ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ
Search
tromaktiko19871

Ποιες είναι οι επιπλοκές για την Ελλάδα εάν καθυστερήσει η συμφωνία με την τρόικα

Όλο και στενεύουν τα περιθώρια της Ελλάδας προκειμένου να προλάβει τη σύνοδο του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, με δεδομένο ότι παραμένει άγνωστο το πότε ακριβώς θα…
επιστρέψει η τρόικα στην χώρα και κάτω από ποιες συνθήκες θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση το “καυτό” θέμα του χρέους.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Nomura, τα μέχρι στιγμής στοιχεία (επίσημα ή “ανεπίσημες διαρροές») υποδεικνύουν ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει κάποια συμφωνία με τους εταίρους πριν από το τέλος του έτους. Ήδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι η καταληκτική ημερομηνία για τη συμφωνία με τους εταίρους, μοιάζει να είναι λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου και όχι η 8η Δεκεμβρίου.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, τονίζει ο διεθνής επενδυτικός οίκος, θα δημιουργήσει περαιτέρω επιπλοκές, με δεδομένο ότι θα υπάρξει ανάγκη παράτασης του προγράμματος στήριξης – το οποίο “τυπικά”ολοκληρώνεται στα τέλη του 2014 – της Ε.Ε.

Η παράταση θεωρείται απόλυτα απαραίτητη προκειμένου από τη μία πλευρά οι ελληνικές τράπεζες να έχουν “πρόσβαση” στην ΕΚΤ και από την άλλη η Ελλάδα να λάβει την τελευταία δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Όμως προκειμένου να υπάρξει παράταση του ελληνικού προγράμματος, έστω για έξι μήνες, θα πρέπει να δοθεί η έγκριση έξι κοινοβουλίων κρατών-μελών της Ευρωζώνης, τα οποία το πιθανότερο είναι ότι θα είναι “κλειστά” στα τέλη Δεκεμβρίου, λόγω των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Η περίπτωση της Ελλάδας, τονίζει η Nomura, είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη της Πορτογαλίας, της οποίας το πρόγραμμα, επίσης, παρατάθηκε αλλά για έξι εβδομάδες. Προκειμένου η Πορτογαλία να επιτύχει αυτήν την παράταση χρειάζονταν μόνο τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου των ηγετών της Ευρωζώνης, χωρίς να είναι απαραίτητη η έγκριση από τα κοινοβούλιά τους.

Με απλά λόγια, η ελληνική κυβέρνηση – και φυσικά και η ελληνική οικονομία – βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση χρόνου, προκειμένου να “καλύψει” όλες τις απαιτήσεις της τρόικας εγκαίρως, να λάβει το “πράσινο φως” από το Eurogroup και ταυτόχρονα να είναι πλήρως προετοιμασμένη για να διαπραγματευθεί τα όσα θα ισχύσουν στη χώρα στη μετά το μνημόνιο εποχή.

Επιπρόσθετα η Nomura υπογραμμίζει ότι, βασιζόμενη σε στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό Τύπο, η τρόικα τοποθετεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού κοντά στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή σε ένα επίπεδο το οποίο – πάντα σύμφωνα με τον διεθνή οίκο – η κυβέρνηση θα μπορεί να “κλείσει” πολύ δύσκολα, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες δυσκολίες για προώθηση επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων.

Φυσικά όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μία περίοδο που κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο και το εάν η κυβέρνηση θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των 180 βουλευτών, προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Πηγή : newmoney.gr

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια




Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *