Οι επενδυτές έδωσαν την ετυμηγορία τους στη νέα ελληνική κυβέρνηση…
πουλώντας τις μετοχές και τα ομόλογα που διαθέτουν και ταυτόχρονα στέλνοντας μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα για το τίμημα που θα πληρώσει εμμένοντας στις υποσχέσεις του για τερματισμό της λιτότητα.
Το πρακτορείο Bloomberg «περπατάει» στα αποκαΐδια που άφησε η συνεδρίαση της Τετάρτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και τις διεθνείς αγορές και εξηγεί το φαινόμενο.
Περισσότερο ζημιωμένες βγήκαν οι τράπεζες που έπεσαν κατά 30% εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει για την προσφορά κεφαλαίων. Οι ελληνικές εκροές καταθέσεων επιταχύνθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε επίπεδα ακόμη ποιο ψηλά από τότε η κρίση έφτασε στο αποκορύφωμά της.
Γράφει το Bloomberg: «Το σχέδιο του Τσίπρα να ενισχύσει τον κατώτατο μισθό και να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις τον βοήθησαν να πάρει με το μέρος του την αποφασιστική υποστήριξη των ψηφοφόρων. Στη συνέχεια σχημάτισε συνασπισμό με ένα κόμμα που θέλει να ξεφορτωθεί τους όρους διάσωσης και διόρισε υπουργό Οικονομικών τον άνθρωπο που χαρακτηρίζει τα προγράμματα «παγίδα» και ετοιμάζεται για μια παρατεταμένη σύγκρουση με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο Τζιανλούκα Ζίγκλιο, εκτελεστικός διευθυντής της Sunrise Brokers LLP με έδρα το Λονδίνο, σημειώνει: «Η αγορά ανέμενε πως τα περισσότερα από αυτά θα ήταν απλώς ένα παιχνίδι δηλώσεων εν όψει των εκλογών». Την ίδια στιγμή η Standard & Poors ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της, εάν η κυβέρνηση δεν τα βρει με τους δανειστές της για την περαιτέρω χρηματοδοτική υποστήριξή της.
Βουτιά στις αγορές
Οι μετοχές και τα ομόλογα υποχώρησαν μετά τις προειδοποιήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας να μην εγκαταλείψει η Ελλάδα τις προηγούμενες συμφωνίες της, ενώ αναλυτές έλεγαν πως οι πολιτικές που ακολουθούνται πλέον θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Όπως σημειώνει το άρθρο, η ύφεση στην αγορά βάθυνε ακόμη και όταν ο Τσίπρας προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες και παρά τις δηλώσεις Βαρουφάκη πως δεν θα υπάρξει καμία μονομαχία, ούτε απειλές, ούτε και ζήτημα ποιος θα υποχωρήσει πρώτος».
Ως απάντηση όλων αυτών ήρθαν οι προειδοποιήσεις διά στόματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που απέκτησε κούρεμα του ελληνικού χρέους και ζήτησε να μην κάνει η Ελλάδα από μόνη της ενέργειες σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους όρους της συμφωνίας (πχ. Ιδιωτικοποιήσεις). Αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί με τους Σουλτς και Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να διατείνεται πως είναι πρόθυμη να προβεί σε διαπραγματεύσεις.