Τα πάνω κάτω σε ό,τι αφορά στις πληρωμές θέλει να φέρει το υπουργείο Οικονομικών. Οι συζητήσεις με τους δανειστές είναι μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο και φαίνεται ότι τα μέτρα και τα κίνητρα που δίδονται “περνάνε”. Παίρνουν δηλαδή σε πρώτη φάση την έγκριση των Βρυξελλών, καθώς είναι δοκιμασμένα σε άλλες χώρες και μάλιστα με θεαματικά αποτελέσματα.
Ο στόχος είναι να μπει σε όλες τις φάσεις της οικονομικής ζωής η χρήση του “πλαστικού χρήματος” των πιστωτικών και των χρεωστικών καρτών.
Ποιο είναι λοιπόν το σχέδιο;
Από τη στιγμή που η πληρωμή με κάρτα είναι πλήρως ελεγχόμενη από την τράπεζα και άρα από την εφορία το κράτος κερδίζει υπό την ένοια ότι δεν υπάρχει περίπτωση φοροδιαφυγής.
Έτσι για να πεισθεί ο καταναλωτής να κόψει το ρευστό εξετάζονται κίνητρα.
Το πρώτο και πλέον βασικό είναι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα κάθε φορολογούμενου. Ισχυρό κίνητρο καθώς θα μειώσει κατά πολύ τον φόρο εισοδήματος.
Το δεύτερο μέτρο θα είναι η μείωση των επιτοκίων των τραπεζών που σήμερα κινείται σε υψηλά επίπεδα και κάνει απαγορευτική τη χρήση πιστωτικής κάρτας για πολλούς πολίτες.
Παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για τη διενέργεια κληρώσεων με σημαντικά δώρα που θα περιλαμβάνουν ακόμη και ακίνητα.
Ταυτόχρονα εξετάζονται κίνητρα και για τους επαγγελματίες οι οποίοι θα παροτρύνουν τους πολίτες να κάνουν χρήση του πλαστικού χρήματος.
Πρώτα απ’ όλα θα προβλέπεται επιδότηση για την αγορά μηχανημάτων POS, ενώ τα έσοδα που προκύπτουν από τις αγορές με πιστωτικές κάρτες εξετάζεται να έχουν μικρότερη φορολόγηση.
Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν άμεσα, ήδη η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών έχει διευρυνθεί μετά την επιβολή των capital controls και θεωρείται μια ευκαιρία, ενώ τα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Νότια Κορέα δείχνουν ότι μπορούν να υπάρξουν εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στη φοροδιαφυγή. Μάλιστα με ανάλογα μέτρα η Νότια Κορέα έφτασε στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην απόδοση του ΦΠΑ.
Πηγή: newsit.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας