Προσευχόμαστε για τη ζωή των τραυματισμένων, αλλά και για τις ψυχές όλων αυτών που πέθαναν. Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική ενεργεί για το δίκαιο, τόσο η ειρήνη και η αρμονία θα επικρατήσουν τελικά, στο τέλος. Καλή σας νύχτα. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο. Σας Ευχαριστώ».
Έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά η Βολιβία
Να συνεδριάσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφορικά με την αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας ζήτησε η Βολιβία
Χ. Κλίντον: Οι ΗΠΑ να βομβαρδίσουν τους συριακούς αεροδιαδρόμους
Να βομβαρδίσουν τους αεροπορικούς διαδρόμους της Συρίας καλούσε νωρίτερα χθες τις ΗΠΑ η Χίλαρι Κλίντον στην πρώτη της συνέντευξη από την εντυπωσιακή προεδρική ήττα της από τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό της.
Όταν ερωτήθηκε εάν πιστεύει τώρα πως η αποτυχία να πάρει μια σκληρότερη στάση απέναντι στη Συρία ήταν το χειρότερο λάθος της εξωτερικής της πολιτικής ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, η Κλίντον είπε ότι προτιμούσε μια περισσότερο επιθετική δράση εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. «Πιστεύω ειλικρινά ότι θα έπρεπε να είχαμε καταστρέψει τους αεροπορικούς του διαδρόμους, και ότι πρέπει να το κάνουμε, και να τον εμποδίσουμε από το να μπορεί να τους χρησιμοποιεί για να βομβαρδίζει αθώα άτομα και να τους ρίχνει αέριο σαρίν», πρόσθεσε.
Η Κλίντον σημείωσε ότι όταν έφυγε από την κυβέρνηση, είχε υποστηρίξει σθεναρά να υπάρξει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, αλλά ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν αντίθετος σε αυτό.