Search
tromaktiko97 Feb. 13 15.15

Τι αλλάζει και τι ισχύει για τους πλειστηριασμούς;

Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών

Σύμφωνα με τις επίσημες εξαγγελίες της κυβέρνησης από το βήμα της Βουλής: παγώνουν οι πλειστηριασμοί,μέχρι να…
ψηφιστεί ο νόμος για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων,ο οποίος δεν θα αντικαθιστά,αλλά θα τροποποιεί το νόμο Κατσέλη.

Απαγορέυεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας,μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος.

Τροποποιείται ο νόμος για το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας,ώστε το δημόσιο να μπορεί να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στις τράπεζες.Ιδρύεται δημόσιος φορέας για την διαχείριση των κόκκινων και επιχειρηματικών δανείων,που από τη μία πλευρά θα προστατέυει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους μικρούς επιχειρηματίες και από την άλλη θα φροντίζει ώστε να μην επιβαρύνονται οι τραπεζικοί ισολογισμοί.Τέλος,εξετάζεται η αυτόματη διαγραφή σημαντικού μέρους κόκκινου δανείου με νόμο,χωρίς προσφυγή στην Δικαιοσύνη,εφόσον αποδεικνύεται εγγράφως πραγματική αδυναμία πληρωμής.

Τι ισχύει σήμερα: Αναστέλλονται μόνο οι πλειστηριασμοί και όχι οι κατασχέσεις.Η Τράπεζα έχει δικαίωμα να εκδώσει κατασχετήρια έκθεση, δηλαδή να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία ορίζοντας και ημερομηνία πλειστηριασμού. Ο πλειστηριασμός θα ανασταλεί,’ομως το ακίνητο είναι πλέον κατασχεμένο.Εάν κάποιος έχει οφειλές στην εφορία, δεν υπάρχει καμία αναστολή πλειστηριασμών.

Η οφειλή βεβαιώνεται ταμειακά και κατόπιν μπορεί να δοθεί εντολή για κατάσχεση κάποιου περιουσιακού στοιχείου

Απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί στην κύρια κατοικία, όπως αυτή έχει δηλωθεί στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις:

loading...

Αφορά:
-οφειλές προς τράπεζες (στεγαστικά/επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια, επιχειρηματικά, πιστωτικές κάρτες κτλ.)
-οφειλές προς ιδιώτες και εταιρείες νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ΔΕΚΟ, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

ΔΕΝ αφορά χρέη προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Εντάσσονται:

  • Μισθωτοί
  • Συνταξιούχοι
  • Άνεργοι
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες
  • Έμποροι
  • Αγρότες
Ο οφειλέτης πρέπει να καταθέσει Υπεύθυνη Δήλωση σε κάθε δανειστή του, εντός δύο (2) μηνών από την επίδοση διαταγής πληρωμής με επιταγή προς εκτέλεση.Αν δεν κατατεθεί στις ως άνω προθεσμίες δεν ισχύει η αναστολή του πλειστηριασμού για τον οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή.
Στην Υπεύθυνη Δήλωση περιγράφονται αναλυτικά όλα τα προσωπικά, οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη βάσει των προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος για την αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, καθώς και η αναλυτική κίνηση των λογαριασμών του που ξεπερνούν τα 1.000€ τους τελευταίους 24 μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης. Θα πρέπει να καταθέσουν υπεύθυνες δηλώσεις όλοι οι οφειλέτες. Εάν ο οφειλέτης οφείλει σε περισσότερες από μία τράπεζες η μηνιαία καταβολή κατανέμεται συμμέτρως σύμφωνα με το ανεξόφλητο υπόλοιπο της κάθε οφειλής. Εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τις δόσεις για τρεις (3) μήνες συνολικά, αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας.
Τα δικαιολογητικά που μπορεί να ζητηθούν είναι:

αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα (μετά το 2007) ή φύλλο υπολογισμού αξίας ακινήτου για ακίνητα (πριν το 2007),
βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής,
δηλώσεις Ε1 και Ε9,
αποδεικτικό για το ύψος των καταθέσεων την 20/11/13,
βεβαίωση ανεργίας ΟΑΕΔ,
πιστοποιητικό οικογ. κατάστασης,
γνωμάτευση αναπηρίας

Οι δανειστές κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού μπορούν να ζητήσουν από τον οφειλέτη να τους προσκομίσει επιπλέον δικαιολογητικά. Ο οφειλέτης πρέπει να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε αποκλειστική προθεσμίαενός μηνός από το αίτημα του δανειστή, ειδάλλως αίρεται η προστασία για το συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή. Εφόσον ενταχθεί ο πρωτοφειλέτης στο νόμο για την απαγόρευση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας και εφόσον η απαγόρευση δεν έχει αρθεί για τον πρωτοφειλέτη, απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων του εγγυητή για τις συγκεκριμένες οφειλές.

Τα περιουσιακά στοιχεία εκτιμώνται βάσει της αντικειμενικής αξίας, και για όσα βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, ο προσδιορισμός της αξίας αυτών θα γίνεται βάσει των κείμενων φορολογικών διατάξεων όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν. Στα περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβάνονται και οι καταθέσεις και οι κινητές αξίες του οφειλέτη, ήτοι μετοχές, ομόλογα, λογαριασμοί σε αλλοδαπό νόμισμα, πάσης φύσεως επενδυτικά προϊόντα εξαιρουμένων των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προϊόντων.
Με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του νόμου 3869/2010 με το ν.4161/2013 παρέχεται απόλυτη προστασία της κύριας κατοικίας του οφειλέτη που βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών έναντι όλων των δανειστών (τράπεζες, ιδιώτες, εταιρείες κτλ), αμέσως μετά την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο νόμο και μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.
Βάσει του ν.4161/2013 ισχύει το πρόγραμμα διευκόλυνσης το οποίο παρέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις σε δανειολήπτες, των οποίων δεν έχει καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση. Οι ρυθμίσεις παρέχονται υποχρεωτικά από τα πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος καταγγελίας της σύμβασης, εξασφαλίζοντας ότι η τράπεζα δεν θα προβεί σε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του οφειλέτη.
 
Ο Νόμος 3869/2010 δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα που έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών τους να προβούν σε ρύθμιση και απαλλαγή από το υπόλοιπο αυτών.
Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει 4 στάδια ρύθμισης:
1. Εξωδικαστικός συμβιβασμός: προβλέπει την υποχρεωτική απόπειρα του, η οποία αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει. Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορούν να αναλάβουν δικηγόροι, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, οι καταναλωτικές οργανώσεις, κ.α.
2. Αίτηση στο Ειρηνοδικείο: η αίτηση περιλαμβάνει κατάσταση περιουσίας και εισοδημάτων οφειλέτη και συζύγου, κατάσταση απαιτήσεων πιστωτών, σχέδιο διευθέτησης οφειλών.
3. Συμβιβασμός ενώπιον Ειρηνοδικείου: ο συμβιβασμός επιτυγχάνεται με συμφωνία πιστωτών με απαιτήσεις άνω του 51% των οφειλών.
4. Δικαστική ρύθμιση οφειλών: το δικαστήριο μετά τον έλεγχο, εφόσον κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα του οφειλέτη για την αποπληρωμή των χρεών, προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών.
Όσοι έχουν  υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έχουν προστασία της κύριας κατοικίας τους και δεν χρειάζεται να κάνουν υπεύθυνη δήλωση.
loading...

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *