ΑΦΙΕΡΩΣΤΕ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΙ! – ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ «ΟΧΙ»!!! ΑΡΝΗΘΕΙΤΕ… ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΣ. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!!! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Ζαν Κλοντ Τρισέ, Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ με την βοήθεια του Ντομινίκ Στρος Καν «προσποιήθηκαν» ότι η Ελλάδα είχε μόνο πρόβλημα ρευστότητας για να σώσουν τις τράπεζες της Γερμανίας και της Γαλλίας, υποστηρίζει ο Φιλίπ Λεγκρέν, σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Δάνεισαν την Ελλάδα για να σώσουν τις τράπεζες

Η Ελλάδα δανείστηκε για να σώσουν τις τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας υποστήριξε ο οικονομολόγος Φιλίπ Λεγκρέν, στο πλαίσιο των δημόσιων ακροάσεων, που εγκαινίασε η Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, υπό την πρόεδρό της Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ξεκαθάρισε πως είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους, παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν «βάρβαρο» και με «λάθος παραδοχές», ενώ αποκάλυψε το ρόλο των Ζαν Κλοντ Τρισέ, Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι με την βοήθεια του Ντομινίκ Στρος Καν έφεραν τη χώρα στην καταστροφή.

Συγκεκριμένα ο Φιλίπ Λεγκρέν σημείωσε ότι «είναι απολύτως απαραίτητη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλιώς οι πιθανότητες ανάκαμψης του ελληνικού λαού είναι πάρα πολύ ισχνές. Απλώς περαιτέρω χρηματοδότηση διοχετεύεται για την αποπληρωμή προηγούμενου χρέους και περαιτέρω επιβολή μέτρων λιτότητας, ως προϋπόθεση επιπλέον χρηματοδότησης, θα είναι προς όφελος της αποπληρωμής κι όχι προς όφελος του ελληνικού λαού. Το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν βάρβαρο και με λάθος παραδοχές που οδήγησαν σε απάνθρωπες συνθήκες τον ελληνικό λαό».

Αναφερόμενος στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου, ο σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι «όταν διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα είναι πλέον αφερέγγυα, και στελέχη του ΔΝΤ είχαν τοποθετηθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, αντί να προχωρήσει αυτή η λύση και να παραταθεί η ημερομηνία λήξης του χρέους, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και πρωτίστως ο Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Νικολά Σαρκοζί, μαζί με την Γερμανίδα Καγκελάριο και την βοήθεια του Ντομινίκ Στρος Καν, αποφάσισαν να «προσποιηθούν» ότι η Ελλάδα είχε μόνο πρόβλημα ρευστότητας κι όχι φερεγγυότητας.

Έτσι, ισχυρίστηκαν ότι κινδύνευε η οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης συνολικά και συνεπώς θα πρέπει οι κυβερνήσεις, μαζί με το ΔΝΤ, να δανείσουν την Ελλάδα, λόγω αλληλεγγύης, αλλά στην ουσία για να διασώσουν γαλλικές και γερμανικές τράπεζες και άλλους επενδυτές οι οποίοι θα υφίσταντο σημαντικές απώλειες επί των χρεών αυτών. Η ΕΚΤ τράβηξε τα όρια της νομιμότητας, αγοράζοντας τα ομόλογα της αφερέγγυας ελληνικής κυβέρνησης για λόγους άλλους από εκείνους που προβλέπονταν στους όρους αναφοράς του προγράμματος χρεογράφων». Όπως υποστήριξε η αιτιολόγηση του κ. Τρισέ ήταν ένα προσωπείο, «το θέμα όλο είχε να κάνει με την προστασία των γαλλικών συμφερόντων» και επικαλούμενος την απειλή που εκτόξευσε η ΕΚΤ προς την ιρλανδική κυβέρνηση για έξοδο από το ευρώ, τόνισε πως υπερέβη τις εξουσίες της αφού ο ρόλος της δεν είναι να επιβάλλει πολιτικές σε κυβερνήσεις.

Τέλος ερωτηθείς γιατί δεν έγινε η επιλογή της διαγραφής μέρους του χρέους, ο οικονομολόγος εκτίμησε πως έγινε για τρεις λόγους: τον φόβο μετάδοσης της κρίσης, για το ότι η ΕΚΤ και οι αρχές της Ευρωζώνης δεν θέλουν να ανακατεύεται το ΔΝΤ στις υποθέσεις τους, αλλά κυρίαρχα ήταν η επιθυμία να αποφευχθούν ζημίες για γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. «Όπως επισήμανε «αυτό που έγινε ήταν η διάσωση των πιστωτών της Ελλάδας κι όχι διάσωση της Ελλάδας. Η ροή των κεφαλαίων το απέδειξε αυτό. Εννέα από τα δέκα ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα πήγαν σε αποπληρωμή δανείου και δεν αξιοποιήθηκαν για τον λαό της».

Έφθασε η ώρα του ΟΧΙ. ΑΡΝΗΘΕΙΤΕ

1.- Το νέο Μνημόνιο, τις κομμένες συντάξεις, τους μισθούς πείνας.

2.- Τη παραμονή της Τρόϊκας, και την ισοπέδωση της οικονομίας μας.

3.- Τη Γερμανοκρατία και την Αμερικανοκρατία των «Νταβατζήδων».

4.- Την αρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

loading...

5.- Τη παράδοση της Εθνικής Κυριαρχίας και Εθνικής Ανεξαρτησίας.

6.- Την ανεργία και τη μετανάστευση των νέων.

7.- Αρνηθείτε τη λαθρομετανάστευση.

8.- Η Ελλάς δεν είναι οικόπεδο κανενός.

9.- ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΣ. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!!!

10.-Τα περισσότερα από τα 320 δις. ευρώ της οικονομικής «βοήθειας» – χρέους, χρησιμοποιήθηκαν για αποπληρωμή τόκων και δανείων!!! Δεν πήγαν για ανάπτυξη!!!

11.- Τους Ισλαμιστές λαθρομετανάστες τους φέρνουν εδώ οι «Νταβατζήδες» Κοσμοκράτορες, με σκοπό να καθυποτάξουν την Ελλάδα!!!

(Μικρό Αποσπασμα απο άρθρο του Αντώνη Ι. Γρυπαίου – Διεθνολόγος- Αρθρογράφος τύπου & διαδικτύου)

Η λύση είναι: «να υπάρξει μια υπαναχώρηση της Ευρώπης, αντί να περιμένει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο, επομένως θα πρέπει να διαγραφεί ένα μέρος της. Η οικονομική τρύπα στην οποία έχει πέσει η Ελλάδα είναι βαθιά»

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ ΤΟ BLOOMBERG ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2014

Bloomberg: Η Ελλάδα θα σωθεί μόνο με κούρεμα του χρέους

Ο αρθρογράφος του πρακτορείου Μαρκ Γκίλμπερτ τονίζει πως το μόνο που μπορεί να λυτρώσει την Ελλάδα, τώρα που μπαίνει στο δύσκολο δρόμο μιας προεκλογικής μάχης, είναι η διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους της.

Η λύση είναι: «να υπάρξει μια υπαναχώρηση της Ευρώπης, αντί να περιμένει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο, επομένως θα πρέπει να διαγραφεί ένα μέρος της. Η οικονομική τρύπα στην οποία έχει πέσει η Ελλάδα είναι βαθιά»

«Η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου να προκαλέσει εκλογές, απορρίπτοντας τον προεδρικό υποψήφιο του Αντώνη Σαμαρά, ρίχνει ξανά την Ευρώπη σε αναταραχή», γράφει ο Γκίλμπερτ και συνεχίζει, «κι όμως, η Ευρώπη μπορεί να αποτρέψει αυτή την υπαρξιακής κρίσης γνωρίζοντας πως η Ελλάδα δεν αυτοτραυματίζεται, αλλά βιώνει έναν πραγματικό πόνο, τη στιγμή μάλιστα που η κόπωση από τη λιτότητα είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται σε πολλά μέλη της Ευρωζώνης».

Ο Γκίλμπερτ σημειώνει πως αν αναλάβει τη διακυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, τότε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις προθέσεις του χαλάρωμα των περικοπών των κρατικών δαπανών, έτσι ώστε να σταματήσει η «ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα. Επομένως η λύση είναι: «να υπάρξει μια υπαναχώρηση της Ευρώπης, αντί να περιμένει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο, επομένως θα πρέπει να διαγραφεί ένα μέρος της. Η οικονομική τρύπα στην οποία έχει πέσει η Ελλάδα είναι βαθιά».

Ο Γκίλμπερτ θυμίζει την καταστατική αρχή που διέπει την Ευρώπη και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ . Καμία χώρα δεν μπορεί να έχει χρέος που θα υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ της. «Στην Ελλάδα το χρέος είναι τρεις φορές μεγαλύτερο. Οι ηγέτες της ΕΕ το γνωρίζουν αυτό, αλλά οι προηγούμενες αποτυχίες τους να τιμωρήσουν τα ελλείμματα της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθιστούν την όποια απόφαση αδύνατη».

Με τα τριετή ομόλογα να σκαρφαλώσουν κοντά στο 12% και τους επενδυτές ομολόγων να πιέζουν, η όποια ελπίδα είχε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές εξανεμίζεται, σημειώνει ο Γκίλμπερτ. Και αυτό εντάθηκε από τη στιγμή που ο Σαμαράς έφερε νωρίτερα την εκλογή Προέδρου και κορυφώθηκε με την απόφαση της βουλής να πάει σε εκλογές.

Άρα, όλα τα γεγονότα οδηγούν ξανά στην αρχή του βασικού επιχειρήματος: πρέπει να διαγραφεί σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους. Ο Γκίμπερτ σημειώνει: «Η επικείμενη εκλογική μάχη θα αναζωπυρώσει την αναταραχή και θα απειλήσει το ευρώ. Το πρόγραμμα επενδύσεων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Γιούνκερ (ύψους 35 δισ. ευρώ), είναι μια σιωπηρή αναγνώριση, από πλευράς ΕΕ, ότι πρέπει να κάνει περισσότερο για να τονώσει την ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης. Αυτό το συναίσθημα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στις μελλοντικές συζητήσεις που θα έχουν οι διεθνείς δανειστές με τους μελλοντικούς ηγέτες της Ελλάδας, τη στιγμή μάλιστα που η κούραση του εκλογικού σώματος αυξάνεται επικίνδυνα λόγω της λιτότητας».

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι «απαράτσικ» της Ε.Ε. είναι να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής. Σε αντίθετη περίπτωση το πολιτικό δράμα θα οδηγήσει σε οικονομική κρίση. Αν η Ελλάδα αποχαιρετήσει το ευρώ, θα θέσει σε αμφισβήτηση τα διαπιστευτήρια και των άλλων μελών της Ένωσης. Για να καταλήξει ο Γκίλμπερτ: «Αυτό που πρέπει να κάνει η Τρόικα είναι να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας που τα 322 δισεκατομμύρια ευρώ. Ναι, είναι μια φρικτή λύση, δεδομένου ότι το κόστος διαγραφής θα πέσει στις πλάτες των φορολογούμενων της Ευρώπης, αλλά είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση που υπάρχει στον ορίζοντα.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΠΡΙΓΚΕΛ

ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ

Ινστιτούτο Μπρίγκελ: Η ΕΕ πρέπει να διαγράψει το χρέος της Ελλάδας -Δεν υπάρχει άλλη λύση

Η διαγραφή χρέους ή διαιώνιση του προβλήματος σε λάθος βάση. Κάπως έτσι αποτιμά τα δεδομένα της Ελλάδας το φημισμένο Ινστιτούτο Μπρίγκελ.

Σε άρθρο που υπογράφει ο πανεπιστημιακός Ασόκα Μόντι του Πανεπιστημίου Princeton, γίνεται λόγος για την ασφυκτική πίεση που ασκείται στην Ελλάδα, να ακολουθήσει μια λανθασμένη πολιτική υπαγορευμένη από τους Ευρωπαίους – μια πολιτική που δεν οδηγεί (και δεν πρόκειται να οδηγήσει) στο επιθυμητό αποτέλεσμα, όσο το θέμα της διαγραφής χρέους μένει εκτός ημερήσιας διάταξης.

Ο κ. Μόντι σημειώνει πως η πρόσφατη επίσκεψη του Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα με στόχο να ενισχύσει τον καταπονημένο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ήταν απρεπής και περιττή, καθώς έβαλε στο επίκεντρο τη διαβρωτική πολιτική της ΕΕ. Ειδικά στο σημείο που ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για «αυτοκτονία» εάν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Κάτι αντίστοιχο έκανε πρόσφατα και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκφράζοντας την προτίμησή του σε «γνωστά» πρόσωπα.

Ο κ. Μόντι προσπαθεί να ορθοτομήσει και να μην χαριστεί ούτε στην Ελλάδα, δαιμονοποιώντας μόνο την ΕΕ. Γράφει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι μέλος της Ευρωζώνης. Από τη στιγμή, όμως, που ο Χέλμουτ Κολ άνοιξε το δρόμο, ήταν αναπόφευκτο το 2002 να ενταχθεί και η Ελλάδα». Και από εκείνο το σημείο, φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2009 οπότε και έγινε η αναγνώριση -από πλευράς των ελληνικών αρχών- ότι υπήρξε παραποίηση των οικονομικών στοιχείων. Όταν, όμως, αποδείχθηκε πως αυτό το θέμα δεν μπορούσε να λυθεί δίχως εξωτερική βοήθεια, τότε ενέσκηψε στην Ελλάδα η Τρόικα.

