Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κοινό σχέδιο δράσης με την Τουρκία ως μέρος ενός συνολικού προγράμματος συνεργασίας που θα βασίζεται σε επιμερισμένη ευθύνη, αμοιβαίες δεσμεύσεις και υλοποίηση.

Το Συμβούλιο συμφώνησε επίσης να ενισχύσει την πολιτική και οικονομική συνεργασία με την Τουρκία σε ορισμένους τομείς. Όπως προβλέπεται στο κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, η ΕΕ έχει δεσμευτεί για την παροχή άμεσης και συνεχούς ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία. Η ΕΕ θα παράσχει σημαντικούς νέους χρηματοδοτικούς πόρους για να στηρίξει την Τουρκία ώστε να αντιμετωπίσει την πρόκληση που αντιπροσωπεύει η παρουσία στην Τουρκία Σύριων υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Για το σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργεί ένα νομικό πλαίσιο — την διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία — για τον συντονισμό και τον εξορθολογισμό των ενεργειών που χρηματοδοτούνται ώστε να διαμορφωθεί αποτελεσματική και συμπληρωματική στήριξη στους Σύριους στο πλαίσιο της προσωρινής προστασίας, καθώς και στις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία. Τα κονδύλια θα διατίθενται κατά τον πλέον ευέλικτο και ταχύτερο δυνατό τρόπο, και θα βοηθήσουν τις εθνικές και τοπικές αρχές σύμφωνα με τον καταμερισμό του κόστους στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Frans Timmermans, δήλωσε: «Για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, είναι απολύτως σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εντείνει τη συνεργασία της με την Τουρκία και η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να συνεργαστούμε και να εφαρμόσουμε το κοινό σχέδιο δράσης, με το οποίο θα επιβληθεί τάξη στα μεταναστευτικά ρεύματα και το οποίο θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία μιας διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία μετατρέπει τις προθέσεις μας σε συγκεκριμένα μέτρα. Τα χρήματα αυτά αφορούν την παροχή στήριξης για την περαιτέρω βελτίωση της καθημερινής ζωής και των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών των Σύριων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία».

Η διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία είναι η απάντηση στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση προς στήριξη της Τουρκίας. Συζητήθηκε κατά την άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 12 Νοεμβρίου 2015 στη Βαλέτα, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η διευκόλυνση, που έχει δημιουργηθεί σε πλήρη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα παρέχει ένα μηχανισμό συντονισμού, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ανάγκες των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής αντιμετωπίζονται με συνεκτικό και συντονισμένο τρόπο. Η διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία θα συντονίσει συνολικό ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ. Η διευκόλυνση θα αρχίσει να παρέχει επιχορηγήσεις και άλλη χρηματοδοτική στήριξη από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Για να διασφαλισθεί ο συντονισμός, η συμπληρωματικότητα και η αποτελεσματικότητα της βοήθειας, η διευθύνουσα επιτροπή της διευκόλυνσης θα παρέχει στρατηγική καθοδήγηση και θα αποφασίζει για τις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν, με ποιο ποσό και με ποια χρηματοοικονομικά μέσα. Η διευθύνουσα επιτροπή θα απαρτίζεται από αντιπροσώπους των κρατών μελών και της Τουρκίας, με συμβουλευτική ιδιότητα.

Η γεωγραφική της θέση καθιστά την Τουρκία σημαντική χώρα πρώτης υποδοχής και διέλευσης, για τους μετανάστες. Η χώρα φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο αριθμό στον κόσμο.

Η Τουρκία καταβάλλει αξιέπαινη προσπάθεια για να εξασφαλίσει την παροχή μαζικής ανθρωπιστικής βοήθειας και στήριξης σε μια άνευ προηγουμένου και συνεχώς αυξανόμενη εισροή ατόμων που αναζητούν καταφύγιο και έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 7 δισ. ευρώ από δικούς της πόρους για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με ένα κοινό σχέδιο δράσης προκειμένου τα δύο μέρη να εντείνουν τη συνεργασία τους για τη διαχείριση της μετανάστευσης σε μια συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης Οκτωβρίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών μελών της ΕΕ ενέκριναν τη συμφωνία και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το κοινό σχέδιο δράσης.

Το πρόγραμμα δράσης προσδιορίζει μια σειρά από δράσεις συνεργασίας που πρέπει να υλοποιηθούν επειγόντως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δημοκρατία της Τουρκίας με σκοπό την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων με συντονισμένο τρόπο ώστε να συμπληρωθούν οι προσπάθειες της Τουρκίας όσον αφορά τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού ατόμων που χρήζουν προστασίας στην Τουρκία. Επιπλέον, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη μέλη της, δεσμεύτηκαν να αυξήσουν την πολιτική δέσμευση με την Τουρκία, παρέχοντάς της σημαντική οικονομική υποστήριξη, επιταχύνοντας την ολοκλήρωση του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση των θεωρήσεων και επανενεργοποιώντας τη διαδικασία προσχώρηση με την Τουρκία.

Πηγή: pronews.gr

loading...
Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!