Όποιος έχει μείνει σε ξενοδοχείο, θα γνωρίζει και πιθανόν θα έχει χρησιμοποιήσει τα σαπουνάκια του μπάνιου. Αλλά με τόσους ταξιδιώτες που διαμένουν μία ή δύο βραδιές, προκύπτει το ερώτημα πόσο σαπούνι πετάγεται ετησίως.
Αυτή την απορία είχε και ο Shawn Seipler, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Clean the World στο Ορλάντο, που ταξίδευε συχνά λόγω δουλειάς. Έτσι ενώ έμενε σε ένα ξενοδοχείο στη Μινεάπολις, έψαξε το θέμα.
«Πήρα τηλέφωνο στη ρεσεψιόν και ρώτησα τι κάνουν με τις μπάρες σαπουνιού όταν πλέον δε τις χρησιμοποιούν οι πελάτες. Μου είπαν ότι απλά τις πετάνε.»
Έκπληκτος, ο Seipler αργότερα ανακάλυψε ότι τα ξενοδοχεία πετάνε περίπου 2 εκατομμύρια μπάρες σαπουνιού την ημέρα μόνο στις ΗΠΑ. Διεθνώς, ο αριθμός θα μπορούσε να φτάνει τα 5 εκατομμύρια.
Ο Seipler ένιωσε ότι έπρεπε να κάνει κάτι για το μη χρησιμοποιημένο πια σαπούνι και να καταλήξει σε χώρες και ανθρώπους που μαστίζονται από την έλλειψη συνθηκών υγιεινής.
«Συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν το κάλεσμά μου,» εξηγεί ο Seipler. «Κάλεσα τους συγγενείς μου στο Πουέρτο Ρίκο και τους είπα
«Ας το κάνουμε!». Σύντομα καθόμασταν στο γκαράζ μου με κουβάδες με σαπούνια και εργαλεία ξεφλουδίσματος, φτιάχνοντας σαπούνι.» Με αυτή τη μέθοδο ανακύκλωσης του σαπουνιού, απολυμάνεται, λιώνεται και σχηματίζονται νέες μπάρες.
Εντέλει γεννήθηκε η επιχείρηση Clean the World, που πλέον είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ανακύκλωσης σαπουνιού στον κόσμο. Εκτός από τα κεντρικά στο Ορλάντο, η εταιρεία έχει παραρτήματα και στο Λας Βέγκας και το Χονγκ Κονγκ.
Πάνω από 4.000 ξενοδοχεία συνεργάζονται με την εταιρεία Clean the World για να ανακυκλώσουν το αχρησιμοποίητο σαπούνι, όπως και οι εγκαταστάσεις της Disney και πολλές επιχειρήσεις του Λας Βέγκας.
Από το 2009, την ίδρυση της εταιρείας Clean the World, έχουν μοιραστεί πάνω από 40 εκατομμύρια μπάρες σαπουνιού σε 115 χώρες, όπως και σε καταφύγια για αστέγους στις ΗΠΑ. Αυτή η απλή κίνηση του πλυσίματος των χεριών μπορεί να σώσει ζωές, μειώνοντας την μετάδοση ασθενειών.
Ο Δρ. William Schaffner, ειδικός στις μεταδοτικές ασθένειες στο πανεπιστήμιο Vanderbilt αναφέρει: «Οι πιο κοινές ασθένειες στον κόσμο είναι αυτές που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο, αλλά και στο ίδιο το άτομο, εξαιτίας μικροβίων που αναπτύσσονται στα χέρια. Η συνεισφορά της εταιρείας του ανακυκλωμένου σαπουνιού ξενοδοχείων είναι μεγάλη που μπορεί να σώσει πολλές ζωές. Δεν είναι μαγικό ραβδάκι, αλλά είναι πολύ μεγάλης σημασίας.»