Search
mnimonio-apelpisia-L

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τα 1,7 δισ. φόρων του προϋπολογισμού και τα νέα μέτρα που έρχονται

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε με 155 «Ναι», η κυβέρνηση μέτρησε δυνάμεις για Προέδρο της Δημοκρατίας, οι διαδικασίας για την εκλογή του οποίου ενδεχομένως να επισπευστούν και να ξεκινήσουν και μέσα στο Δεκέμβριο, αλλά η τρόικα παραμονεύει και ζητάει παράταση του μνημονίου και νέα μέτρα. Από τη μέγγενη αυτή που είναι πλήρως συνδεδεμένη με τις πολιτικές εξελίξεις πώς θα δραπετεύσει η κυβέρνηση; Η εξίσωση δείχνει μάλλον εκλογές και σε αυτή την περίπτωση δεν θα «δραπετεύσει» η κυβέρνηση αλλά θα καταρρεύσουν τα κόμματα που τη συγκροτούν.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μίλησε ευθέως για παράταση του μνημονίου τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όσο και σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό. Ερωτηθείς για τη διάρκεια της παράτασης είπε «όχι εξάμηνο, αλίμονο».

Το θέμα είναι ότι δεν αποφασίζει αυτός, ούτε η κυβέρνηση. Η τρόικα αποφασίζει. Σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup και οι υπουργοί Οικονομικών των Ευρωπαϊκών χωρών έχουν διαφορετική άποψη από αυτή του κ. Χαρδούβελη. Θέλουν παράταση του μνημονίου για έναν χρόνο, όπως επίσης και πιο σκληρά μέτρα. Και έχουν και το πεπόνι και το μαχαίρι.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πάρει νέα μέτρα, περισσότερα δηλαδή από αυτά τα οποία έχει δεσμευθεί με τα διάφορα e-mail των τελευταίων ημερών και αφορούν στην αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, στο άνοιγμα του ασφαλιστικού με αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και κάποιες δήθεν ρυθμίσεις στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (όλοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό) τότε η τρόικα δεν επιστρέφει για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Οι δανειστές ζητούν μέτρα ύψους 2,5 δις ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015 που εκτιμούν ότι θα υπάρχει, κατάργηση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις και κατάργηση της «μονομερούς» δέσμευσης της κυβέρνησης ότι θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης από αρχές του νέου έτους (αυτό δείχνει για ακόμη μία φορά πόσο κυρίαρχο κράτος είναι η Ελλάδα με κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου).

Σε όλα αυτά να προστεθεί και το ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε χθες με χαρές και πανηγύρια από πλευράς κυβέρνησης, προβλέπει αυξήσεις φόρων 1,7 δισ. ευρώ για το 2015. Είπε κανείς τίποτα;

Στο τελευταίο δε e-mail που εστάλη την Παρασκευή στην τρόικα η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα υπάρξει ρητή νομοθετική πρόβλεψη για κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με πρόσθετα μέτρα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους στο α΄ εξάμηνο του 2015.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται η «μικρή» παράταση του μνημονίου για «τεχνικούς λόγους» που λέει η κυβέρνηση. Τι σημαίνει αυτό; Πώς η κυβέρνηση θέλει να συνδέσει τη διαπραγμάτευση με τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και να θέσει διλήμματα και εκβιασμούς στους βουλευτές (τους βολεμένους γιατί αυτοί είναι οι βολεμένοι και όχι κάποιοι από την κοινωνία που είπε ο κ. Σαμαράς) και στον ελληνικό λαό.

Όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή αντιλήφθηκαν ακριβώς σε ποια κατεύθυνση θα είναι αυτοί οι εκβιασμοί. «Ψηφίστε Πρόεδρο Δημοκρατίας γιατί έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, το χάος, η έξοδος από το ευρώ, η απομόνωση της χώρας».

Ο προϋπολογισμός έδειξε πώς η κυβέρνηση κέρδισε επισήμως την ανεξάρτητη βουλευτή Κατερίνα Μάρκου, που ψήφισε «Ναι», πιθανώς και τον Γρηγόρη Ψαριανό που ψήφισε «παρών», όπως και τον Γιώργο Νταβρή που έδωσε θετική ψήφο στα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας,

Τρεις άλλοι βουλευτές, οι Κώστας Γιοβανόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος και Γιάννης Κουράκος απέκρουσαν με ιδιαίτερη ένταση τις κατηγορίας περί «αποστασίας» που εκτόξευσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν θετικά δε την κίνηση των οκτώ βουλευτών, του  Σπύρου Λυκούδη, Βασίλη Οικονόμου, Χρήστου Αηδόνης, Πέτρου Τατσόπουλου, Γρηγόρη Ψαριανού, Νίκου Τσούκαλη, Νίκης Φουντά και Θωμά Ψύρρα που τάχθηκαν υπέρ της συναινετικής εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας της ολοκλήρωσης της προαναθεωρητικής διαδικασίας για το Σύνταγμα και τον ορισμό χρονοδιαγράμματος εκλογών εντός του 2015.

Και πάλι όμως τα «κουκιά» δεν βγαίνουν για την κυβέρνηση. Θα πρέπει να ψηφίσουν πολλοί περισσότεροι από τους ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να επιτευχθεί ο αριθμός των «180» βουλευτών για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πώς οι «121» είναι εφικτός στόχος για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και βλέπουν θετικά από την πλευρά τους το γεγονός ότι 134 βουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, ενώ υπάρχει και η Χρυσούλα Γιαταγάνα που δεν παρέστη στην ψηφοφορία.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι λοιπόν ένα «θρίλερ» και σίγουρα μέχρι την τελευταία στιγμή θα παίζεται, με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να παραμείνει στην εξουσία.

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
loading...



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *