Search
image

Κρυφτό πίσω από τις λέξεις

Του Φώτη Τριάρχη

«Τρόικα και Μνημόνιο ξεχάστε τα όπως τα ξέραμε ως σήμερα», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, λένε οι νομικοί όταν καλούνται να διαβάσουν νομικά έγγραφα.

Παρά τα μηνύματα διάθεσης συμβιβασμού που δείχνουν οι δύο πλευρές, αν δεν αποτυπωθούν εγγράφως όλες οι παράμετροι, δεν μπορεί κανείς να αποτιμήσει τα πραγματικά δεδομένα της νέας συμφωνίαςΤο ρητό ισχύει απολύτως στην περίπτωση της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους μας, καθώς παρά τα μηνύματα διάθεσης συμβιβασμού που δείχνουν και οι δύο πλευρές, αν δεν αποτυπωθούν εγγράφως όλες οι παράμετροι δεν μπορεί κανείς να αποτιμήσει τα πραγματικά δεδομένα της νέας συμφωνίας.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τα μεσάνυχτα, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για επίτευξη λύσης στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά κράτησε επιφυλακτική στάση για το τελικό αποτέλεσμα.

Εξάλλου, η Άνγκελα Μέρκελ ήταν σαφής από την πλευρά της δηλώνοντας ότι δύο δρόμοι υπάρχουν για την ελληνική κυβέρνηση: «Είτε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, είτε υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων έως τις 28 Φεβρουαρίου».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδωσε το στίγμα της Επιτροπής έναντι των ελληνικών αιτημάτων που ζητά να αντικατασταθεί το 30% των μέτρων που περιελάμβανε το Μνημόνιο καθώς με το 70% συμφωνεί.

«Η ελληνική κυβέρνηση μας είπε ότι θέλει να καταργήσει κάποια μέτρα γιατί είναι αντικοινωνικά. Πράγματι μπορεί να είναι αντικοινωνικά, αλλά ένα μέτρο που θα ακυρωθεί, θα πρέπει να αντικατασταθεί από νέα μέτρα που θα είναι ισοδύναμα. Πάνω σε αυτήν τη βάση, προσπαθούμε να βρούμε μια συμφωνία εντός των επομένων ημερών».

Με απλά λόγια, η κυβέρνηση πρέπει να παραθέσει συγκεκριμένα επιχειρήματα στο Eurogroup της Δευτέρας με κοστολογημένα μέτρα, τα οποία θα αντικαταστήσουν το 30% του προηγούμενου Μνημονίου που είναι κοινωνικά άδικα μέτρα.

Στόχος είναι να παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής που θα επιφέρει επιπλέον έσοδα στο κράτος ώστε να υπάρξει αντισταθμιστικό στα σκληρά μνημονιακά μέτραΚυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο στόχος είναι να παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής που θα επιφέρει επιπλέον έσοδα στο κράτος ώστε να υπάρξει αντισταθμιστικό στα σκληρά μνημονιακά μέτρα. Μια επιλογή, ωστόσο, που είχαν κάνει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά δεν έπεισαν την Τρόικα. Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης έσπευσε να διαμηνύσει ότι δεν συζητά η ελληνική πλευρά μέτρα άμεσης απόδοσης.

Επίσης στο περίφημο 30%, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις διαρθρωτικές αλλαγές που θέλει να προωθήσει η νέα κυβέρνηση με στόχο να συμβάλλει στην αναπτυξιακή διάσταση της οικονομίας, ξεφεύγοντας από την περιοριστική πολιτική που ακολουθείτο ως σήμερα.

Όλα αυτά θα συζητηθούν το Σαββατοκύριακο ώστε να ετοιμαστεί ένα κείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα το μεσημέρι στο Euroworking group και το απόγευμα στο Eurogroup με στόχο την τελική συμφωνία.

loading...

Η τεχνική βοήθεια που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει ήδη στις Βρυξέλλες και στην ουσία πρόκειται για τους εκπροσώπους της Τρόικας όπως τους γνωρίζαμε (Μαζούχ, Κοστέλλο και Γκογιάλ) που συζητούν με τον πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Χουλιαράκη και Έλληνες εμπειρογνώμονες του ΥΠΟΙΚ.

Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι πλέον δεν θα έχουμε επισκέψεις στην Ελλάδα από τους εκπροσώπους της Τρόικας και η αξιολόγηση θα γίνεται από τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν) με τους οποίους θα συνομιλεί η ελληνική κυβέρνηση απ’ ευθείας.

«Όπως και να αποκαλούμε την Τρόικα, η εποπτεία στην Ελλάδα παραμένει»

«Ευχαρίστως να σταματήσουμε να το αποκαλούμε «τρόικα», αλλά οι τρεις θεσμοί θα πρέπει να συνεχίσουν τον εποπτικό τους ρόλο στην Ελλάδα», ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.

Όπως τόνισε, ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της τρόικα στην Ελλάδα. Πρόσθεσε πως «η Γερμανία δεν πιστεύει ότι ο ΟΟΣΑ μπορεί να παίξει τον εποπτικό ρόλο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, είπε: «Βλέπουμε μόνο μία πιθανότητα: Η Ελλάδα να ζητήσει παράταση, κι όταν την πάρει, να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επιτυχώς».

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της ευρωζώνης ξεκαθαρίζει ότι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση, εφόσον υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν και κατά πόσο είναι αναγκαία η παράταση του προγράμματος, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι, από νομική άποψη, για να παραταθεί το πρόγραμμα πρέπει να υποβάλει αίτημα η ελληνική πλευρά.

Ταυτόχρονα, όμως, ανέφερε ότι εκτός από την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, ανοιχτή είναι από πολιτική άποψη η δυνατότητα της μετάβασης σε ένα νέο πρόγραμμα.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως από σήμερα ξεκινούν στις Βρυξέλλες οι τεχνικές συζητήσεις των ελληνικών Αρχών και των θεσμικών αντιπροσώπων, ξεκαθαρίζοντας ότι στις συζητήσεις αυτές εμπλέκονται οι τρεις θεσμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Όπως διευκρίνησε, μέσα από αυτές τις τεχνικές συζητήσεις, και ως το Eurogroup της Δευτέρας, θα καταγραφούν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο πλευρών.

Σε ερώτηση «τι μπορεί να αλλάξει στο ελληνικό πρόγραμμα», απάντησε ότι το πρόγραμμα δεν είναι η Αγία Βίβλος, μπορούν να γίνουν αλλαγές, όμως το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος παραμένει το ίδιο, σημειώνοντας ότι αλλαγές υπήρχαν συχνά μετά τη διαδικασία των αξιολογήσεων και πως αυτό είχε γίνει στο παρελθόν και με την Ιρλανδία και με την Ελλάδα.

Επί της ουσίας, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι, σε πρώτη φάση, θα πρέπει να αξιολογηθούν και να κοστολογηθούν οι αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε, επίσης, ότι πολύ σημαντικό είναι να ξεκαθαριστεί η ακριβής οικονομική κατάσταση της χώρας, δεδομένου ότι δεν είναι σαφείς οι δημοσιονομικές εξελίξεις του τελευταίου διμήνου.

loading...

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *