Στ. Θεοδωράκης: Δεν είστε ο Καραμανλής που επέστρεψε το 1974 κύριε Τσίπρα

Στ. Θεοδωράκης: Δεν είστε ο Καραμανλής που επέστρεψε το 1974 κύριε Τσίπρα

Σύμμαχος για το κοινό καλό αλλά αντίπαλος σε κάθε οπισθοδρόμηση και διχαστική λογική, δήλωσε προς την κυβέρνηση ο επικεφαλής του πολιτικού Κινήματος το Ποτάμι,Σταύρος Θεοδωράκης, στην ώρα των αρχηγών κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

«Το Ποτάμι δεν ήρθε για να προσθέσει προβλήματα και εγωισμούς στην πολιτική ζωή. Ήρθαμε για λύσεις» ανέφερε στην παρθενική του ομιλία στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι «το Ποτάμι θα ψηφίζει τις λύσεις, σε αντίθεση με την πεπατημένη του πολιτικού συστήματος που λέει ναι σε όλα ή όχι σε όλα, προτάσσοντας την ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην αντίσταση και την κοινή λογική».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι στο δύσκολο σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα χρειάζονται μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες και γι΄ αυτό κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να βρει το σωστό μείγμα πολιτικής. «Όλα χρειάζονται ρεαλισμός και όνειρο, συμβιβασμός και σύγκρουση, κοινή λογική και αντίσταση. Όλα χρειάζονται αλλά οι δόσεις θα καθορίσουν την επιτυχία ή την καταστροφή» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Εμείς θα είμαστε εδώ υπερασπιστές μιας προοδευτικής αναγεννητικής πολιτικής. Χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς πολιτικαντισμούς, χωρίς εξαρτήσεις. Συμπαραστάτες στη μάχη για το κοινό καλό, αντίπαλοι στη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση».

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί πως είναι επικίνδυνο να μιλάει για επιστροφή της Δημοκρατίας και τον κάλεσε να εγκαταλείψει τη ρητορική του μίσους και των αγανακτισμένων. «Δε βρισκόμαστε στο 1974. Κύριε Τσίπρα, δεν είστε ο Καραμανλής που επέστρεψε από το Παρίσι μετά την πτώση της χούντας. Δεν είμαστε στην αρχή της Μεταπολίτευσης. Οι κυβερνήσεις του χθες ήταν δημοκρατικές κυβερνήσεις» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε: «Μας χωρίζουν πολλά από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι τους ψήφισαν και αυτούς το 2012 και 2,5 εκατομμύρια σας ψήφισαν και εσάς – βάζω μαζί και τους ΑΝΕΛ».

Για το ζήτημα του ευρώ και της ευρωζώνης είπε ότι για το Ποτάμι το ευρώ είναι η κάρτα για την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και υπογράμμισε ότι «η σχέση με τους εταίρους μας θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό, αλληλεγγύη αλλά και διάθεση αναζήτησης κοινά αποδεκτών λύσεων».

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει στην ίδια ρότα, είπε ο κ. Θεοδωράκης και τόνισε ότι «πρόγραμμα-δόσεις-λιτότητα είναι μια λάθος συνταγή που δημιούργησε μια οικονομία κλινικά νεκρή». Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει παράταση από το Eurogroup, να διαπραγματευτεί με τους εταίρους ένα πρώτο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, να κλείσει το πρόγραμμα και η σχέση μας με την τρόικα και να μας δοθούν οι οφειλόμενες δόσεις».

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα υποχρεώσουν τους εταίρους μας να δουν διαφορετικά την Ελλάδα και να υπάρξει μια συμφωνία μείωσης των στραγγαλιστικών πλεονασμάτων κάτω του 2%.

Στόχος μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας θα πρέπει να είναι, είπε ο κ. Θεοδωράκης, στο τέλος του χρόνου να μπορεί η Ελλάδα να εκδώσει 10ετή ομόλογα με επιτόκιο γύρω στο 3%, αλλά «αυτό δεν θα γίνει ποτέ αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας. Θα το λένε πρόγραμμα, θα το λένε συμφωνία-γέφυρα, ας το λένε και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Εμείς θα το στηρίξουμε αν διασφαλίζει το ευρωπαϊκό μας μέλλον».

Απευθυνόμενος στη νέα κυβέρνηση, εκτίμησε ότι πολλές μετριότητες θα σταθούν έξω από το γραφείο του κ. Τσίπρα, τόνισε όμως ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα σύστημα εξοστρακισμού των αποτυχημένων, και στον πολιτικό και στον επιχειρηματικό τομέα. Πρότεινε δε όσοι δεν κατάφεραν να εκλεγούν βουλευτές να μην διοριστούν σε κρατικές θέσεις.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε αυστηρό έλεγχο σε όλους τους υπόχρεους πόθεν έσχες και γενναίες περικοπές στους αποσπασμένους στα κόμματα και τα πολιτικά γραφεία.

Ο κ. Θεοδωράκης επεφύλασσε ξεχωριστή αναφορά στην προαναγγελία συγκρότησης εξεταστικών επιτροπών λέγοντας: «Μην ποινικοποιείτε την πολιτική ζωή. Οι πολιτικές αποφάσεις που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακόμα και αν ήσαν λάθος, που πολλές από αυτές ήταν λάθος, δεν ήταν παράνομες. Σταματήστε τώρα τη συζήτηση για προδότες και αντιστασιακούς».

Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, είπε, απαιτούν συγκρούσεις, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά τα υποσχέθηκε όλα σε όλους, ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φέρει ευθύνες για το γεγονός ότι αυτή η Βουλή δεν είναι αναθεωρητική και γιατί έλεγε ότι με ένα νόμο και με ένα άρθρο θα τα αλλάξει όλα αλλά τώρα λέει «περιμένετε και θα δούμε».

Αναφέρθηκε, επίσης, και στη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κυβέρνηση. «Μην παρασύρεστε από την ακραία εθνικιστική συνιστώσα της κυβέρνησης. Αντιθέτως, ενισχύστε τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Να γίνουμε μια ανοιχτή κοινωνία χωρίς προκαταλήψεις. Το παιδί του μετανάστη που γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στην Ελλάδα και σπούδασε στην Ελλάδα, είναι για εμάς Έλληνας» είπε καταγγέλλοντας ότι από στελέχη των ΑΝΕΛ έχουν ακουστεί και ομοφοβικά συνθήματα και αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας.

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια

Post source : newsit.gr

Related posts