ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ

Οι ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ τίναξαν στον αέρα τη διαπραγμάτευση στο παρά πέντε. Το παρασκήνιο των 30 ωρών και τα τηλεφωνήματα του Ντάισελμπλουμ.

loading...

Σε μια πολιτική απόφαση της Ευρώπης, που δεν θα αγνοήσει τα θετικά στοιχεία της έκθεσης της Eurostat για τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας, αντικρούοντας τις ακραίες απαιτήσεις για τη νομοθέτηση περαιτέρω μέτρων του ΔΝΤ, προσβλέπει το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη ματαίωση του σχεδιασμού για την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Είναι πασιφανές ότι παρότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξέφραζαν όλες τις τελευταίες ώρες την αισιοδοξία τους για το κλείδωμα της συμφωνίας από το αυριανό Eurogroup, η επιμονή του ΔΝΤ να απαιτεί νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων και ταυτοχρόνως η επιλογή της κυβέρνησης να μην αποδεχθεί το ασφυκτικό πλαίσιο οδηγούν τουλάχιστον στο «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για τη σύνταξη του staff level agreement και την υπογραφή του από τους εκπροσώπους των θεσμών.

Εγκυρότατες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ακόμη και τις μέρες του ελληνικού Πάσχα, μέσω επιστολής προς τους κορυφαίους ηγέτες, θεωρώντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και την αλλαγή σελίδας χωρίς να φρενάρει από τις ακραίες φωνές του Ταμείου.

Για σήμερα το πρωί ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ζητώντας συγκεκριμένα την άμεση σύγκληση του Euro Summit ώστε «να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα».

Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι η Κομισιόν βρισκόταν στο… παρά ένα μιας συμβιβαστικής λύσης -με την προϋπόθεση η Αθήνα να κάνει εν μέρει δεκτά τα της πρότασης του ΔΝΤ και ως αντάλλαγμα να λάβει αντί της χρηματοδοτικής δόσης των 5,4 δισ. ευρώ, περίπου 7 δισ. ευρώ αμέσως μετά το κλείδωμα της αξιολόγησης.

Χθες ωστόσο η συνάντηση στο Χίλτον των κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Τζανακόπουλου και άλλων από την ελληνική πλευρά με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν κράτησε πάνω από μισή ώρα. Το ΔΝΤ επέμενε. Λίγο νωρίτερα ο Μάριο Ντράγκι έστελνε μήνυμα με δημόσια παρέμβασή του ότι η ΕΚΤ ήταν έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα αμέσως μετά την αξιολόγηση με μείωση των επιτοκίων και προοπτική εισόδου στο καθεστώς της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
Χθες το βράδυ, εν τω μεταξύ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχοντας την εικόνα των διαπραγματεύσεων, έκανε έναν γύρο τηλεφωνημάτων με υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών. Κάποιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup προσπάθησε να κλείσει η συμφωνία με τη σύγκληση του οργάνου, ενώ δεν αμφισβητούσε σθεναρά τον υπολογισμό ότι τα πρόσθετα μέτρα δεν θα ξεπερνούσαν τα 1,8 δισ. ευρώ. «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος», ανακοίνωσε δε μέσω Twitter o εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μισέλ Ρέινς, προσθέτοντας ότι δεν θα συνεδριάσουν αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών για το ελληνικό ζήτημα.

«Το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018. Το ζήτημα αυτό αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος», επισήμανε το Μέγαρο Μαξίμου χθες το απόγευμα παρακολουθώντας τη ροή των διαπραγματεύσεων.

«Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις», συμπλήρωναν κυβερνητικοί κύκλοι προαναγγέλλοντας επί της ουσίας συνθήκες ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ και καταλήγοντας:

«Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup».

 

Πηγή: ethnos, hellasforce

loading...

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια