Μια γωνιά αναβίωσης της ιστορίας του Χριστιανισμού μέσα σε ένα αληθινό πεδίο μάχης Μέσα στην ερημιά της περιοχής του Κασρ Αλ Γιαχούντ, κοντά στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, η γη μοιάζει με πηλό από την ξηρασία. Πλησιάζοντας την ιερή περιοχή, το μόνο που ακούγεται είναι τα πουλιά. Οι επτά χριστιανικοί ναοί, που βρίσκονται πίσω από τα ψηλά συρματοπλέγματα, παραμένουν έρημα «κουφάρια» για πάνω από μισό αιώνα. Πινακίδες σε τρεις γλώσσες, αραβικά, εβραϊκά και αγγλικά, θυμίζουν πως πρόκειται για ναρκοπέδιο. Ένα μονοπάτι οδηγεί στον ποταμό Ιορδάνη, φυσικό σύνορο μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ και στο σημείο όπου μπορεί κανείς να προσεγγίσει, το νερό έχει βάθος μόλις 1,5 μέτρο. Είναι ακριβώς εδώ, που βαφτίστηκε ο Χριστός από τον Ιωάννη 2000 χρόνια πριν. Τότε έρχεται ο Ιησούς από τη Γαλιλαία στον Ιορδάνη, προς τον Ιωάννη για να βαπτιστεί από αυτόν. Ο Ιωάννης όμως τον εμπόδιζε λέγοντάς του: «Εγώ έχω ανάγκη να βαπτιστώ από σένα κι έρχεσαι εσύ σε μένα;». Ο Ιησούς όμως του αποκρίθηκε: «Ας τα αφήσουμε τώρα αυτά, γιατί πρέπει να εκπληρώσουμε και οι δυο μας ό,τι προβλέπει το σχέδιο του Θεού». Τότε ο Ιωάννης τον άφησε να βαπτιστεί. Βαπτίστηκε, λοιπόν, ο Ιησούς και αμέσως βγήκε από το νερό. Και αμέσως άνοιξαν οι ουρανοί και είδε το Πνεύμα του Θεού σαν περιστέρι να κατεβαίνει και να έρχεται πάνω του. Ακούστηκε τότε μια φωνή από τα ουράνια που έλεγε: «Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου». (Ματθαίος 3. 13-17)
Ιερό βάπτισμα μέσα σε πεδίο μάχης Η βάπτιση του Ιησού στο σημείο αυτό κάνει χιλιάδες πιστούς να θέλουν να πλησιάσουν την ιερή περιοχή. Ακόμη και σήμερα λεωφορεία γεμάτα κόσμο καταφθάνουν και παίρνουν το δρόμο προς το ποτάμι. Περνώντας ανάμεσα στις παγιδευμένες με εκρηκτικά εκκλησίες-φαντάσματα, χριστιανοί βουτούν στα νερά και βαπτίζονται παίρνοντας μαζί τους σε μικρά μπουκαλάκια λίγο από το ιερό νερό. Μέσα σε ένα αληθινό πεδίο μάχης, υπάρχει μια «γωνιά» αναβίωσης της ιστορίας του Χριστιανισμού.
Το έδαφος είναι γεμάτο νάρκες που παραμένουν από «τον πόλεμο των 6 ημερών», δηλαδή τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, της Συρίας και της Ιορδανίας, που έληξε με θρίαμβο των Ισραηλινών που τριπλασίασαν τα εδάφη τους το 1967. Έκτοτε, η ιερή περιοχή παραμένει εγκλωβισμένη μέσα στις χιλιάδες νάρκες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στις χριστιανικές εκκλησίες. Είναι όλες χτισμένες την εποχή του Βυζαντίου, ανάμεσά τους και μία ελληνική. Πάνω από 300.000 πιστοί κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι κάθε χρόνο με σκοπό να βαφτιστούν στον Ιορδάνη ποταμό. Φαίνεται όμως πως οι προσευχές των πιστών εισακούστηκαν. Δεκαετίες μετά τη λήξη του πολέμου και μέσα σε μία πραγματικά κατεστραμμένη περιοχή, ίσως τελικά να μπορεί να υπάρξει φως, καθώς στα σκαριά είναι ένα τεράστιο έργο που θα μετατρέψει την περιοχή από επικίνδυνο μονοπάτι σε χριστιανικό ιστορικό μνημείο που θα μπορούν να επισκέπτονται με ασφάλεια οι πιστοί. Τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος. Συμφωνία για εκκαθάριση της περιοχής
Πριν λίγες μέρες, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών, Παλαιστινίων αλλά και των 7 εκπροσώπων των ορθόδοξων δογμάτων (κάθε ένα από τα οποία έχει και έναν ναό στην περιοχή) με τη βοήθεια της ΜΚΟ Halo Trust, ώστε όχι μόνο να καθαριστεί η περιοχή από τις νάρκες αλλά και να αναδημιουργηθούν οι εύθραυστοι δεσμοί των κοινωνιών της περιοχής. Ο Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ Θεόφιλος III, περιέγραψε τη συμφωνία ως «σπουδαίο σημάδι συμφιλίωσης» και «τρόπο να φωτιστεί ιερή ιστορία που συνδέεται με την περιοχή», μιας ιερής περιοχής που εδώ και χρόνια διαιρεί αντί να ενώνει τους ανθρώπους. Φυσικά το ναρκαλιευτικά έργα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα, καθώς η περιοχή που υπολογίζεται περί το 1 τ.χλμ πάνω από 3.800 νάρκες και άγνωστο αριθμό πυρομαχικών μέσα στις εκκλησίες.
Οι Παλαιστίνιοι που επίσης θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια δήλωσαν μέσω του εκπροσώπου του Παλαιστινιακού Κέντρου Ναρκών Brig Juma Abdeljabbar, ότι «υπάρχουν 1,5 εκατ. Νάρκες στα Παλαιστινιακά εδάφη». Η διαδικασία εκκαθάρισης είναι πολύ πιθανό να κρατήσει από 18 έως 20 μήνες, δεδομένου ότι το έδαφος είναι εξαιρετικά ασταθές και η περιοχή είναι επιρρεπής σε πλημμύρες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ίσως οι νάρκες να μετακινούνταν από τις σημερινές τους θέσεις, κάτι που θα δυσκόλευε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Το έργο θα κοστίσει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα αποτελεί ένα ειρηνικό χώρο, μία τουριστική περιοχή κατά μία έννοια. Ο Canon Andrew White, γνωστός και ως εφημέριος της Βαγδάτης, (Εφημέριος της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στη Βαγδάτη, η μόνη Αγγλικανική Εκκλησία στο Ιράκ) επισκέφτηκε την περιοχή και μιλώντας στο BBC, δήλωσε πως το έργο θα φέρει την αναγέννηση της περιοχής σε πολλά επίπεδα. «Θα ήθελα πολύ να δω αυτό το μέρος, που τόσο καιρό ήταν γνωστό για το θάνατο και την καταστροφή να μεταμορφώνεται σε μέρος όπου όσοι μισιούνταν σήμερα μπορούν να έρχονται εδώ συμφιλιωμένοι». Μπορεί λοιπόν η ειρήνη στη Μέση Ανατολή να αποτελεί ακόμη μακρινό όνειρο, ας ελπίσουμε όμως ότι μέσα στο πολεμικό τοπίο η περιοχή του Κασρ Αλ Γιαχούντ, θα καταφέρει να αποτελέσει μία μικρή όαση.
tro-ma-ktiko