Σύµφωνα µε τη λίστα «Forbes», ο πιο πλούσιος Ελληνας για το 2015 είναι ο Φιλάρετος Καλτσίδης (µε περιουσία 4,4 δισ. δολαρίων), καταλαµβάνοντας την 369η θέση της λίστας, έχοντας πέσει από την 234η όπου βρισκόταν το 2014 µε περιουσία 6 δισ. δολάρια.
Γεννηµένος στα τέλη Μαΐου του 1963 στο ελληνόφωνο χωριό Ταρσόν, στην επαρχία Τσάλκα της Γεωργίας, το όνοµά του είχε ακουστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2013 όταν θα γινόταν η αύξηση µετοχικού κεφαλαίου στην Εθνική Τράπεζα.
Ωστόσο όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα» η µοναδική επένδυση που έχει κάνει µέχρι σήµερα στη χώρα µας είναι η έπαυλη-φρούριο στην Κορώνη.
Ο κ. Καλτσίδης είναι ένας αυτοδηµιούργητος επιχειρηµατίας που εκµεταλλεύτηκε τη συγκυρία των ανατροπών στην πρώην ΕΣΣ∆ και βρέθηκε πολύ γρήγορα επικεφαλής ενός οµίλου επιχειρήσεων η δραστηριότητα του οποίου ποικίλλει.
Το 1980 τελείωσε το σχολείο και ενώ αρχικά σπούδασε Οικονοµικά, το 1991 αποφοίτησε από το Moscow Mining Institute µε πτυχίο µηχανικού εξορύξεων. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ασχολήθηκε µε τον κλάδο ορυκτών, αρχικά ως εργαζόµενος σε εταιρεία επεξεργασίας και εµπορίας άνθρακα. Το κοφτερό µυαλό του και η γρήγορη αντιµετώπιση των προβληµάτων ήταν τα διαβατήριά του ώστε πολύ σύντοµα τα αφεντικά του να τον βάλουν σε διευθυντική θέση στην εν λόγω εταιρεία. Το 1997 µαζί µε τον Σεργκέι Γκενεράλοφ ιδρύουν τη δική τους εταιρεία εµπορίας άνθρακα και ορυκτών µε την επωνυµία Rosuglesbyt. Τρία χρόνια αργότερα αγοράζει µε τον συνεταίρο του µέσω δηµοπρασίας τη ∆ηµόσια Εταιρεία Ανθρακα της πόλης Κράσνογιαρσκ και τη συγχωνεύουν µε τη δική τους δηµιουργώντας τη µεγαλύτερη εταιρεία εµπορίας άνθρακα στην Ανατολική Ευρώπη. Η εταιρεία επεξεργασίας άνθρακα πηγαίνει αρκετά καλά για τον Φιλάρετο Καλτσίδη και τον συνεταίρο του και για τον λόγο αυτό αποφασίζουν να την πουλήσουν και να µοιραστούν τα κέρδη.
Από τα χρήµατα που αποκοµίζει αποφασίζει να στραφεί στον χώρο του τσιµέντου και το 2003 αγοράζει µια µικρή τσιµεντοβιοµηχανία. Σιγά σιγά -και µε τα χρήµατα που διέθετε από την πώληση της εταιρείας εµπορίας άνθρακα- αγοράζει µικρά εργοστάσια παραγωγής τσιµέντου σε όλη την πρώην ΕΣΣ∆. Το µεγάλο «µπαµ» στην ανάπτυξη της περιουσίας του έγινε το 2005, όταν δεν δίστασε να δώσει 1,1 δισ. δολάρια για να αγοράσει όλα τα εργοστάσια της µεγάλης τσιµεντοβιοµηχανίας Inteko που ανήκε στην Ελένα Μπατουρίνα, την πιο πλούσια γυναίκα της Ρωσίας. Εκτοτε απέκτησε το παρατσούκλι «Ο βασιλιάς του τσιµέντου» που τον συνοδεύει µέχρι και σήµερα.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας