Α.Τσίπρας: «Κερδίσαμε την μάχη αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται – Ακυρώσαμε τα σχέδια των σκοτεινών δυνάμεων» (vid)

Ως την πρώτη νίκη σε μια σειρά μαχών που θα ακολουθήσουν χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ, μία συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τα μέτρα-λαιμητόμο που ετοιμαζόταν να πάρει η προγούμενη κυβέρνηση Α.Σαμαρά.
 
Δεν παρέλειψε να σχολιάσει το εσκεμμένα ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο είχε τοποθετήσει τη χώρα η κυβέρνηση Α.Σαμαρά η οποία είχε ζητήσει δίμηνη παράταση του προγράμματος και όχι εξάμηνη ακριβώς για να θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ προ τετελεσμένων γεγονότων με το που θα ανέρχονταν στην εξουσία. 
 
Φυσικά το ίδιο επιθυμούσαν και οι δανειστές. Επί της ουσίας το πρόγραμμα-γέφυρα του Γ.Βαρουφάκη ήταν η χαλάρωση της θηλειάς στο λαιμό μέχρι το καλοκαίρι.
 
Αρχίζοντας το διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: Θέλω απο καρδιάς να σας ευχαριστήσω όλους που σταθήκατε στο πλευρό της κυβέρνησης. Αυτό ήταν το πιο δυνατό όπλο στις διαπραγματεύσεις. Κερδίσαμε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο. Οι πραγματικές δυσκολίες είναι μπροστά μας». 
 
«Χθες κερδίσαμε μία μάχη, αλλά όχι και τον πόλεμο. Η Ελλάδα πέτυχε μια σημαντική διαπραγματευτική συμφωνία στην Ευρώπη. Η συμφωνία ακυρώνει στην πράξη μειώσεις στις συντάξεις, απολύσεις, λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν. Έχουμε μπροστά μας μακρύ και δύσκολο καιρό μπροστά μας – Η κυβέρνηση θα λέει στον λαό πάντα την αλήθεια. Η διαπραγμάτευση τώρα μπαίνει σε πιο ουσιαστικό στάδιο – Σύμμαχος, συμπαραταστάτης αλλά και αυστηρός κριτής ο λαός
 
Με τη συμφωνία ακυρώσαμε τη λιτότητα και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα και ευελιξία. Πριν είκοσι μέρες παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού με άδεια ταμεία και με ένα εσκεμμένα ασφυκτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο πολλοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μια αντιμνημονιακή παρένθεση»
 
Και συνέχισε: «Παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού. Αποτρέψαμε το σχέδιο των σκοτεινών συντηρητικών δυνάμεων. Κρατήσαμε την Ελλάδα αξιοπρεπη και όρθια. Η Ελλάδα αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης και όχι υποταγής και τιμωρία. Το χθεσινό ανακοινωθέν γεφυρώνει το χρόνο ανάμεσα στο Μνημόνιο και το δικό μας σχέδιο για ανάπτυξη. Ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν όπωε τα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.
 
Μέσα σε λίγες μέρες πετύχαμε πολλά, αλλά έχουμε μακρύ δρόμο. Ο λαός το γνωρίζει. Άλλωστε έχει μια κυβέρνηση που θα του λέει πάντα την αλήθεια. Κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για αλλαγή πορείας εντός της Ευρωζώνης. Τώρα η διαπραγμάτευση μπαίνει σε ένα νέο, ουσιαστικό στάδιο. 
 
Σε αυτή τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση θα κινηθεί με μοναδικό σύμμαχο και ενεργό συμμέτοχο τον ελληνικό λαό. Ο κοινός μας αγώνας συνεχίζεται». 
 
Στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση από την συμφωνία που επετεύχθη χθες στο Eurogroup, καθώς όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου , «αγόρασε χρόνο» και άντεξε, από τη στιγμή που δεν υλοποιήθηκε το σενάριο κύκλων, πολιτικών και οικονομικών, εντός και εκτός Ελλάδας για «πιστωτική ασφυξία» και πτώση της κυβέρνησης εντός διμήνου.
 
Στις 5 το απόγευμα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στον απόηχο ουσιαστικά της χθεσινής συμφωνίας στο Eurogoup, όπου θα γίνει αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών κ Γιάνη Βαρουφάκη και συνολική αποτίμηση των εξελίξεων που οδήγησαν στη συμφωνία

loading...

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια