ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ
galaxy tab diagonismos

Καλαμαράκια γεμιστά με ούζο

Καλαμαράκια γεμιστά με ούζο

Το όνομά του είναι δανεισμένο από το μελανοδοχείο (μεσαιωνικά «καλαμάριον») γιατί όταν βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου αφήνει το σκούρο υγρό (σαν μελάνι) που θολώνει γύρω του τα νερά αλλά και λόγω της ομοιότητάς του στο σχήμα. Εξ” ου και η έκφραση «χαρτί και καλαμάρι» για τις αναλυτικές διηγήσεις ή -στο πιο σύγχρονο- κοζερί με όλες τις λεπτομέρειες.

Μαγειρικώς τώρα, το καλαμάρι (με το μάλλον χαριτωμένο επιστημονικό όνομα loligo) είναι άκρως αγαπητό ως τροφή (πλούσια σε σελίνιο, Β12 και ριβοφλαβίνη) και δημοφιλές στις διάφορες κουζίνες ανά τον κόσμο (Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Κορέα, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία κοκ). Η εκδοχή του γεμιστού καλαμαριού απαντάται επομένως συχνά αλλά ποικίλει σε τοπική έμπνευση, αρωματικά και καρυκεύματα.

Στη συγκεκριμένη συνταγή τα καλαμάρια είναι σχετικά μικρά, άρα τρυφερά και μεθυσμένα με ούζο.

getattachment-14-aspx2

Προετοιμασία

Mπορείτε να έχετε έτοιμα και γεμισμένα τα καλαμάρια από την προηγουμένη και να τα διατηρήσετε στο ψυγείο, σκεπασμένα με μεμβράνη. Βγάλτε τα μισή ώρα νωρίτερα για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα ψήσετε. Ολόκληρη η προετοιμασία είναι περίπου μισή ώρα.

Υλικά (για 4 άτομα)

12 καλαμάρια (μικρά ή μεσαία)
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3 κ.σ. μυρώνια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
50 ml ούζο
3 κ.σ. πλιγούρι
———–
2 +3 κ.σ. λάδι
50 ml ούζο
50 ml νερό
αλάτι, πιπέρι
μερικά κοντά κλωναράκια άνιθου για γαρνίρισμα

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε τα καλαμάρια:Tα καθαρίζετε, τα πλένετε καλά και τα στραγγίζετε. Μπορείτε να αφαιρέσετε το σκούρο δέρμα τους από το σώμα. Διαχωρίζετε το κεφάλι και τα πλοκάμια και πετάτε το μικρό σκληρό τμήμα που βρίσκεται στη βάση των πλοκαμιών. Ψιλοκόβετε τα πλοκάμια (και τα 2 μεγάλα) και τα αναμιγνύετε σε μπολ με τα 6 πρώτα υλικά, αλάτι και πιπέρι.

getattachment-3-aspx8

Με κουταλάκι γεμίζετε με το μίγμα το σώμα των καλαμαριών και κλείνετε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα.

Σημείωση

Μην παραγεμίζετε τα καλαμάρια σε σημείο να μην κλείνουν άνετα, γιατί θα «σκάσουν» κατά την διάρκεια του ψησίματος και θα ξεχυθεί η γέμιση. Αν σας περισσεύει γέμιση, βάλτε την κι αυτή στο σκεύος που θα ψήσετε τα καλαμάρια. Όταν θα είναι έτοιμη, ψημένη, μπορείτε να την βάλετε πάνω σε τοσταρισμένες μικρές φέτες ψωμιού, τη μία πλευρά των οποίων έχετε περάσει με την κομμένη πλευρά μιας σκελίδας σκόρδου, δημιουργώντας έτσι γευστικές μπουκιές για το καλωσόρισμα.

getattachment-15-aspx2

Αλείφετε με το μισό λάδι ένα χαμηλό σκεύος ή pyrex και τοποθετείτε τα γεμιστά καλαμάρια το ένα δίπλα στο άλλο σε μία στρώση. Ρίχνετε πάνω τους το υπόλοιπο λάδι, το ούζο και το νερό και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-45 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο και το μέγεθος των καλαμαριών ή μέχρι να είναι τρυφερά.

Σερβίρισμα

Βγάζετε τις οδοντογλυφίδες και τοποθετείτε 2-3 καλαμάρια (ανάλογα με το μέγεθος) σε κάθε πιάτο. Γαρνίρετε με μερικά κοντά κλωναράκια άνιθου

Περί ευθύνης: Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια

Post source : alldaynews

Related posts