Ο κ. Μόντι γράφει πως η αρχική ιδέα ήταν ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τους ιδιώτες πιστωτές της στο ακέραιο, για να φτάσουμε τον Ιούλιο του 2011 και να γίνει κατανοητό από την Τρόικα ότι πρέπει να χαλαρώσουν οι όροι αποπληρωμής από πλευράς της Ελλάδας. «Ήταν, όμως, πολύ αργά», σημειώνει ο κ. Μόντι, «υπήρξαν μεγάλες απώλειες με αποτέλεσμα να επιβληθεί σκληρή λιτότητα στην Ελλάδα που δημιούργησε εκτεταμένη πτώση στην ανάπτυξη και προκάλεσε διαρκή δυστυχία. Το λάθος είχε γίνει!».

Στο σήμερα

Αυτή τη στιγμή ο μόνος σωστός τρόπος για να προχωρήσει η Ελλάδα, είναι να δεχθεί η Τρόικα το προφανές: ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της σε βάθος χρόνου – ας πούμε, σε 100 χρόνια. Αυτό θα σημάνει άφεση χρέους που θα βοηθήσει την Ελλάδα και να κάνει πιο ευέλικτους τους Γερμανούς που θα πρέπει να πουν στο λαό τους ότι θα πληρώσουν ξανά για την Ελλάδα.

Σε θεωρητικό επίπεδο μπορεί να ακούγεται λογικό, αλλά όπως σημειώνει ο κ. Μόντι: «Το σύστημα αντεπιτίθεται. Αν γίνει κάτι υπέρ της Ελλάδας, αμέσως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα φωνάξουν ότι κι εκείνοι έπρεπε να τύχουν ανάλογης αντιμετώπισης. Επιπροσθέτως η συγχώρεση του χρέους θα παραβιάσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, κάτι τέτοιο θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη συνταγματικότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την αιτιολογία ότι τα δάνεια θα πρέπει να επιστρέφονται σε ένα ”κατάλληλο περιθώριο”».

Υψηλό διακύβευμα

Ακόμη και έτσι ο κ. Μόντι σημειώνει: «Το διακύβευμα σήμερα είναι υψηλό, όχι μόνο για την επίλυση της κρίσης, αλλά και για τη μελλοντική μορφή της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι η αιχμή των δοκιμών, τη στιγμή που ο ιδανικός στόχος της ΕΕ θα έπρεπε να είναι η πολιτική ενότητα. Είναι εύκολο να χαρακτηριστούν αντιδραστικοί όσοι μιλούν για χαλάρωση των μέτρων προς την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν βοηθάει. Αυτές οι συζητήσεις έγιναν για την Ισπανία και είναι αναπόδραστο να γίνουν κάποια στιγμή και για την Ιταλία».

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η ανάλυση του κ. Μόντι, είναι οξεία και ρίχνει συγκεκριμένες ευθύνες: «Τα λάθη που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πάρα πολλά. Αλλά μια νέα αρχή είναι δυνατόν να συμβεί. Η Τρόικα πρέπει να συγχωρήσει μέρος του ελληνικού χρέους. Με το πρωτογενές πλεόνασμα και με τα έσοδα από τους φόρους η Ελλάδα μπορεί να κάνει μια νέα αρχή με τους ιδιώτες πιστωτές της. Πρέπει η εποπτεία των φορολογικών λογαριασμών της Ελλάδας να μεταφερθεί από το γραφείο του Μοσκοβισί (και των Γερμανών) στους ιδιώτες πιστωτές».

Για την Ευρώπη η αξιοπιστία του κοινού νομίσματος είναι ουσιαστικής σημασίας, αλλά σύμφωνα με τον κ. Μόντι «αυτό μπορεί να γίνει βήμα-βήμα. Τώρα είναι ώρα για μεγάλες χειρονομίες. Η Ελλάδα που για χρόνια ήταν αστείρευτη πηγή αναστάτωσης, μπορεί να γίνει η αιτία για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης. Ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να δώσουμε στην Ελλάδα μια πραγματική ευκαιρία και ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος για να σωθεί το ευρώ», καταλήγει.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 – ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ: «Διαγράψτε το χρέος για να σωθεί η Ελλάδα»

«Φοβάμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει», δηλώνει ο αμερικανός οικονομολόγος, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν πορεία, διαγράφοντας μέρος του ελληνικού χρέους, μεριμνώντας για τις ελληνικές τράπεζες, εφαρμόζοντας αναπτυξιακά μέτρα και διασφαλίζοντας τους αδυνάτους.

Υποστηρίζει δε ότι η Ευρώπη «βρίσκεται πιο κοντά στην κατάρρευση παρά στη λύση» και προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να την εγκαταλείψει.

Σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung, ο αμερικανός οικονομολόγος καλεί τους Ευρωπαίους να «αλλάξουν ρότα» και προτείνει τη δημιουργία κοινωνικού συμφώνου, το οποίο θα αμβλύνει την ένδεια.

«Η Ευρώπη θα εισέλθει σε μια νέα φάση της κρίσης. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Οι πολιτικοί δεν καταφέρνουν να θέσουν την κρίση υπό έλεγχο. Πολλοί πολιτικοί δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει τι πραγματικά συμβαίνει στην περιφέρεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Κι όμως, αρκεί να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα, για να καταλάβει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», τονίζει ο κ. Γκάλμπρεϊθ και αναφέρεται στην «τρομερά υψηλή ανεργία των νέων» αλλά και στην εικόνα των ηλικιωμένων που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό.

«Εκατομμύρια άνθρωποι κατρακυλούν, το σύστημα υγείας καταρρέει. Βιώνουν μια κοινωνική κρίση, όπως την ξέρουμε μόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες. Κι αυτό συμβαίνει στην καρδιά της Ευρώπης. Για μένα είναι σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να ανησυχεί πολύ. Φοβούμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Η χώρα κυβερνάται άσχημα, τα ελλείμματα μεγαλώνουν, οι ελίτ προσπαθούν να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο. Ακόμα και η ελληνική πολιτική έχει χάσει προ πολλού τις ελπίδες της», προσθέτει.

Τέσσερα μέτρα για την ανάκαμψη

Απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ προτείνει τέσσερα βασικά μέτρα:

«Η Ευρώπη πρέπει να διαγράψει στην Ελλάδα περισσότερα χρέη. Δεν έχει νόημα να κάθεται κανείς και να παρακολουθεί την κλιμάκωση της κρίσης. Η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για τις ελληνικές τράπεζες. Δεν πρέπει να τις αφήσει απλώς στα χέρια ολιγαρχών. Πρέπει να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων για την Ελλάδα, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία. Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ένα είδος συμφώνου για τους χαμένους της κρίσης, μια κοινωνική βασική ασφάλιση και να εγγυηθεί τουλάχιστον ένα μέρος των περιουσιών και π.χ. των συντάξεων», δηλώνει.

Τονίζει, ωστόσο, ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να στείλουν τα χρήματα απευθείας στους αποδέκτες, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση, επειδή «μέχρι τώρα τα χρήματα πήγαν συχνά σε λάθος κανάλια» και προσθέτει:

«Όχι άλλα χρήματα για κακές ή διεφθαρμένες κυβερνήσεις και διοικήσεις. Το πλεονέκτημα απευθείας καταβολής στον λαό είναι η αύξηση της κατανάλωσης και η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας», επισημαίνει.

Αναφέρεται δε στη δράση στην Ελλάδα μιας γραφειοκρατίας, υπό την έννοια μιας πολύ μικρής ομάδας πολύ πλούσιων ολιγαρχών και κάνει λόγο για «πολύ παράξενα πράγματα».

Το 40% των αγροτικών εκτάσεων, σύμφωνα με τον αμερικανό καθηγητή, έχουν υποθηκευτεί σε μία και μοναδική τράπεζα, η οποία ιδιωτικοποιείται. «Αν υπάρξει κρίση και δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια, θα πάρουν υπό την κατοχή τους οι επενδυτές σχεδόν τη μισή καλλιεργήσιμη γη της χώρας. Πώς μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο;», διερωτάται, για να καταλήξει με αναφορά στην ΕΡΤ:

«Για μένα είναι σαφές ότι η κρίση αλλάζει πρόσωπο. Από οικονομική κρίση, γίνεται κρίση των κεντρικών θεσμών. Το ότι έκλεισε τώρα ακόμα και η δημόσια ελληνική τηλεόραση, ένας θεσμός ελέγχου στη χώρα, δεν είναι καλό σημάδι».

 

 

via

loading...

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!