O εγκέλαδος «ξαναχτύπησε» στα Ιωάννινα.

ΤΩΡΑ !! ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ !!

Λίγες ημέρες μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που αναστάτωσε την πόλη της Ηπείρου, μισή ώρα περίπου μετά τα μεσάνυχτα, απόψε, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση στην περιοχή, μεγέθους αυτή τη φορά 4.2 Ρίχτερ, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με το εστιακό του βάθος να εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι αναστατώθηκαν και πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους. Η περιοχή ενεργοποιήθηκε ξανά και συνεχώς σημειώνονται μικροσεισμοί, εξέλιξη άσχημη μιας και το τελευταίο 24ωρο είχε παύση το φαινόμενο ωστόσο τώρα συνεχίζεται με τους σεισμολόγους να μην είναι καθησυχαστικοί γι’ αυτή την εξέλιξη.

Αυτό που τρομάζει τους σεισμολόγους είναι ένα ρήγμα από τα παλιά, από τον 19ο αιώνα. Το συγκεκριμένο ρήγμα ενεργοποιήθηκε το 1898 με ένα σεισμό έντασης 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το ρήγμα μπορεί να δώσει και ένα μεγαλύτερο σεισμό από τα 5,3 Ρίχτερ που έβγαλαν στους δρόμους τον κόσμο το βράδυ του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ισχυρός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ που ταρακούνησε τα Ιωάννινα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ήπειρο, μετακίνησε προς τα δυτικά την Πίνδο. Σύμφωνα με τον γεωλόγο-σεισμολόγο και Διευθυντή Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θανάση Γκανά, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο σεισμός του Σαββάτου μετακίνησε δυτικά το βουνό Μιτσικέλι στην Πίνδο.

Κατά τον κ. Γκανά, το ρήγμα κλείνει προς το βουνό Μιτσικέλι, το οποίο ξεπροβάλει στο βόρειο τμήμα της λίμνης Ιωαννίνων, και η κίνηση που σημειώθηκε ήταν να μετακινηθεί η Πίνδος ελάχιστα προς τα δυτικά.

Μάλιστα ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, έκανε λόγο σήμερα Δευτέρα για «ανώμαλη διαδικασία σεισμικής διέγερσης», αφού όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 «Έγιναν περίπου 200 σεισμοί μέσα στις πρώτες 24 ώρες με τους περισσότερους να έχουν μεγάλο μέγεθος, ενώ 20 εξ’ αυτών ήταν 4 έως 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

«Το φαινόμενο έχει φθίνουσα πορεία και αυτό έχει άμεσο αντίκρισμα και στη συμπεριφορά των πολιτών των Ιωαννίνων», σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.

Παπαζάχος: Δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί

«Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε χθες στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, για την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών, που καταγράφηκε χθες στις 23.14, 12 χλμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.

«Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς. Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός», είπε.

Λέκκας: Δεν ξέρουμε ακόμη αν ήταν αυτός ο κύριος σεισμός

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας και καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί πως η σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται, προέρχεται ουσιαστικά από ένα ρήγμα βορειοδυτικής- νοτιοανατολικής διεύθυνσης. Το εστιακό βάθος, είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, ενώ οι μετασεισμοί έχουν ένα εστιακό βάθος της τάξεως των 4 μέχρι 15 χιλιομέτρων.

Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμη και τώρα και ότι θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη, και διευκρίνισε πως προς το παρόν «δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος».

«Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη», είπε και προσέθεσε: «Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5.3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος».

Οι ειδικοί «αποκωδικοποιούν» το ρήγμα των Ιωαννίνων!

Ανέφερε επίσης ότι τα ρήγματα στην περιοχή των Ιωαννίνων ακολουθούν ένα περίπλοκο ιστό. Δεν είναι το ίδιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό το 1996 στην Κόνιτσα, ούτε αυτά τα οποία έδωσαν μικρότερους σεισμούς κατά διαστήματα. Είναι ένα ρήγμα το οποίο προϋπήρχε, το οποίο ακόμη περιμένει -αν θέλετε- την ονοματολογία του, γιατί δεν του είχαμε δώσει και τόσο μεγάλη σημασία, είναι ένα ρήγμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελείται από πολλά επιμέρους τμήματα -μικρά ευτυχώς-, τα οποία ενεργοποιούνται σταδιακά και δίνουν μικρούς σεισμούς, σημείωσε ο κ. Λέκκας και τόνισε: «Είμαι κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα».

πηγήπηγή2

loading...
Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια