alexis

Φωτιά για εκλογές άναψε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είπε στον Μοσκοβισί ότι δεν πρόκειται να πάρει μέτρα ούτε 1 ευρώ! Χαρακτήρισε μάλιστα και καταστροφική τη σχετική συζήτηση!

«Μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις αλλά με μηδενικό αντίκτυπο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αυτή η θέση του Τσίπρα που άδειασε ακόμη και τον χαοτικό Βαρουφάκη έρχεται την επόμενη της συνάντησης Μητσοτάκη-Σόιμπλε στην διάρκεια της οποίας έγινε η κηδεία της κυβέρνησης Τσίπρα όπως διαβάζουμε στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι».

Ο Τόμσεν σε γραπτή απάντησή του στον Ντομπρόφσκις  σημείωνε:

-Η κατηγορία ότι έχουμε ξεπερασμένα μοντέλα και είμαστε επίμονα απαισιόδοξοι έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν πετυχαίνει τους στόχους του για πολλά χρόνια. Αντίθετα ήμασταν επανειλημμένως πιο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα αν και οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται όπως θα περιμέναμε».

Ο κ. Τόμσεν πρόσθεσε επίσης ότι «εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για περισσότερη ανακούφιση στη φορολογία και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους-κάτι που δεν θέλει να ακούει ο Σόιμπλε-ζητώντας τη δημιουργία ενός μετώπου λογικής. «Ο χρόνος είναι σημαντικός, είμαι αισιόδοξος ότι η Κομισιόν θα είναι ένας ανεκτίμητος σύμμαχος» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Μοσκοβισί του οποίου η χώρα είναι εξίσουν χρεοκοπημένη με την Κολομβία των Βαλκανίων.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Όλοι πρέπει να αναγνωρίζουν τα νούμερα και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Το μήνυμά μας είναι φτάνει πια με τη λιτότητα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Στο μεταξύ την διάθεση των Θεσμών για την Ελλάδα που πετάει τα λεφτά των Μνημονίων της στα Εξοπλιστικά προγράμματα περιγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ όπως μεταδίδει η DW [Δήμητρα Κυρανούδη].

Σύμφωνα με τις γερμανικές εφημερίδες η επίσκεψη Μοσκοβισί είναι σαν να μην έγινε.

Ο Σόιμπλε άλλωστε μετά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να ανατινάξει την κυβέρνηση Τσίπρα.

Οι δαπάνες της «υπερχρεωμένης Ελλάδας» για στρατιωτικούς εξοπλισμούς είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, διαβάζουμε στη Welt, ενώ η Ηandelsblatt υπογραμμίζει ότι η ελληνική κρίση χτυπά ξανά σε ακατάλληλη στιγμή.

«Κατά ειρωνικό τρόπο η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα χρήματα για τεθωρακισμένα» είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα της Welt, στο οποίο ο αρθρογράφος σχολιάζει τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS) αναφορικά με τις κρατικές δαπάνες για στρατιωτικά εξοπλιστικά συστήματα ευρωπαϊκών χωρών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Η εφημερίδα σημειώνει: «Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους Eυρωπαίους να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την εσωτερική τους ασφάλεια. Ωστόσο ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με ανάλυση του IISS oι δαπάνες των Ευρωπαίων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς μειώθηκαν κατά το περασμένο έτος σε σχέση με την αυξανόμενη οικονομική τους δύναμη».
Όπως επισημαίνεται όμως στη συνέχεια «μόνο δύο χώρες στην Ευρώπη, βάσει ανάλυσης βρετανών ερευνητών, δαπανούν πάνω από το προβλεπόμενο 2% του ΑΕΠ τους για εξοπλιστικά συστήματα.». Πρόκειται για την Εσθονία και την Ελλάδα. «Η Εσθονία και η υπερχρεωμένη Ελλάδα δαπάνησαν αντιστοίχως 2,2% και 2,4% του ΑΕΠ τους για τον στρατό τους». Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα συμφωνήσει στον στόχο του 2% για τις στρατιωτικές δαπάνες. Ωστόσο χώρες με μεγάλη στρατιωτική ισχύ όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Πολωνία δαπανούν πολύ λιγότερα σε σχέση με την Ελλάδα, μάλιστα κάτω από το απαιτούμενο 2%.

«Μια κρίση σε ακατάλληλη στιγμή» είναι ο τίτλος άρθρου της Handelsblatt που υπογράφουν τρεις ανταποκριτές της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Αθήνα με θέμα τη νέα διαμάχη μεταξύ ευρωπαίων πιστωτών και ΔΝΤ και μήλον της έριδος ξανά το ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης. «Μια συμφωνία στο πλαίσιο της διαμάχης για το ελληνικό χρέος δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Κατά ειρωνική σύμπτωση, σε αυτή τη μοιραία χρονιά για την Ευρώπη οι κρίσεις επιστρέφουν», αναφέρει το άρθρο. «Το φάντασμα του Grexit επανέρχεται στο προσκήνιο. Όχι μόνο στην Αθήνα. Σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συζητείται εάν θα μπορούσε και αυτή τη χρονιά να συμβεί εκείνο που αποφεύχθηκε το καλοκαίρι του 2015: η αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.» Σύμφωνα με την εφημερίδα η κατάσταση στην Ελλάδα ενδέχεται να φτάσει και πάλι σε επικίνδυνο σημείο φέτος το καλοκαίρι. «Το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο τα πράγματα θα σοβαρέψουν. Τότε ο Έλληνας υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να καταβάλει 7,4 δις ευρώ για επιτόκια και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Χωρίς νέες οικονομικές ενέσεις αυτό δεν γίνεται να επιτευχθεί».

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά επίσης ότι η επίσκεψη του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα δεν αναμένεται να κομίσει πολλά. «Λείπει η διαπραγματευτική βάση». Από τη μια πλευρά οι Βρυξέλλες «βλέπουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα με πραγματικά θετική ματιά». Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ εμμένει στις δικές του αρχικές προβλέψεις παραμένοντας απαισιόδοξο. «Πρόκειται για μια παλιά διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον. Από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης οι Ευρωπαίοι είχαν την τάση να εξωραΐζουν την κατάσταση στην Ελλάδα για να εκτονώσουν την κρίση. Κι όμως το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται». Η Handelsblatt κλείνει με αναφορές στα εσωπολιτικά αγκάθια που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας: την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 εδρών, την αυξανόμενη αντίδραση για νέα μέτρα και τέλος την δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος της ΝΔ και του αρχηγού της, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με αφορμή τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο η Frankfurter Allgemeine Zeitung περιγράφει σε άρθρο της τον αρχηγό της ΝΔ ως «έναν μεταρρυθμιστή της Ελλάδας σε θέση αναμονής». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει η εφημερίδα, «ελπίζει στη μεγάλη ανάκαμψη, ωστόσο προς το παρόν εκπροσωπεί την αντιπολίτευση». Παρά τον αέρα νίκης που του δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, με ποσοστά που αγγίζουν το 33%, η FAZ εκτιμά ότι η προσφυγή στις κάλπες θα αργήσει, μιας και όλοι οι βουλευτές του νυν κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ANEΛ γνωρίζουν ότι μια ψήφος δυσπιστίας κατά του Τσίπρα θα σήμαινε γι αυτούς το τέλος της καριέρας τους. Για το λόγο αυτό όλοι συσπειρώνονται, θέλοντας να κρατηθούν «μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο εκλογικό ραντεβού του 2019».

Τέλος, η Tagesspiegel παρουσιάζει επίσης πορτρέτο του Κ. Μητσοτάκη με τίτλο «Εναλλακτική από την Αθήνα», σημειώνοντας ότι ο συντηρητικός επικεφαλής της αντιπολίτευσης παρουσιάζεται ως εκείνος που θα ξαναφέρει την ελπίδα στη χώρα. Ωστόσο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να μεταρρυθμίσει όχι μόνο τη χώρα αλλά πρώτα-πρώτα το κόμμα του, το οποίο  κατηγορήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν ότι στήριξε το πελατειακό κράτος.

Πηγή

loading...
Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!