Search
imerisia_LARGE_t_1061_43774414_type13031

Τι ακριβώς προβλέπει το νομοσχέδιο για την επαναπρόσληψη απολυμένων στο δημόσιο;

Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών
Το σχέδιο νόμου, με το οποίο θα επιστρέψουν στο δημόσιο οι υπάλληλοι που απολύθηκαν…
ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, κατατίθεται σήμερα στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, στη συνέχεια θα εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Στο ίδιο νομοσχέδιο,προβλέπονται αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων,καθώς η δυσμενής  αξιολόγηση δεν θα συνδέεται με απόλυση,αλλά με μετακίνηση.

Συγκεκριμένα,επαναπροσλαμβάνονται στο δημόσιο:
Όσοι απολύθηκαν μετά τη λήξη της διαθεσιμότητας.
Όσοι απολύθηκαν μετά από κατάργηση των ΝΠΙΔ όπου υπηρετούσαν.
Όσοι είναι σε διαθεσιμότητα και η περίοδος διαθεσιμότητας έληξε.
Όσοι βρίσκονται ακόμη σε διαθεσιμότητα.
Όσοι τέθηκαν σε εργασιακή εφεδρεία.
Οι Δημοτικοί αστυνομικοί,μετά την επανασύσταση της Δημοτικής αστυνομίας.

Σε όσους καταργήθηκαν οι κλάδοι και οι ειδικότητες.

Οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε οριστικούς πίνακες διοριστέων, που δημοσιέυθηκαν μετά την 1-1-2009,εφόσον δεν έχουν ήδη διοριστεί. Θα τοποθετηθούν στις αρχικές θέσεις διορισμού τους, μέχρι τις 31-12-2016.  

Οι απολυμένοι της Ε.Ρ.Τ. της 11/6/2013, με εξαίρεση τους συμβασιούχους εργαζόμενους(οι συμβασιούχοι δεν επιστρέφουν).

Τις ανάγκες των υπηρεσιών θα κρίνουν το ΑΣΕΠ και τριμελής επιτροπή, πριν ξεκινήσει η διαδικασία επαναπρόσληψης απολυθέντων και διαθέσιμων.

Οι υπάλληλοι αυτοί θα πρέπει εντός 15 ημερών από την δημοσίευση του νόμου(βρίσκεται σε διαβούλευση και δεν έχει κατατεθεί στη βουλή) να δηλώσουν που επιθυμούν να τοποθετηθούν και στη συνέχεια μια τριμελής επιτροπή θα κρίνει αρχικά τους υπαλλήλους με βάση τα τυπικά προσόντα.Τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση των υπαλλήλων θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Ορισμένα από αυτά θα είναι τα τυπικά προσόντα, χρόνος προϋπηρεσίας, οικογενειακή κατάσταση, αλλά και η ομοεδρικότητα φορέα προέλευσης-φορέα υποδοχής όπως και η συνυπαγωγή φορέα προέλευσης-φορέα υπαγωγής στο ίδιο υπουργείο.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης συστήνονται δύο (2) Τριμελείς Επιτροπές, οι οποίες αποτελούνται από έναν (1) Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης του τέως Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ως Πρόεδρο και δύο (2) Προϊσταμένους Διεύθυνσης του ίδιου Υπουργείου, ως μέλη.  Αρμοδιότητα  των Τριμελών Επιτροπών είναι:

α) Η επεξεργασία των αιτημάτων των φορέων για ενίσχυση με προσωπικό των Υπηρεσιών και η γνωμοδότηση σχετικά με τις ανάγκες σε προσωπικό που δύνανται να καλυφθούν από τους υπαλλήλους που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Κεφαλαίου.
β) Η μοριοδότηση των υπαλλήλων βάσει των αιτήσεών τους και των βεβαιώσεων των αρμόδιων Διευθύνσεων Προσωπικού/Διοικητικού

γ) Η έκδοση προσωρινών και οριστικών πινάκων κατάταξης και διάθεσης

δ) Η εξέταση των ενστάσεων που υποβάλλονται.

Η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος και δεν ανήκουν στο προσωπικό της παρ. 2 του άρθρου αυτού παρατείνεται μέχρι και την ανάληψη υπηρεσίας στο φορέα στον οποίο μετατάσσονται, μεταφέρονται ή τοποθετούνται βάσει των διατάξεων του παρόντος.

 Υπάλληλοι, για τους οποίους έχουν εκδοθεί οριστικοί πίνακες διάθεσης μετατάσσονται- μεταφέρονται  σε θέσεις τις οποίες καταλαμβάνουν βάσει των οριστικών πινάκων διάθεσης με την επιφύλαξη των διατάξεων .

 Ειδικά το προσωπικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του οποίου οι ειδικότητες κατά κλάδο και κατηγορία καταργήθηκαν με το άρθρο 82 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α 167)και εξαιρέθηκε από τη διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α 167) και του ν. 4250/2014 (ΦΕΚ Α 74), όπως και όσοι από το προσωπικό αυτό τοποθετήθηκαν σε άλλες θέσεις, δυνάμει οριστικών πινάκων, δύναται να επανέλθει στις θέσεις που κατείχε και επανασυστήνονται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 , εφόσον υποβάλει την προβλεπόμενη αίτηση. Η πράξη κατάταξης των υπαλλήλων αυτών κοινοποιείται στην υπηρεσία στην οποία είχαν τοποθετηθεί, για να λάβει γνώση.

 Υπάλληλοι, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε προσωρινούς ή τελικούς πίνακες διάθεσης των Ανακοινώσεων του τέως Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, επανέρχονται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις στο Υπουργείο που υπάγονταν οργανικά και τίθενται στη διάθεση του οικείου Υπουργού, εκτός εάν δηλώσουν με αίτησή τους που υποβάλλεται στη Διεύθυνση Προσωπικού-Διοικητικού του φορέα υποδοχής, εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του νόμου,  ότι επιθυμούν να μεταταχθούν-μεταφερθούν στις θέσεις τις οποίες καταλαμβάνουν βάσει των πινάκων αυτών.

 Υπάλληλοι, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες κατάταξης και διάθεσης , καθώς και υπάλληλοι, οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση για μετάταξη-μεταφορά και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 20, επανέρχονται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις στο Υπουργείο που υπάγονταν οργανικά και τίθενται στη διάθεση του οικείου Υπουργού, με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα βάσει του ν.4172/2013 (ΦΕΚ Α 167). Στις περιπτώσεις υπαλλήλων που υπηρετούσαν σε κλάδους οι οποίοι έχουν συνολικά καταργηθεί, οι εν λόγω υπάλληλοι επανέρχονται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις υφιστάμενων κλάδων, ανάλογα με την ειδικότητα τους. Για το προσωπικό του άρθρου 25 εφαρμόζονται οι ειδικές ρυθμίσεις αυτού.

Υπάλληλοι, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες διάθεσης της ως άνω Πρόσκλησης ή δεν υπέβαλαν αίτηση σε αυτή , εφόσον υπάγονταν οργανικά σε φορείς που καταργήθηκαν, επανέρχονται στα Υπουργεία που επόπτευαν τους καταργηθέντες φορείς, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις, με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα ή την κατάργηση της σύμβασης εργασίας τους βάσει του ν.4250/2014 (ΦΕΚ Α 74).

 Καταργούνται στην Ελληνική Αστυνομία οι θέσεις των πρώην δημοτικών αστυνομικών που είχαν συσταθεί.Οι υπάλληλοι που κατείχαν τις οργανικές θέσεις, καταλαμβάνουν αυτοδίκαια τις επανασυσταθείσες θέσεις, με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα, εφόσον καταθέσουν αίτηση που υποβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του νόμου στην Διεύθυνση Προσωπικού-Διοικητικού του Δήμου, στον οποίο ανήκαν οργανικά.  Επιτρέπεται η μετάταξη στους κλάδους ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας σε υπαλλήλους του ν. 3584/2007 (ΦΕΚ 143 Α) μετά από ειδική εκπαίδευση, στην οποία επιτρέπεται να συμμετέχουν, μετά από αίτηση τους, υπάλληλοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία έναρξης της εκπαίδευσης.  Δημοτικοί αστυνομικοί οποιουδήποτε κλάδου, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στο προσωπικό, αλλά εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου και οι οποίοι είτε δεν υπέβαλαν αίτηση για μετάταξη-μεταφορά, είτε δεν έχουν συμπεριληφθεί σε οριστικούς πίνακες κατάταξης και διάθεσης του παρόντος μπορούν να επιλέξουν είτε να καταλάβουν την αρχική, επανασυσταθείσα οργανική τους θέση, είτε να καταλάβουν συνιστώμενη προσωποπαγή θέση στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Οι ειδικότητες και κλάδοι του προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που καταργήθηκαν με το άρθρο 82 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α 167) επανασυστήνονται αυτοδίκαια από τη δημοσίευση του ΝΌΜΟΥ, όπως και το σύνολο των κατεχόμενων από το προσωπικό αυτό οργανικών θέσεων.Επανασυστήνονται επίσης οι ειδικότητες και κλάδοι, όπως και το σύνολο των οργανικών και προσωποπαγών θέσεων μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου  διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων που καταργήθηκαν κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 90 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α 167).    Επανασυστήνεται η ειδικότητα των Σχολικών Φυλάκων, όπως και οι θέσεις σχολικών φυλάκων που καταργήθηκαν δυνάμει του άρθρου 80 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α 167).

Το προσωπικό αυτό, εφόσον δεν έχει μεταταχθεί-μεταφερθεί βάσει οριστικών πινάκων διάθεσης, δύναται να επανέλθει στις θέσεις τις οποίες κατείχε πριν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή πριν λήξει η υπαλληλική του σχέση, εφόσον καταθέσει αίτηση που υποβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος στη Διεύθυνση Προσωπικού-Διοικητικού του φορέα που υπηρετούσε.

Οι υπάλληλοι αυτοί κατατάσσονται με πράξη του οικείου οργάνου διοίκησης στις ως άνω θέσεις με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα βάσει του ν.4172/2013 (ΦΕΚ Α 167).   Οι θέσεις κλάδου ΥΕ στις οποίες έχουν τοποθετηθεί υπάλληλοι της ειδικότητας των Σχολικών Φυλάκων κλάδου ΔΕ δυνάμει οριστικών πινάκων μετατρέπονται αυτοδίκαια σε προσωποπαγείς θέσεις κλάδου ΔΕ της ίδιας ειδικότητας.

ΠΗΓΗ

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
loading...



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *