Δηλητηριώδη καθημερινά καλλυντικά μας υπόσχονται καλύτερη ζωή και προετοιμάζουν τον θάνατο μας! Δείτε τα!

Τον τελευταίο καιρό όλο και διαβάζω άρθρα για το τι περιέχουν τα σαμπουάν,τα αφρόλουτρα,οι κρέμες σώματος,οι οδοντόκρεμες….
αναρωτιέμαι γιατί ποτέ δεν κοιτάμε τα συστατικά τους??αυτό κάνει η διαφήμιση…τυφλή αγορά…οι διαφημίσεις για το καθένα από αυτά είναι τόσο ελκυστικές….
καλό είναι να χρησιμοποιούμε 100% φυτικά…για εμάς και πόσο μάλλον για τα παιδιά μας που είναι πιο ευαίσθητα…
έκανα λοιπόν μια μικρή έρευνα,παρακάτω θα διαβάσετε μερικά από τα συστατικά τους και τι αντίκτυπο έχουν στην υγεία μας..

Χωρίς να θέλω να σας τρομάξω,και να δηλώσω ότι εννοείτε δεν τα ανακάλυψα και τα έγραψα εγώ,σας παραθέτω τα χημικά που περιέχουν καθένα από αυτά…

SLS & SLES (Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate)
Συνθετικός αφριστικός παράγοντας που βρίσκουμε σε απορρυπαντικά, καθαριστικά πατωμάτων, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα (ακόμη και παιδικά)! ‘Eχει ενοχοποιηθεί για σοβαρούς δερματικούς ερεθισμούς και προβλήματα. Καταστρέφει την φυσική ασπίδα του δέρματος, προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε άλλες τοξίνες και αλλεργιογόνα, ξεφλουδίζει και σκληραίνει το δέρμα. Στο τριχωτό της κεφαλής μορεί να δημιουργήσει λέπια και πυτιρίδα, να εμποδίσει την ανάπτυξη των τριχών, να αποδυναμώσει τον θύλακα της τρίχας και να δημιουργήσει τριχόπτωση. Το SLS και SLES μπορούνε έυκολα να διεισδύσουν στο δέρμα και να προκαλέσουν εξανθήματα και άφθες στο στόμα και ερεθισμούς στα μάτια. Τέλος μπορούν να δημιουργήσουν μολύνσεις στο ουροποιητικό σύστημα και προβλήματα γονιμότητας. Οι πράσινες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, καταρράκτη και σοβαρά προβλήματα όρασης. Χρησιμοποιείται ακόμη γιατί έχει χαμηλό κόστος.

TEA (Triethanolamine)
Χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά για να εξισοροπεί το Ph. ‘Eχει ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις και αφυδάτωση στο δέρμα και στα μάτια. Υποστηρίζεται ότι με την μακροχρόνια χρήση του απορροφάται από το δέρμα και μπορεί να δημιουργήσει καρκίνο.

DEA (Diethanolamine) & COCAMIDES (DEA – Cetyl phosphates, Oleamide DEA, Lauramide DEA , Myristamide DEA, DEA Oleth-3 phosphates)
Χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται ως γαλακτωματοποιητές και αφριστικοί παράγοντες σε καλλυντικά. Το FDA (American Food and Drug Administration) έχει εκδόσει προειδοποιήσεις για τους πιθανούς κινδύνους από το 1979. Το 1998 το NTP (American National Toxicology Program) καταδίκασε την χρήση τους και τα χαρακτήρισε ως καρκινογόνα.

PG (Propylene Glycol, Butylene Glycol)
Βασική ουσία σε βερνίκια, γυαλιστικά πατώματος, υγρά φρένων, καθαριστικά φούρνων, καθαριστικά σπιτιού. Χρησιμοποιείται επίσης σε οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αποσμητικά, καλλυντικές κρέμες, φαγητά και είδη υγιεινής. Στα καλλυντικά την βάζουν για να κρατάει την υγρασία. Μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ακόμη και όταν είναι σε μικρή ποσότητα και να δημιουργήσει δερματίτιδες και εξανθήματα. Αποτελέσματα από έρευνες που δημοσιεύτικαν από το MSDS (Material Data Safety Sheet) των ΗΠΑ δείχνουν ότι αυτό το συστατικό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο συκώτι, να εμποδίσει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και να χαλάσει την μεμβράνη τους, να αφυδατώσει το δέρμα και να το ξεφλουδίσει. Οι εταιρείες το χρησιμοποιούν επειδή είναι πολύ χαμηλό σε κόστος.

PARABENS (Methyl Paraben, Ethyl Paraben, Propyl Paraben)
Οι παραβίνες είναι τα πιο διαδεδομένα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται απο τις εταιρείες καλλυντικών από προϊόντα προσώπου μέχρι κρέμες για βρεφικά και παιδικά δέρματα…Ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι παραβίνες επιρεάζουν τα επίπεδα οιστρογόνων στους ανθρώπους και μπορούν να δημιουργήσουν καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Επίσης έχουν ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα και τα μάτια. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να δημιουργήσει μελάνωμα και άλλες μορφές καρκίνου.

loading...

PEG (Polyethylene Glycol)
Συνθετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά ως γαλακτωματοποιητές, επιφανειοδραστικά, διατηρητές υγρασίας. Τα συναντάμε και σε καυστικά σπρέυ που καθαρίζουν τους φούρνους. Αφαιρούν τα φυσικά λάδια του δέρματος. Πρόσφατα αναγνωρίστικαν και ως πιθανά καρκινογόνα.

ΣΙΛΙΚΟΝΗ και Παράγωγα Σιλικόνης (Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclomethicone)
Δεν είναι βιοδιασπώμενη. ‘Oλα τα παραπάνω είναι συνθετικά παράγωγα του παραφινέλαιου, καουτσούκ. Η σιλικόνη χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά προσώπου και μαλλιών γιατί αφήνει μια βελούδινη υφή. ‘Oμως κρύβει έναν κίνδυνο. Η σιλικόνη κολλάει πάνω στο δέρμα και τα μαλλιά και δεν φεύγει μ το πλύσιμο αλλά αφήνει ένα μόνιμο κατάλοιπο. Με την επαναλαμβανόμενη χρήση αυτό το κατάλοιπο όλο και μεγαλώνει κι δεν αφήνει το δέρμα και την τρίχα να αναπνέυσουν. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως η ψαλίδα, αδυναμία στην τρίχα κλπ. Τα παράγωγα της σιλικόνης φράσσουν τους πόρους και συσσωρεύονται στο συκώτι και τους λεμφαδένες. Κάποιοι θεωρούν ότι υποβηθούν τους καρκινικούς όγκους.


toksiko mpanio 

ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ, PETROLATUM και PARAFFIN GEL (Βαζελίνη)
‘Ολα αυτά είναι παράγωγα από την απόσταξη της βενζίνης από το αργό πετρέλαιο. Μπορούν να δημιουργήσουν φωτοευαισθησία. ‘Eρευνες έχουν αποδείξει ότι η βαζελίνη αφαιρεί τα φυσικά λάδια της επιδερμίδας και αφήνει ένα λεπτό φιλμ από πάνω της που εμποδίζει την ικανότητα του δέρματος να απορροφά νερό και να διώχνει τις τοξίνες. Δεν αφήνει το δέρμα να αναπνέυσει, φράζει τους πόρους και δημιουργεί πρόωρη γήρανση. Το παραφινέλαιο (mineral oil) είναι το κύριο συστατικό σε πολλά παιδικά προϊόντα περιποίησης δέρματος που υποτίθεται ότι καταπραϋνουν το δέρμα από τα εξανθήματα και το έκζεμα ….ενώ στην ουσία τα προκαλέι γιατί κάνει το δέρμα να ασφυκτιά! Τέλος υποστιρίζεται ότι μπορεί να δημιουργήσει ή να χειροτερεύσει την ακμή. Χρησιμοποιείται λόγω του χαμηλού του κόστους.

CARBOMER
Επίσης παράγωγο του πετρελαίου και έχει τις ίδιες συνέπειες με τα άλλα πετροχημικά.

PHTHALATES (Φθαλικά)
Υπάρχουν έρευνες που τα ενοχοποιούν ότι έχουν τοξικές συνέπειες πάνω σε ανθρώπους και ζώα.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
Συνδεδεμένα με αλλεργικές αντιδράσεις, άσθμα, πονοκεφάλους, ναυτία και κούραση.

ALUMINUM (Aluminium Allantoinate, Aluminum Carbonate, Aluminium Chloride)
Ευρέως διαδεδομένο σε αντισηπτικά και αποσμητικά. ‘Eχει συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού γιατί μπλοκάρει τους πόρους και έτσι δεν μπορούν να απελευθερωθούν οι τοξίνες μέσω του ιδρώτα. Αυτές οι τοξίνες διοχετεύονται στο στήθος με βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό. Επίσης μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ενοχοποιούνται για την ασθένεια Alzheimer’s.

AMMONIUM HYDROXIDE COMPOUNDS (Συνθέσεις αμμωνίας)
Πολλές συνθέσεις αμμωνίας χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Είναι τοξικές και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους. Μακροχρόνια επαφή μπορεί να προκαλέσει βήχα, ανακοπή της αναπνοής με αποτέλεσμα πνευμονικό οίδημα, που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Πρέπει να τις αποφεύγουμε.

BENZOPHENONE (Βανζοφαινόνη – Benzene, Benzylphenyl, Ketone)
Χρησιμοποιείται ευρέως σε αντιηλιακά, σαμπουάν, καθαριστικά και αρώματα. Ερεθιστικό για τα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Βλαβερό με την εισπνοή, την κατάποση ή την απορρόφηση από το δέρμα. Συγκαταλέγεται στη λίστα επικίνδυνων χημικών ουσιών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Παγκόσμια Οργάνωση για τη φύση WWF και υπολείμματά του βρέθηκαν στο μητρικό γάλα.
COLLAGEN (Κολλαγόνο)
Συνήθως προέρχεται από τα πόδια του κοτόπουλου. Τα μόρια του κολλαγόνου είναι πολύ μεγάλα για να απορροφηθούν από το δέρμα και έτσι παραμένουν στην επιφάνεια και την εμποδίζουν να αναπνέει.
FLUORIDE – (Φθόριο)
Είναι δηλητήριο. Πριν δεκαετίες το φθόριο χρησιμοποιείτο σαν δηλητήριο για τα ποντίκια, αρουραίους. Καταστρέφει την ακετυλοχολίνη (μια ουσία που είναι υπεύθυνη για τη μεταβίβαση του νευρικού συστήματος) με αποτέλεσμα να μην μεταδίδεται το αίσθημα του πόνου από τα δόντια στον εγκέφαλο. Όσο λιγότερη ακετυλοχολίνη υπάρχει στον οργανισμό τόσο λιγότερη είναι η ικανότητα μνήμης. (Πρόβλημα στην κυκλοφορία εντολών). Η νόσος Alzheimer οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή ακετυλοχολίνης. Το 50% του φθορίου απορροφάται από τα αιμοφόρα αγγεία στο στόμα και συσσωρεύεται κυρίως στα κόκαλα και στα δόντια. Η επίδρασή του στα κόκαλα είναι άμεση και οδηγεί σε οστεοπόρωση και αρθρίτιδα. Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιείτο από τους Γερμανούς στους φυλακισμένους με αποτέλεσμα νωθρότητα, μειωμένη αντίληψη και σκέψη. Από το 1990 το φθόριο έχει συγκαταλεγεί στις καρκινογόνες ουσίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ με ένδειξη καρκίνου των οστών και οστεοσαρκώματος. Η Διεθνής Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας κατέταξε το φθόριο ως μη αποδεκτό οδοντικό φάρμακο, λόγω της υψηλής τοξικότητάς του. Έρευνες έδειξαν ότι αν ένα παιδί καταναλώσει 50ml οδοντόκρεμας που περιέχει φθόριο μπορεί να πεθάνει. Εσείς θα συνεχίσετε να έχετε την οδοντόκρεμα σας στον νιπτήρα σας;

FORMALDEHYDE (Φορμόλη – Φορμαλδεΰδη)
Χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό και μικροβιοκτόνο. Συνήθως παράγωγά του χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά γιατί το ίδιο μυρίζει πολύ έντονα. (Χρησιμοποιείται για την ταρίχευση νεκρών, πουλιών και ζώων) προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, πιθανό καρκινογόνο, σίγουρα τοξικό.

IMIDAZOLIDINYL UREA & DIAZOLIDINYL UREA (Ιμιδαζολινική Ουρία)
Αυτά είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιημένα συντηρητικά μετά τα Parabens. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας προκαλούν δερματίτιδα, ενώ σε θερμοκρασίες πάνω από 10ο C ελευθερώνουν φορμόλη (ταριχευτικό υγρό που χρησιμοποιείται στα πτώματα). Αυτά τα χημικά είναι τοξικά.

ISOPROPYL ALCOHOL
Διαλύτης που χρησιμοποιείται ευρέως σε βαφές μαλλιών, λάδια μασάζ, κρέμες χεριών, after shaves, αρώματα και πολλά άλλα….Υποστιρίζεται ότι όταν το εισπνέουμε μπορεί να έχουμε πονοκεφάλους, μέθη και ναυτία.

IMIDAZOLIDINYL UREA (Germall PLUS, Germall 115, Germall Imidazolidinyl)
Τα δεύτερα πιο διαδεδομένα συντηρητικά μετά τις παραβίνες. Είναι πολύ τοξικά και έχουν τις ίδιες συνέπειες με την φορμαλεϋδη. Είναι συνδεδεμένα με το έκζεμα και τις δερματοπάθειες.(Πηγή: The American Academy of Dermatology).

STEARALKONIUM CHLORIDE
Χρησιμοποιείται ευρέως σε μακακτικά μαλλιών και ενυδατικές κρέμες. ‘Eχει συνδεθεί με αλλεργείες γιατί είναι πολύ τοξικό. Η αρχική του χρήση ήταν ως χημικός μακακτικός παράγοντας υφασμάτων. Παρόλο της τοξικότητάς του οι εταιρείες καλλυντικών το χρησιμοποιούν επειδή είναι πολύ φτηνό.

PVP/ VA COPOLYMER
Θα βρείτε αυτό το παράγωγο πετρελαίου σε πολλά σαμπουάν και μακακτικά μαλλιών. Είναι πολύ τοξικό γιατί τα μόρια του βοηθούν την διείσδυση ξένων σωματιδίων στους πνέυμονες των ευαίσθητων ανθρώπινων οργανισμών.
SODIUM HYDROXIDE (Καυστικό Νάτριο)
Περιέχεται σε πούδρες, σαπούνια, σαμπουάν, προϊόντα που ισιώνουν τα μαλλιά, αφρούς ξυρίσματος, υδατικές κρέμες κλπ. Απορροφάει νερό γρήγορα. Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό αποχετεύσεων. Η χρήση του για τον καθαρισμό αποχετεύσεων σε συμπύκνωση πάνω από 10% έχει απαγορευτεί στην Αμερική. Προκαλεί δερματίτιδα, ενώ η εισαγωγή του στο σώμα προκαλεί εμετό, σωματική εξάντληση και κατάρρευση του σώματος. Με την εισπνοή του προκαλούνται βλάβες στα πνευμόνια.

η λύση είναι τα σπιτικά καλλυντικά ή τα φυτικά..

σαμπουάν που θα φτιάξετε μόνοι σας…

Χρησιμοποιείστε ένα άδειο μπουκάλι από το παλιό σας σαμπουάν, για να αποθηκεύσετε το καινούργιο, που θα είναι 100% σπιτικό. Θα χρειαστείτε: 1 φλιτζάνι καθαρό, υγρό σαπούνι Καστίλλης (100% φυτικό), 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι (αφού το έχετε βράσει για μισή ώρα), μία κουταλιά της σούπας βιολογικό ελαιόλαδο και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το πράσινο τσάι, με βότανα όπως φασκόμηλο και τσουκνίδα (και πάλι βράζετε για τριάντα λεπτά). Το σαμπουάν σας είναι έτοιμο!
Είναι αλήθεια πως μέχρι τώρα έχει γίνει η μισή δουλειά, καθώς σχεδόν όλοι- αν όχι οι πάντες- χρησιμοποιούμε και conditioner, για λεία μαλλιά, χωρίς κόμπους. Για το δικό σας μαλακτικό θα χρειαστείτε δυόμισι φλιτζάνια ζεστό νερό, μισό φλιτζάνι μηλόξιδο, ένα πολύ μικρό κλαδάκι δεντρολίβανο και ένα σακουλάκι από το αγαπημένο σας τσάι, έτσι για το άρωμα.
Αναμείξτε τα παραπάνω υλικά, αφήστε το μείγμα να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα και έπειτα χρησιμοποιείστε το. Κάθε φορά που θα χρειάζεστε μαλακτικό, ανακινείστε καλά το μπουκάλι, στο οποίο το έχετε αποθηκεύσει

οδοντόκρεμα που θα φτιάξετε μόνοι σας….

Συστατικά, (απλά-απλούστατα!)
• Πέντε κουταλάκια διττανθρακική (μαγειρική) σόδα
• Ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι επιτραπέζιο
• Πέντε κουταλάκια φυτική γλυκερίνη (τη βρίσκετε στο φαρμακείο, κι έχει πάρα πολλές εφαρμογές)
• Δέκα σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας, ή ευκάλυπτου, ή δυόσμου, ανάλογα με το άρωμα που σας αρέσει.
Αν θέλετε να φτιάξετε παιδική οδοντόκρεμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο αιθέριο έλαιο μέντας, και λίγο από φράουλα ή άλλο φρούτο.

Η διαδικασία είναι απλή:

Αναμειγνύετε τα υλικά σας σ’ένα μπωλάκι χρησιμοποιώντας τη γλυκερίνη για να πετύχετε την υφή της οδοντόκρεμας, και αποθηκεύετε σε μπουκαλάκι με στόμιο σταγονόμετρου, το οποίο θα κόψετε στο πάχος του στομίου του κλασικού σωληναρίου οδοντόκρεμας.

Αν τώρα το πρόβλημά σας είναι το υπόλευκο χρώμα του σμάλτου σας, καλό είναι να μην καταφύγετε σε αμφίβολες τεχνικές λεύκανσης αν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με λιγότερο τοξικούς τρόπους. Αποφύγετε δια ροπάλου να φέρετε σε επαφή χυμό λεμονιού με το σμάλτο των δοντιών σας. Το λεμόνι λευκαίνει, αλλά αν ρίξετε μια σταγόνα μέσα σε φρέσκο γάλα, θα διαπιστώσετε αυτό που προκαλεί και στα δόντια: Καταστρέφει το ασβέστιο!

Εναλλακτικά, μπορείτε δυο φορές την εβδομάδα να βουρτσίζετε τα δόντια σας με ένα μείγμα διττανθρακικής σόδας, με 2-3 σταγόνες υπεροξείδιο υδρογόνου. Το γνωστό μας οξυζενέ, δηλαδή, από το φαρμακείο. Προσοχή! Δεν αναφέρομαι στο οξυζενέ που αραιώνει τις βαφές μαλλιών.Αυτό δεν μπορείτε να το αποθηκεύσετε γιατί ξεθυμαίνει, αλλά μπορείτε να έχετε ένα βαζάκι σόδα δίπλα σ΄ένα μπουκαλάκι οξυζενέ, στο ντουλάπι του μπάνιου σας. Απλά βάλτε σόδα στην οδοντόβουρτσά σας, και στάξτε πάνω της οξυζενέ.

Αν το πρόβλημά σας είναι η πέτρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διαλυμα που θα περιέχει 50% μηλόξυδο, και 50% νερό. Μπορεί να μην είναι η «‘εκρηξη δροσιάς» που βλέπετε στις διαφημίσεις, αλλά δεν προκαλεί και τις ζημιές που προκαλούν οι εκρήξεις.. 

loading...

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!