Επί οκτώ ολόκληρες ώρες οι πολίτες της χώρας παρακολουθούσαν άφωνοι από νωρίς το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα σήμερα να εξελίσσεται στη Βουλή ένα ρεσιτάλ αλληλοκατηγορίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, να περνούν από μπροστά τους ένα σωρό σκάνδαλα με δισεκατομμύρια σε μίζες, να αναδύεται η σήψη και η διαφθορά του πολιτικού και του επιχειρηματικού συστήματος αλλά… μέχρις εκεί. Τίποτα παραπέρα.
Η συζήτηση έκλεισε με τον Αλέξη Τσίπρα να προαναγγέλλει εξεταστική επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ και την συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα επαναδιαπραγματευτεί τον συμβιβασμό του ελληνικού δημοσίου με την Siemens και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά με εξεταστικά επιτροπή για τα capital controls, το τρίτο μνημόνιο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Και όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί και αποδειχθεί, αν θες να συγκαλύψεις κάτι, κάνε μία επιτροπή. Θα θέλαμε να πιστέψουμε πώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα ισχύσει αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς και τη χρονική συγκυρία που διεξήχθη αυτή η συζήτηση.
Κατά τα άλλα ασφαλώς ο πρωθυπουργός είχε το “πάνω χέρι” χθες στη Βουλή, αφού τα δύο κόμματα εξουσίας, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που συγκυβέρνησαν με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο έχουν τη κύρια ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και απαρίθμησε 13 συνολικά παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και πλείστα σκάνδαλα, μεταξύ των οποίων της Siemens, της λίστας Λαγκάρντ, της λίστας Μπόργιανς, τους εκβιαστές και τη διαπλοκή στο χώρο των ΜΜΕ, τον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου…
Οι παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που γνωρίζει καλά το χώρο της δικαιοσύνης ήταν εύστοχες και σε αρκετά σημεία αποκαλυπτικές για τη διαπλοκή που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, ενώ και ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε σφόδρα στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τα σκάνδαλα των υποβρυχίων και της Marfin αναγκάζοντας τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να καταφύγει σε ύβρεις, αν και φάνηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να κάνει “κωλοτούμπα” στο θέμα του Μουζάλα περί “Μακεδονίας”.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να απαντήσει αλλά σε αρκετές περιπτώσεις πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, μιλώντας για τις ευθύνες της διακυβέρνησης του Α. Τσίπρα. Δεν ήταν καθ’ όλου εύκολο να υπερασπιστεί τον προκάτοχο του Αντώνη Σαμαρά και τις “αμαρτωλές” υποθέσεις που τον συνοδεύουν και επιχείρησε ρελάνς στο θέμα των εκλογών.
«Η χώρα πέρασε από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν έχει ανάγκη από τέταρτη» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος στην πρωτολογία του τον είχε καλέσει να παραιτηθεί και να οδηγήσει την Ελλάδα σε εκλογές.
«Όποιος βιάζεται σκοντάφτει» είπε ο πρωθυπουργός στον Κυριάκο Μητσοτάκη και υποστήριξε ότι το σενάριο της αριστερής παρένθεσης δεν έχει πλέον δράκο. «Ο δράκος έγινε κατοικίδιο και ούτε που νιαουρίζει» προσέθεσε και επισήμανε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Απαντώντας στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις ο κ. Μητσοτάκης είπε «σας είπα να φύγετε γιατί δεν μπορείτε να σηκώσετε το βάρος της κυβέρνησης. Αν τολμάτε οδηγήστε την χώρα στις εκλογές για να δούμε αν η τέταρτη φορά θα είναι η τυχερή όπως και η 4η συνάντηση με τον κ. Ψυχάρη. Τολμήστε για να δούμε τι θα γίνει την τέταρτη φορά».
Συγκεκριμένα στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας (δεν έκανε τελικά τριτολογία αφού η ώρα είχε πάει 3:20) αναφέρθηκε στην πρόκληση του κ. Μητσοτάκη για προσφυγή στις κάλπες λέγοντας: “Όταν βγαίνετε στο εξωτερικό λέτε ότι δεν βιάζεστε, ότι η χώρα είχε τρεις φορές εκλογές δεν χρειάζεται τέταρτη. Στο εσωτερικό κάποιοι σας πιέζουν να πείτε εκλογές. Παραιτηθείτε κ. Τσίπρα και τα καταφέρανε. Δεν σας έφθαναν τρείς εκλογικές αναμετρήσεις που έχασε η παράταξή σας, θέλετε να χάσετε και τέταρτη.
Το πρόβλημά σας είναι η αγωνία που νιώθουν κάποιοι στην παράταξή σας. Παίζετε το σενάριο της αριστερής παρένθεσης προκειμένου να δημιουργήσετε ένα κλίμα. Είναι χιλιοπαιγμένο το έργο της παρένθεσης, παίχθηκε και ξαναπαίχτηκε, ωραίο είναι το παραμύθι της αριστερής παρένθεσης αλλά δεν έχει δράκο, ο δράκος ψόφησε. Η κυβέρνηση αυτή έχει ορίζοντα τετραετίας, κοιτάχτε λοιπόν μήπως χάσετε τις εκλογές και στο τέλος της τετραετίας και γίνεται ο νεότερος αρχηγός της παράταξης που φεύγει νωρίτερα”.
Ακολούθως προκάλεσε ξανά τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας: “Προσπάθησα να δώσω στοιχεία και κατέθεσα 13 υποθέσεις και εσείς αντί να απαντήσετε για την διαπλοκή, για την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Siemens που σας κάλεσα να πάμε μαζί, για την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια στα κόμματα και στα ΜΜΕ, δεν μας είπατε αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε”.
Στην κριτική του κ. Μητσοτάκη για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, απάντησε ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να πείσει ότι για όλα τα δεινά της χώρας ευθύνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στην κριτική ότι “επιβάλλει νέους φόρους”, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μία πρόταση που δεν επιβαρύνει τους οκτώ στους δέκα πολίτες. Όσο για το προσφυγικό είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης “άλλα λέει στο εξωτερικό και άλλα εντός της χώρας”.
Εκτεταμένη αναφορά έκανε ξανά για τα ζητήματα της διαπλοκής κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι οι αναφορές στην πρωτολογία του ήταν “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Η ομιλία σας ήταν αναμάσημα δημοσιευμάτων συγκροτημάτων του Τύπου. Αν έχετε προσλάβει για λογογράφο τον κ. Ψυχάρη, να αλλάξετε λογογράφο γιατί ο κ. Ψυχάρης είναι πολύ προβλέψιμος και σας εκθέτει. Είπατε ότι προσλαμβάνουμε “κολλητούς” λες κι εσείς που είχατε 52 μετακλητούς στο γραφείο σας τους είχατε προσλάβει με διαδικασίες στο opengov».
Αναφορικά με την λίστα Μπόργιανς υποστήριξε ότι σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση της επιστολής του, ο κ. Μπόργιανς προσφέρθηκε στον πρέσβη κ. Πλεξίδα να δώσει τεχνογνωσία για την αξιοποίηση της λίστας που του παρέδωσε. Αναφέρθηκε ξανά στην υπόθεση των εκβιασμών λέγοντας ότι υπάρχουν τιμολόγια που αποδεικνύουν ότι η ΝΔ το 2009-2010 πλήρωνε με μεγάλα ποσά τον Μαυρίκο.
Σε όλα αυτά επιχείρησε να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα στο τέλος της δευτερολογίας του προκλήθηκε ένταση με τον Αλέξη Τσίπρα όταν ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως ένας εκ των 3 υπόδικων για την υπόθεση των εκβιασμών ήταν συνεργάτης του πρωθυπουργού.
«Θυμάμαι ότι στην παρέα των 3 εκβιαστών ήταν και ένας δικός σας στενός συνεργάτης αλλά δεν είδα διαρροή δικών του συνομιλιών» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προκαλέσει την έκρηξη του κ. Τσίπρα ο οποίος όρθιος απαίτησε την ανάκληση της φράσης.
«Να υποθέσω ότι μετά τις τακτικές επισκέψεις σας στον κ. Ψυχάρη εξασφαλίσατε δωρεάν συνδρομή στο Βήμα και στα Νέα γιατί τα μελετάτε με μεγάλη προσοχή» απάντησε επίσης ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την κίνηση του πρωθυπουργού να καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής μια σειρά από πρωτοσέλιδα των συγκεκριμένων εφημερίδων.
«Το σκίτσο του Αρκά που επικαλέστηκα απεικόνισε την πραγματική εικόνα της συζήτησης που είναι να μεταθέσετε την ατζέντα από το πραγματικό πρόβλημα στο δήθεν πρόβλημα διαπλοκής. Δεν τα καταφέρατε. Οι Έλληνες γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση και η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη στο προσφυγικό και στη πραγματική οικονομία» είπε σε άλλο σημείο ο αρχηγός της ΝΔ.
Είπε ότι ότι η παρούσα κυβέρνηση και η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ έδωσε βήμα στον εκδότη Μαυρίκο ενώ πρόσθεσε «όταν μιλάτε για σχέσεις 3ου τύπου με ύποπτους δημοσιογράφους να μου εξηγήσετε την σχέση πρώτου τύπου της πρόσληψης Χριστοφορίδη από την κα Γεροβασίλη; Ο κος Χριστοφορίδης είναι εκδότης της εφημερίδας Χωνί…».
Τόνισε δε ότι «αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι ότι οι ΔΕΚΟ επένδυσαν σε υψηλή τιμή στην τράπεζα Αττικής». Επίσης επανέλαβε ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει για το περιεχόμενο και την σκοπιμότητα των συναντήσεων του με τον κ. Ψυχάρη. Τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν υιοθετεί κείμενο που υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Ν. Καρανίκας, Ε. Τσακαλώτος και Τ. Χριστοδουλοπούλου και το οποίο αναφέρει ότι αποδέχονται την ονομασία των Σκοπίων ως «Μακεδονία».
Όπως αναφέραμε και στην αρχή μεγάλος χαμός για το τίποτα. Ονόματα πέραν αυτών που ήδη γνωρίζαμε δεν αποκαλύφθηκαν, όπως και νέες υποθέσεις δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Οι Έλληνες αντιλήφθηκαν για ακόμη μία φορά πώς η διαπλοκή οργίασε και οργιάζει με τους ίδιους να καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο και μάλιστα πολύ ακριβά.