Από τις 8 Νοεμβρίου τίθεται σε ισχύ το νέο σύστημα, από το υπουργείο Μεταφορών με το οποίο επιχειρείται να αποσυμφορηθεί η… ουρά στα γραφεία γιατρών για τις βεβαιώσεις ανανέωσης διπλωμάτων οδήγησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν περί τους… 5.000 ηλικιωμένους που θέλουν να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησής τους. Υπήρχαν μάλιστα 80άρηδες που περίμεναν για την ανανέωση του διπλώματος τους από το 2014 και φυσικά οι περισσότεροι εξ αυτών, οδηγούσαν με ληγμένα διπλώματα!
Λόγω των καθυστερήσεων, το υπουργείο έδινε το δικαίωμα σε οδηγούς άνω των 80 να ανανεώνουν την άδεια οδήγησής τους και εφόσον υπήρχε αδυναμία εξέτασής τους από τις ιατρικές επιτροπές να παρατείνεται η διοικητική ισχύ της έως και έξι μήνες.
Από τις 8 Νοεμβρίου που τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα θα επιτρέπει σε όσους επιθυμούν να ανανεώσουν την άδειά τους να εξετάζονται απευθείας από τους γιατρούς κρατικών νοσοκομείων ή και κρατικών κέντρων υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι θα εξετάζονται από παθολόγους, οφθαλμίατρους, νευρολόγους και ωτορινολαρυγγολόγους.
Τι προέβλεπε μέχρι τώρα ο νόμος
Τα ερασιτεχνικά διπλώματα, για τους οδηγούς από 65 μέχρι και 80 ετών, ανανεώνονται ανά πενταετία, αφού οι ενδιαφερόμενοι καταθέσουν ιατρικές βεβαιώσεις ιδιωτών γιατρών και για την ακρίβεια από παθολόγο και οφθαλμίατρο – ορίζονται σχετικά από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους –στις οποίες βεβαιώνεται ότι διατηρούν την ικανότητα οδήγησης.
Σύμφωνα με προ τριετίας Προεδρικό Διάταγμα, για τους οδηγούς ηλικίας από 80 ετών και πάνω, το δίπλωμα οδήγησης ανανεώνεται για ένα χρόνο ή διακόπτεται αφού οι ενδιαφερόμενοι περάσουν από δευτεροβάθμια επιτροπή που συνεδριάζει σε νοσηλευτικό ίδρυμα και αποτελείται από ωτορινολαρυγγολόγο, παθολόγο, οφθαλμίατρο, ορθοπεδικό και ψυχολόγο, οι οποίοι και εξετάζουν τους ηλικιωμένους, ενώ κάποιες φορές τους παραπέμπουν και σε περαιτέρω εξετάσεις.