Πολλές γυναίκες παθαίνουν έμφραγμα χωρίς να το συνειδητοποιούν, καθώς τα συμπτώματα είναι ήπια και παραβλέπονται ως κάτι ασήμαντο.
Ένα «αθόρυβο» έμφραγμα συνήθως χτυπά σε περιόδους έντονου στρες και άγχους και μπορεί αργότερα να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές, επισημαίνουν οι ειδικο…
Πολλές γυναίκες παθαίνουν έμφραγμα χωρίς να το συνειδητοποιούν, καθώς τα συμπτώματα είναι ήπια και παραβλέπονται ως κάτι ασήμαντο.
Ένα «αθόρυβο» έμφραγμα συνήθως χτυπά σε περιόδους έντονου στρες και άγχους και μπορεί αργότερα να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές, επισημαίνουν οι ειδικοί.
«Στις περισσότερες περιπτώσεις το έμφραγμα εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ο πόνος στο στήθος, η δύσπνοια, κ.λπ. Το “αθόρυβο” έμφραγμα εκδηλώνεται με πιο ήπια συμπτώματα όπως η δυσπεψία, με συμπτώματα γρίπης ή με δυσφορία που θυμίζει το “τράβηγμα” στο στήθος ή στη μέση» αναφέρει η καρδιολόγος Karla Kurrelmeyer από το νοσοκομείο Houston Methodist του Τέξας. «Είναι σημαντικό τα συμπτώματα αυτά να αξιολογηθούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα ώστε να αποφευχθεί ο σχηματισμός ουλώδους ιστού ή άλλη βλάβη στην καρδιά» συμπληρώνει.
Η ειδικός αναφέρει επίσης ότι η μυοκαρδιοπάθεια λόγω στρες είναι μία ακόμη καρδιολογική επιπλοκή που αφορά τις γυναίκες. Συμβαίνει όταν το άτομο αντιμετωπίζει για μια δεδομένη χρονική περίοδο πολύ έντονο στρες και λίγο αργότερα συμβαίνει κάποιο τραυματικό γεγονός, όπως ένας θάνατος αγαπημένου προσώπου, ένα τροχαίο ή απώλεια σημαντικού χρηματικού ποσού. «Εάν δεν δοθεί η δέουσα σημασία, μπορεί το πρόβλημα να αποβεί μοιραίο» σχολιάζει η καρδιολόγος.
«Η μυοκαρδιοπάθεια λόγω στρες χαρακτηρίζεται από αποδυνάμωση της αριστερής κοιλίας, του βασικού θαλάμου τροφοδότησης της καρδιάς. Είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης ορμονών που προκαλούν σοκ στην καρδιά, οδηγώντας σε μεταβολές στους μυς της καρδιάς οι οποίες εν συνεχεία ακολουθούνται από δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας. Από την πάθηση πλήττονται κυρίως γυναίκες λίγο πριν τα εξήντα και μέχρι τα μισά της έβδομης δεκαετίας της ζωής τους».
Τυπικά συμπτώματα της μυοκαρδιοπάθειας είναι ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια λόγω έντονου στρες – συναισθηματικού ή σωματικής καταπόνησης. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, πρέπει όμως πρώτα να έχει γίνει ηχοκαρδιογράφημα ώστε να εντοπιστεί το πρόβλημα.
Οι καρδιαγγειακές επιπλοκές στις γυναίκες συνήθως δεν αναγνωρίζονται τόσο εύκολα όσο στους άνδρες. Ήπια συμπτώματα επιπλοκής που εκδηλώνουν συχνά οι γυναίκες είναι τα εξής:
– Αδυναμία, άγχος, δύσπνοια
– Δυσφορία, αίσθημα πίεσης, βάρος ή πόνος στο στήθος, στο χέρι, κάτω από το στέρνο ή στη μέση
– Εφίδρωση, ναυτία, τάση προς έμετο, ζαλάδα
– Αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, δυσπεψία, σφίξιμο στον λαιμό
– Ταχυπαλμία ή αρρυθμία
Η Kurrelmeyer συνιστά στις γυναίκες να αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το στρες, όπως το περπάτημα, η γιόγκα και ο διαλογισμός.
Πηγή: onmed.gr