BREXIT: Διώχνουν τους Έλληνες, πρωτοφανείς εικόνες

Τι αντίκτυπο έχει το Brexit στους Έλληνες της Αγγλίας;

Εγκατέλειψαν την Ελλάδα της κρίσης, με την ελπίδα να έχουν ένα καλύτερο και πιο σίγουρο μέλλον.

Εκατοντάδες Έλληνες άφησαν πίσω τις οικογένειές τους και με μία βαλίτσα στο χέρι πήραν το δρόμο για… τη Μεγάλη Βρετανία. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έφυγαν για σπουδές και αποφάσισαν να μη γυρίσουν πίσω, να βρουν δουλειά εκεί και να ζήσουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πριν από μερικούς μήνες, στα πηγαδάκια των Ελλήνων της Βρετανίας η συζήτηση για ένα ενδεχόμενο Grexit κυριαρχούσε, με τους ίδιους να ανησυχούν για το μέλλον της χώρας και των δικών τους ανθρώπων, χωρίς όμως να νιώθουν την «απειλή» να χτυπά τη δική τους πόρτα.

Σήμερα οι ίδιοι έρχονται αντιμέτωποι με ένα ενδεχόμενο Brexit, που όπως λένε στην Karfitsa, τους γεμίζει φόβο και ανασφάλεια.

Η Φανή Κοντίδου ζει στο Λονδίνο εδώ και επτά χρόνια και εργάζεται στο υπουργείο Παιδείας ως αναλύτρια στην χρηματοδότηση των σχολείων.

loading...

Όπως σημειώνει είναι κατά του Brexit γιατί:

«θεωρώ πως θα απομονώσει την Αγγλία οικονομικά και πολιτικά με άμεσο αντίκτυπο στα επίπεδα απασχόλησης και στους μισθούς. Επιπλέον, για όλους εμάς τους Ευρωπαίους που ζούμε και εργαζόμαστε στην Αγγλία, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι μπορεί να σημαίνει ένα Brexit για τις εργασίες μας και την άδεια παραμονής μας στη χώρα, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο εξόδου από την ΕΕ και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά».

Η ίδια επισημαίνει ότι: «δυστυχώς, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου και οι πολίτες των χωρών της κοινοπολιτείας, συνεπώς θα μείνουμε αμέτοχοι σε αυτή την απόφαση που θα επηρεάσει τόσο τη ζωή μας. Ελπίζω αυτοί που μπορούν να ψηφίσουν να πάρουν μια σωστή και υπεύθυνη απόφαση».

Συμβόλαια… μηδενικών ωρών

Ο Στέργιος Βρίζας μετακόμισε στο Λονδίνο πριν από πέντε χρόνια για τις μεταπτυχιακές του σπουδές και αποφάσισε να μείνει μόνιμα εκεί. «Όσο σπούδαζα ξεκίνησα να δουλεύω ως πωλητής ρούχων σε μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα και πια διευθύνω το δικό μου τμήμα. Όταν ήρθαμε στο Λονδίνο φάνταζε να είναι η επαγγελματική γη της επαγγελίας. Η πραγματικότητα βέβαια είναι άλλη και σαφώς αλλάζει καθημερινά . Το καταλαβαίνει κάνεις από τη μείωση της καταναλωτικότητας».

Ο κ. Βρίζας εξηγεί πως κάθε Δεκέμβρη, την ημέρα μετά τα Χριστούγεννα, ξεκινούν οι μεγάλες εκπτώσεις της τάξεως του 50%. «Φέτος συνέβη ακριβώς το ίδιο όμως οι καταναλωτές δεν ανταποκρίθηκαν το ίδιο. Οι χριστουγεννιάτικοι στόχοι του καταστήματος δεν επιτεύχθηκαν και ακόμα έχουμε εκπτωσιακό εμπόρευμα. Με μια απλή παρατήρηση στα οικονομικά του καταστήματος θα μπορούσε ο καθένας να καταλάβει πως «κάθε πέρυσι είναι και καλύτερα». Τα αποτελέσματα είναι απτά και γρήγορα», τονίζει.

«Τα επαγγελματικά συμβόλαια full time πλέον είναι σχεδόν ανύπαρκτα και συνήθως υπογράφονται μονάχα μερικής απασχόλησης έως και μηδενικών ωρών συμβόλαια που φυσικά σου εξασφαλίζουν μια θέση σε οποιαδήποτε εταιρία αλλά εξασφαλίζει συνάμα και την ύπαρξη μηδενικών υποχρεώσεων της εκάστοτε εταιρίας στο άτομο. Σαφώς το εργασιακό έχει επηρεαστεί κι από το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα από την νότια Ευρώπη λόγω της οικονομικής κρίσης».

Με την… «απειλή» του αγγλικού δικαίου

Όπως περιγράφει ο ίδιος, το Brexit αντιμετωπίζεται με πάθος και από τις δυο μεριές.

«Όσοι υποστηρίζουν την… αποχώρηση, φαντάζονται μια χώρα με λιγότερους μετανάστες, με περισσότερες θέσεις εργασίες, με λιγότερες παροχές πρόνοιας σε μη Άγγλους πολίτες και κατ’ επέκταση μείωση της φορολογίας. Από την άλλη οι υποστηρικτές της παραμονής στην Ε.Ε. βλέπουν πως αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποσχιστεί από την Ένωση θα απομονωθεί με άσχημα αποτελέσματα για της αγγλικές εταιρείες που δρουν και στην Ευρώπη. Με άσχημο αντίκτυπο στο εθνικό σύστημα υγείας που απαρτίζεται κατά μεγάλο ποσοστό από ευρωπαίους αλλά και στην καθημερινή ζωή ποικιλοτρόπως».

Ο κ. Βρίζας εκφράζει την προσωπική του άποψη παρά το γεγονός ότι δεν έχει δικαίωμα ψήφου, λέγοντας ότι:

«δεν είμαι υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως έχει καταλήξει να καταδυναστεύει τα ευάλωτα και μικρά κράτη. Αρχικώς αν η Αγγλία αποχωρήσει, θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες που θα ήθελαν και δεν τολμούν. Από την άλλη αν αποχωρήσει θα έπρεπε ίσως να αφήσω την χώρα και να πάω κάπου που δεν έχω επιλέξει».

«Το σημαντικότερο είναι ότι για τους μη Άγγλους πολίτες, δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει αν αποφασιστεί το Brexit. Μπορεί μια τέτοια απόφαση να αφήσει ανοιχτά τα σύνορα για πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά. Μέχρι να γίνει αυτό όμως, όσοι ξένοι ζουν εδώ θα υπόκεινται στο αγγλικό δίκαιο που περιπλέκει την κατάσταση. Θα απαιτούνται διαδικασίες για έκδοση βίζας και συμβόλαιο εργασίας για να εκδοθεί άδεια παραμονής, ενώ οι φοιτητές θα πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα όπως όλοι οι overseas φοιτητές κ δε θα έχουν πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια», επισημαίνει η Μαρία Στρατάκη που ζει στο Λονδίνο τα τελευταία πέντε χρόνια και εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός σε κατασκευαστική εταιρία.

Με το βλέμμα στη συμφωνία

Από την πλευρά του ο εξηγεί ότι εφόσον το δημοψήφισμα έχει αρνητική έκβαση, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα ανακοινώσει επίσημα στα υπόλοιπα κράτη- μέλη, την επιθυμία της να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τους όρους εξόδου αλλά και των μετέπειτα σχέσεων, που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και δύο χρόνια ή και περισσότερο.

«Μη ξεχνάμε ότι οι δεσμοί της Βρετανίας όπως και κάθε άλλου κράτους- μέλους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι τόσο ισχυροί που δε μπορούν να καταλυθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Βέβαια το γεγονός ότι θα γίνει η διαπραγμάτευση, δε σημαίνει ότι θα υπάρξει και τελική συμφωνία».

Όσο αφορά στη σταθερότητα της Ε.Ε. σε περίπτωση αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας, ο ίδιος εξηγεί ότι οι απόψεις διίστανται.

«Υπάρχει η άποψη ότι η αποχώρηση ενός σημαντικού κράτους- μέλους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, θα δράσει αρνητικά για την Ε.Ε., αποδεικνύοντας ότι οι δεσμοί που οικοδομούνται όλα αυτά τα χρόνια είναι εύκολο να καταλυθούν και πιθανόν να ενισχύσουν φυγόκεντρες τάσεις και από άλλα κράτη- μέλη με αποτέλεσμα να τρίξει συθέμελα ολόκληρο το ενωσιακό οικοδόμημα. Σαφώς υπάρχει και η άποψη που λέει ότι επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πάντα το «κακό παιδί» της Ε.Ε. διότι αντιδρούσε σε προσπάθειες περεταίρω ενοποίησης, έτσι η αποχώρησή της θα ενίσχυε τις τάσεις που θέλουν μία στενότερη σχέση των κρατών- μελών της Ε.Ε.»

Ο κ. Λέντζης τονίζει ότι «σε περίπτωση ενός Brexit, οι Έλληνες πολίτες που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα, καθώς εκεί βρίσκονται ως πολίτες της Ένωσης. Έτσι δε θα έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα με βάση το δίκαιο της Ένωσης, αλλά με βάση το αγγλικό δίκαιο και ότι αυτό προβλέπει. Κάτι που σημαίνει ότι θα χάσουν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής. Δε θα μπορούν με την ίδια ευκολία που συμβαίνει τώρα να μπαινοβγαίνουν στη Βρετανία και να εργάζονται εκεί. Ευελπιστούμε ότι θα ληφθεί κάποια μέριμνα για αυτούς τους πολίτες».

Τριγμοί στις σχέσεις εμπορίου

Όπως εξηγεί ο κ. Λέντζης, προβλήματα ενδέχεται να σημειωθούν και στο χώρο του εμπορίου.

«Η Αγγλία, μετά την έξοδό της από την Ε.Ε. μπορεί να απαιτεί την καταβολή δασμών, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια πρόβλεψη στη συμφωνία εξόδου. Προσωπικά πιστεύω ότι θα παραμείνει στην τελωνιακή ένωση για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων. Βέβαια αυτό είναι κάτι που δε συμφέρει ούτε τη Μεγάλη Βρετανία, διότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν δυσκολίες και στις εξαγωγές των αγγλικών προϊόντων. Άλλωστε οι Βρετανοί ανέκαθεν ήθελαν να υψώσουν εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, όχι όμως και στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποστηρικτές του Brexit ποντάρουν πάρα πολύ στις προνομιακές σχέσεις που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο με τις πρώην αποικίες στο πλαίσιο της βρετανικής κοινοπολιτείας, αλλά και στις ιδιαίτερες σχέσεις που έχει η χώρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Παρόλα αυτά δε θεωρώ πως θα καταφέρει να καλύψει το κενό της Ε.Ε. με αυτό τον τρόπο. Άλλωστε είναι ενδεικτικό ότι όλοι οι οικονομικοί κύκλοι και το City του Λονδίνου είναι εναντίων της εξόδου. Επιμένω στο City διότι κατά τους βρετανούς είναι αυτό που πλήττεται περισσότερο από την Ε.Ε.», καταλήγει ο κ. Λέντζης.

Πηγή

loading...

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια