Ο Ron και η Sue από το Ohio μένουν σε ένα από τα πιο γλυκά σπίτια που έχουμε δει – και το έχτισαν μόνοι τους! Περιγράφουν τους εαυτούς τους σαν «ηλικιωμένους, ιδεαλιστές ονειροπόλους» και ελπίζουν να αλλάξουν τον κόσμο με το πολύχρωμο, μικροσκοπικό εξοχικό τους. Κρίνοντας από τις φωτογραφίες τους, πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουν.
O Ron και η Sue είναι παντρεμένοι εδώ και 29 χρόνια. Το μεγαλύτερο σπίτι που είχαν είχε μέγεθος 83 τετραγωνικά μέτρα. Το ζευγάρι ελπίζει να καταφέρει να μοιραστεί με τον κόσμο την εμπειρία του από τα μικρά σπίτια. Σίγουρα δεν είναι μόνοι τους σε αυτό το εγχείρημα, καθώς το κίνημα των μικροσκοπικών σπιτιών σαρώνει σε όλο τον κόσμο.
Αν σας αρέσουν τα έντονα χρώματα και το ρετρό κιτς στιλ, τότε πρέπει να δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες του “Shiny Tiny Mansion”. Αυτό το σπίτι βρίσκεται στην κορυφή ενός πράσινου λόφου.
O Ron και η Sue άρχισαν να χτίζουν το μικροσκοπικό τους σπίτι το 2001 με τα ίδια τους τα χέρια. Έξι χρόνια αργότερα, το σπίτι ήταν έτοιμο!
Το δημιουργικό ζευγάρι αποκαλεί τον τρόπο ζωής του «μια κίνηση προς την ορθολογική κατοικία». Ελπίζουν να ξεκινήσουν διάλογο σχετικά με τον εναλλακτικό τρόπο ζωής σε μικροσκοπικά σπίτια.
Το μότο τους συνοψίζει τέλεια το κίνημα των μικροσκοπικών σπιτιών: «Ζήστε σε μικρό σπίτι για να τα έχετε όλα. Ζήστε πλούσια με αυτά που χρειάζεστε μόνο.»
Το No1 αδυνατιστικό προϊόν για το 2017! Μάθε περισσότερα!
Τα μικροσκοπικά σπίτια τράβηξαν την προσοχή κατά την διάρκεια της στεγαστικής κρίσης που προκάλεσε ο τυφώνας Katrina. Τα “Katrina Cottages”, τα καταφύγια 29 τ.μ. που έμοιαζαν με κανονικά σπίτια, προτιμήθηκαν από τα κλασικά τροχόσπιτα.
Τα “Katrina Cottages” ήταν η τέλεια ανταπόκριση στην κρίση. Ήταν φτηνά και χτίζονταν εύκολα και γρήγορα.
Αργότερα, μετά την οικονομική κρίση του 2007, πολλές οικογένειες άρχισαν να αναζητούν πιο οικονομικές και οικολογικές εναλλακτικές για την στέγαση τους.
Παρ’όλο που οι οικογένειες σήμερα έχουν λιγότερα μέλη, τα περισσότερα σπίτια έχουν μέγεθος 230 τ.μ. Σε ένα κανονικό σπίτι χωράνε 11,3 μικροσκοπικά σπίτια! Οι περισσότεροι άρχισαν να αναρωτιούνται αν είναι απαραίτητος ο τόσο μεγάλος χώρος.
Πέρα από το ότι κάνουν εξοικονόμηση χώρου, τα μικροσκοπικά σπίτια εξοικονομούν και χρήματα. Μια μέση οικογένεια ξοδεύει περίπου 272.000 δολάρια το χρόνο. Με τους τόκους, τους φόρους και τα έξοδα συντήρησης, το ποσό αυτό φτάνει τις 480.000 δολάρια.
Το μέσο μικροσκοπικό σπίτι κοστίζει μόλις 23.000 δολάρια για να χτιστεί. Γι’αυτό και όσοι τα προτιμούν εξοικονομούν 10.000 δολάρια κατά μέσο όρο.
Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες μικροσκοπικών σπιτιών δεν έχουν σχεδόν καθόλου χρέη σε πιστωτικές.
Τα μικροσκοπικά σπίτια είναι ευέλικτα στη χρήση. Κάποιες οικογένειες τα προτιμούν για ηλικιωμένους συγγενείς ή για τα παιδιά τους που επιστρέφουν σπίτι.
Μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν σαν καταφύγια για τους άστεγους, αφού τους βοηθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Το κίνημα των μικροσκοπικών σπιτιών έχει εξαπλωθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως η Ιαπωνία, η Ισπανία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ρωσία.
Μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να διαδοθούν παντού, αλλά σίγουρα εγείρουν ενδιαφέροντα ερωτήματα και μας στρέφουν προς νέες οπτικές.
Στην τελική, το σπίτι μας είναι εκεί που βρίσκεται η καρδιά μας – και αυτά τα σπίτια έχουν μεγάλη καρδιά.
Εσείς θα μπορούσατε να μείνετε σε ένα τέτοιο σπίτι;