Ο Βλάντιμιρ Πούτιν προειδοποίησε: Το Ισλαμικό Κράτος έχει σχέδια για τις ιερές πόλεις Μέκκα, Μεδίνα, Ιεροσόλυμα και θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη και τη Ρωσία.
Η Μόσχα είναι ανήσυχη για τους εκπαιδευμένους από το Ισλαμικό Κράτος τζιχαντιστές που επιστρέφουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης) και στη Ρωσία.
Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη που οι τρομοκράτες από το Ισλαμικό Κράτος ανακοινώνουν δημόσια τους σχεδιασμούς τους για τη Μέκκα, τη Μεδίνα και τα Ιεροσόλυμα.
Οι τζιχαντιστές επίσης σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις δράσεις τους στην Ευρώπη, τη Ρωσία, την κεντρική και νοτιοανατολική Ασία.
«Εξτρεμιστές από πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων, δυστυχώς, ευρωπαϊκές χώρες, τη Ρωσία και τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Χωρών παίρνουν ιδεολογική και στρατιωτική εκπαίδευση στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο Πούτιν, μιλώντας στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσαμπέ, στα μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).
«Και φυσικά ανησυχούμε ότι είναι πιθανό να επιστρέψουν (σ.σ. στις χώρες προέλευσής τους), συμπλήρωσε.
Ο Πούτον είπε ακόμα ότι είναι απαραίτητο οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες να μπουν στην άκρη σε έναν πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
«Η απλή κοινή λογική, η υπευθυνότητα για παγκόσμια και περιφερειακή ασφάλεια, προϋποθέτει ενωτικές προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας για να πολεμήσει μια τέτοια απειλή. Είναι απαραίτητο να παραμερίσουμε τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες, να εγκαταλειφθεί η πολιτική της άμεσης ή έμμεσης χρήσης διάφορων τρομοκρατικών ομάδων για την επίτευξη στόχων, μεταξύ των οποίων η απομάκρυνση κυβερνήσεων και καθεστώτων».
Η Ρωσία υποστηρίζει την κυβέρνηση της Συρίας και τον αγώνα της ενάντια στην τρομοκρατία και θα συνεχίσει την υποστήριξή της, είπε ο Πούτιν.
«Παρέχουμε τεχνολογική και στρατιωτική υποστήριξη στη Δαμασκό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε. «Και καλούμε και τις υπόλοιπες χώρες να λάβουν μέρος μαζί μας σε αυτό».
Ο Πούτιν επεσήμανε ότι τόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ όσο και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης πρέπει να ενωθούν και να πολεμήσουν ενάντια στους τζιχαντιστές.
«Τώρα πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειες της συριακής κυβέρνησης, της κουρδικής πολιτοφυλακής και της λεγόμενης μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, όπως και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή, να πολεμήσουν ό,τι απειλεί την κρατική ενότητα της Συρίας και την τρομοκρατία».
Η Ρωσία καλεί για ένωση όλων των προσπαθειών όλων των δυνάμεων που πολεμάνε την τρομοκρατία, είπε ο Ρώσος ηγέτης.
«Η Ρωσία, όπως γνωρίζετε, έχει προτείνει να σχηματιστεί ένας ευρύτερος Συνασπισμός για να πολεμήσει τους εξτρεμιστές δίχως καμία καθυστέρηση. Σε αυτό τον Συνασπισμό θα έπρεπε να ενταχθεί όποιος είναι έτοιμος και ήδη συμμετέχει στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας».
Οι δράσεις του Ισλαμικού Κράτους επεκτείνονται πέρα από το Ιράκ και τη Συρία. Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι η επιρροή του Ισλαμικού Κράτους επεκτείνεται και σε μια ακόμα εμπόλεμη χώρα της ευρύτερης περιοχής, στο Αφγανιστάν.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν υπεραμύνθηκε και της στρατηγικής του στη Συρία και της υποστήριξης προς τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ απαντώντας στις κατηγορίες της Ουάσιγκτον σε σχέση με την πρόσφατη ανάπτυξη στρατιωτικού υλικού και Ρώσων στρατιωτών στη βόρεια Συρία.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Δαμασκό.
«Αν η Μόσχα δεν είχε στηρίξει τη Συρία, τότε η κατάσταση στη χώρα θα ήταν ακόμη χειρότερη και από την κατάσταση στη Λιβύη και η ροή των προσφύγων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη».
Η υποστήριξη προς «τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας ουδεμία σχέση έχει με τη ροή των προσφύγων (στην Ευρώπη) από χώρες όπως η Λιβύη, το Ιράκ, η Υεμένη, το Αφγανιστάν και αρκετές άλλες. Θέλω να επισημάνω ότι στην πλειοψηφία τους οι Σύροι μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη εγκαταλείπουν τη χώρα τους εξαιτίας της φρίκης από τη δράση εξτρεμιστικών οργανώσεων, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους, και όχι λόγω των βομβαρδισμών του τακτικού συριακού στρατού», τόνισε ο Πούτιν.
«Υποστηρίζουμε τη συριακή κυβέρνηση στον πόλεμό της κατά της τρομοκρατικής επίθεσης, της προτείναμε και θα συνεχίσουμε να της προσφέρουμε τεχνική στρατιωτική βοήθεια», δήλωσε αναφερόμενος στις συμβάσεις παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού που έχουν υπογραφεί με τη Δαμασκό, της οποίας η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Kρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι είναι απαραίτητος ο διάλογος μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον για την επίλυση της συριακής κρίσης και μια συνάντηση για τον σκοπό αυτό μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Αμερικανού ομολόγου του Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Πάντα λέγαμε ότι δεν αποκλείουμε οιοδήποτε είδος διαλόγου και πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι αναγκαίο εργαλείο για να εκφράζει τη θέση της η κάθε πλευρά και να υπάρχει συναίνεση και συνεννόηση».
Εδώ και μέρες, η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Ρωσία ότι ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, κυρίως στη Λαττάκεια, ένα από τα προπύργια των Αλαουιτών.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ρωσία κατασκευάζει «προηγμένη αεροπορική βάση» στη Λαττάκεια.
Οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για έναν κινητό πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας καθώς και για την άφιξη δεκάδων στρατιωτών, δυνάμεων πυροβολικού και αρμάτων μάχης.
Ανώνυμη πηγή στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας την οποία επικαλείται η εφημερίδα Vedomosti δήλωσε ότι η Μόσχα ανακατασκευάζει το αεροδρόμιο γιατί ήταν σε κακή κατάσταση.
Επισήμως, η Ρωσία δεν έχει στρατιωτική παρουσία στη Συρία παρά μέσω των εγκαταστάσεών της ανεφοδιασμού στο λιμάνι της Ταρτούς, άλλο προπύργιο του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Την ίδια ώρα ο Πούτιν δήλωσε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ ετοιμάζεται να προσκαλέσει το «υγιές» τμήμα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.
«Πολιτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εξεταστούν στη χώρα αυτή. Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος Ασαντ είναι έτοιμος να καλέσει τις υγιείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη διαδικασία αυτή και στην κυβέρνηση».
«Δεν αποσταθεροποιούμε εμείς την κατάσταση (στις χώρες προέλευσης των προσφύγων). Δεν είμαστε εμείς που τις καταστρέφουμε και που καταστρέψαμε τα κυβερνητικά όργανα της εξουσίας, που δημιουργήσαμε ένα κενό γύρω από την εξουσία το οποίο γρήγορα καλύφθηκε από τους τρομοκράτες», κατηγόρησε ο Πούτιν.
Σε τέσσερα χρόνια, η συριακή σύγκρουση έχει στοιχίσει περισσότερες από 240.000 ζωές και έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη μεταναστευτική κρίση μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεκάδες χιλιάδες Σύροι, Λίβυοι, Αφγανοί, Σομαλοί και Ερυθραίοι έφθασαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρώπη.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ακόμη ότι η χώρα του θα βοηθήσει το Τατζικιστάν να διασφαλίσει τη σταθερότητα μετά τις συγκρούσεις στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 20 άνθρωποι αυτό το μήνα.
Οι συγκρούσεις αυτές μεταξύ ενόπλων πιστών στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της χώρας και κυβερνητικών δυνάμεων σε συνθήκες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, εγείρουν φόβους για θρησκευτικές ταραχές στη πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα ανησυχεί για πιθανή διάχυση της βίας από το Αφγανιστάν στο Τατζικιστάν και άλλα κράτη της κεντρικής Ασίας.
«Μπορείτε πάντα να βασίζεστε στη βοήθεια και τη στήριξή μας, παρότι οι ένοπλες δυνάμεις (του Τατζικιστάν) αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα προβλήματα που προκύπτουν», τόνισε σε συνάντηση στην οποία μετείχε και ο Τατζίκος ομόλογός του Ιμομάλι Ραχμόν.
Πηγή: tribune.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας