Διαβάστε παρακάτω να δείτε κάτι συμπτώσεις…
Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΕΛΛΗΝΟΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ
Ο βίος & η πολιτεία του Σάμπυ Μιωνή
Τον «γνωρίσαμε» τον Ιούνιο του 2010, μετά την αιματηρή επέμβαση των Ισραηλινών κομάντο στα καράβια που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα.
Ο βίος & η πολιτεία του Σάμπυ Μιωνή
Οι περισσότεροι σαστίσαμε που ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού με τη χαρακτηριστική καφέ στολή, ο οποίος με τόσο πάθος στήριζε τις θέσεις του Τελ Αβίβ, μιλούσε άπταιστα ελληνικά.
Και τότε μάθαμε ότι επρόκειτο για έναν Ελληνοϊσραηλινό, τον Σάμπυ Μιωνή, που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα και που, κάποια στιγμή, επέλεξε να τα παρατήσει όλα και να επαναπατριστεί σε μια πατρίδα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ…
Ο Σάμπυ Μιωνής επανήλθε ξανά στο προσκήνιο πρόσφατα, αφού το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Μαρία Παντελή, που εμφανίζεται στην περιβόητη λίστα με καταθέσεις 550 εκατ. ευρώ, ήταν συνεργάτιδα του Σάμπυ Μιωνή. Κάποιοι έσπευσαν να την «ταυτοποιήσουν» με τη Μαργαρίτα Παπανδρέου, γεγονός που διαψεύστηκε τόσο από την ίδια τη Μ. Παπανδρέου όσο και από τον Σάμπυ Μιωνή.
Ο βίος & η πολιτεία του Σάμπυ Μιωνή
Η απορία για το ποιος είναι πραγματικά ο άνθρωπος που φέρεται να χειρίζεται τεράστια ποσά σε Ελλάδα και Ισραήλ μάς οδήγησε σε λεπτομέρειες για τη ζωή του Σάμπυ Μιωνή. Ο… βίος και η πολιτεία του Ελληνοϊσραηλινού μόνο απαρατήρητα δεν μπορούν να περάσουν. Στα 43 του, ο κραταιός άνδρας του Ισραήλ έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια κερδοφόρα επενδυτική εταιρεία, να την πουλήσει σε υψηλότατο αντίτιμο, να μετεγκατασταθεί στο Τελ Αβίβ και να θεωρείται υψηλό στέλεχος των πολιτικών πραγμάτων στη νέα του πατρίδα…
Γόνος οικογένειας με εμβληματική παρουσία στα μέλη της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας, ο Σάμπυ Μιωνής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Οι οικογενειακές του ρίζες βρίσκονται κάπου στην Ηπειρο, μεταξύ Ιωαννίνων και Αρτας.
Η Βέτα και ο Χαΐμ Βίκτωρ Μιωνής με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες κατά την τελετή βράβευσής τους με το Βραβείο Γιακίρ 2012.
Η Βέτα και ο Χαΐμ Βίκτωρ Μιωνής με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες κατά την τελετή βράβευσής τους με το Βραβείο Γιακίρ 2012.
Οι γονείς του είναι επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Η γιαγιά του πέρασε από το κολαστήριο του Αουσβιτς και επέζησε – τον Αύγουστο του 2012 μάλιστα είχε γιορτάσει τα 102 της χρόνια. Σε αντίθεση με τους περισσότερους Ελληνες Εβραίους που σπούδασαν σε εβραϊκά σχολεία, ο Σάμπυ φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών, με συμμαθητή -μεταξύ άλλων- τον Μάκη Βορίδη. Οσοι τον γνωρίζουν από τότε θυμούνται ότι ο μαθητής Σάμπυ δεν έχανε την ευκαιρία να αναφέρει την εβραϊκή του καταγωγή, για να εισπράξει πολλές φορές τα υποτιμητικά σχόλια της «ακροδεξιάς» της τάξης του…
Δεν έκανε πίσω
Η εμπειρία του από το Κολλέγιο φαίνεται ότι τον δυνάμωσε. Οπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στο Ισραήλ, απαντώντας στο γιατί δεν έφευγε από ένα σχολείο στο οποίο δεχόταν ρατσισμό δήλωσε: «Ποτέ δεν θα έφευγα, δεν θα τα παρατούσα ποτέ».
Το ζεύγος Μιωνή (στο κέντρο) με το Βραβείο Γιακίρ στα χέρια.
Το ζεύγος Μιωνή (στο κέντρο) με το Βραβείο Γιακίρ στα χέρια.
Σε ηλικία 19 ετών ο Μιωνής έλαβε υποτροφία για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Brandeis των ΗΠΑ, από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που στηρίζονται σε εισφορές Εβραίων παγκοσμίως. Πρόκειται, όπως τουλάχιστον αναφέρει στην ιστοσελίδα του, για ένα από τα πιο «ανοιχτόμυαλα» (μη δογματικά) εβραϊκά πανεπιστήμια της Αμερικής.
Κατά δήλωσή του, μετά την αποφοίτησή του διορίστηκε διαχειριστής επενδύσεων της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Donaldson (DLJ). Τελικά, το 1998 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία CMA με τον Αγγελο Μεταξά, γόνο του γνωστού ιδρυτή της ελληνικής μάρκας λικέρ στο τέλος του 19ου αιώνα.
Η Βέτα Μιωνή απευθύνει χαιρετισμό στους παριστάμενους κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων
Η Βέτα Μιωνή απευθύνει χαιρετισμό στους παριστάμενους κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων
Η εταιρεία του είχε σχέση με τα αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου, τα… γνωστά μας πια hedge funds. Η εταιρεία του έφτασε στο πικ της στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν κατάφερε να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 3 δισ. δολαρίων! Μάλιστα, ανατρέχοντας κανείς λίγα χρόνια πριν, στις σελίδες του έγκυρου βρετανικού επιχειρηματικού περιοδικού «The Business», βλέπει το όνομα του Σάμπυ Μιωνή να περιλαμβάνεται στους 50 ισχυρότερους επαγγελματίες των hedge funds.
Τον Φεβρουάριο του 2006, η εταιρεία εξαγοράστηκε από ελβετική επενδυτική τράπεζα (EFG International). Μόλις 10 μέρες αργότερα ο Σάμπυ Μιωνής μετακόμισε στο Ισραήλ. Ηταν 2006. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εξομολογηθεί σε γνωστούς του πως το καθοριστικό γεγονός για να λάβει αυτή την απόφαση του «επαναπατρισμού» στο Τελ Αβίβ ήταν μια σοβαρή ασθένεια που τον χτύπησε.
«Δεν ξέρω τον άνθρωπο, δεν ξέρω γιατί γράφει τα ψεύδη αυτά, δεν ξέρω τι σκοπό εξυπηρετεί», ήταν η απάντηση του Μάκη Βορίδη στα όσα του καταλόγιζε ο Σάμπυ Μιωνής στο άρθρο που έγραψε στην αγγλόφωνη ισρ
«Δεν ξέρω τον άνθρωπο, δεν ξέρω γιατί γράφει τα ψεύδη αυτά, δεν ξέρω τι σκοπό εξυπηρετεί», ήταν η απάντηση του Μάκη Βορίδη στα όσα του καταλόγιζε ο Σάμπυ Μιωνής στο άρθρο που έγραψε στην αγγλόφωνη ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz»
Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να χάσει τη ζωή του, αλλά και καταφέροντας να βγει νικητής, ο Μιωνής συνειδητοποίησε ότι θέλει να απολαύσει τα χρόνια του. Για τον λόγο αυτόν αποφάσισε να εγκατασταθεί στη γη των προγόνων του, στο Τελ Αβίβ, που είχε μάθει από τους προγόνους του να αγαπά… Δημοσίως, πάντως, δηλώνει ότι η εταιρεία του είχε «χτιστεί» στην εποχή της «φούσκας» στην Ελλάδα από το τέλος της δεκαετίας του ’90 έως τα μέσα του 2000 και πως ο ίδιος είχε αντιληφθεί ότι σύντομα θα ερχόταν οικονομική κρίση.
Το καλοκαίρι του ίδιου έτους επένδυσε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου 400 εκατομμύρια δολάρια. Περίπου τότε, φαίνεται να… προσλαμβάνει τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ! Μάλιστα, τη «γνωριμία» φαίνεται να κάνει η Αριάνα Χάφινγκτον (του γνωστού κολοσσού των μίντια).
Το άρθρο του Μιωνή δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ζαν Κοέν
Το άρθρο του Μιωνή δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ζαν Κοέν
Ο Σάμπυ Μιωνής ασχολήθηκε με το χρηματιστήριο για τρία χρόνια, μέχρι που τελικά αποφάσισε να αποσυρθεί.
Οι πατρίδες του
Μεγάλωσε στην Ελλάδα, αγάπησε το Ισραήλ
Το ταξίδι του «Στόλου της Ελευθερίας» προς τη Γάζα τον Μάιο του 2010, όταν 7 ακτιβιστές έπεσαν νεκροί από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στα διεθνή ύδατα, βρίσκει τον Σάμπυ Μιωνή να έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την προάσπιση των δικαιωμάτων του Ισραήλ.
Ο βίος & η πολιτεία του Σάμπυ Μιωνή
Κατά τη λογική του IDF (Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων), οι επίσημοι αξιωματούχοι τον ορίζουν ως «εκπρόσωπο Τύπου» τους για την Ελλάδα. Στα τηλεοπτικά παράθυρα εκείνων των ημερών έχει καταγραφεί ο κυνισμός με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα της δολοφονίας των ακτιβιστών και της σύλληψης των επιβαινόντων στα πλοία -μεταξύ των οποίων και Ελληνες πολίτες-, αλλά και το σθένος με το οποίο στηρίζει τις αποφάσεις του κράτους του.
Ο ίδιος, πάντως, ισχυρίζεται ότι προσέφερε τις υπηρεσίες του στον ισραηλινό στρατό εθελοντικά, ενώ το επάγγελμά του είναι σχετικό με τον επιχειρηματικό τομέα. Η θέρμη με την οποία υποστηρίζει το Ισραήλ σε τίποτα δεν θυμίζει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την Ελλάδα (δεύτερη υπηκοότητά του).
Ο βίος & η πολιτεία του Σάμπυ Μιωνή
Σε πρόσφατη συνέντευξή του δηλώνει απερίφραστα ότι «η διαφθορά στο Ισραήλ είναι παιχνιδάκι σε σύγκριση με την Ελλάδα» και συνεχίζει τη δυσφήμιση της χώρας αναφέροντας ότι οι «λειτουργοί στην Ελλάδα λαμβάνουν χρήματα κάτω από το τραπέζι, για να εκδώσει κανείς μια άδεια οικοδομής πρέπει να «λαδώσει» τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ για να περάσει το τεστ οδήγησης θα πρέπει να δωροδοκήσει τον εξεταστή»… Μοιάζει να έχει ξεχάσει εντελώς πως έως το 2006 ήταν και εκείνος μέλος του ελληνικού συστήματος… Σήμερα, ο Σάμπυ Μιωνής έχει φτιάξει έναν φιλανθρωπικό οργανισμό, μέσω του οποίου βοηθά παιδιά με προβλήματα υγείας, αλλά και Ελληνες που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν λόγω κρίσης στο Ισραήλ.
Η οικογένεια του
Η ζωή στην Ελλάδα και τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής
Τον Ιούνιο του 2012, στην Ιερουσαλήμ, οι γονείς του Σάμπυ, Βίδα (Βέτα) και Χαΐμ Βίκτωρ Μιωνής, τιμήθηκαν από τον πρόεδρο του κράτους του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και την ηγεσία του ιδρύματος Κέρεν Αγιεσόντ με το Βραβείο Γιακίρ 2012.
Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές διακρίσεις σε Εβραίους της διασποράς, κάτι που φαίνεται άλλωστε από την παρουσία των προσωπικοτήτων και την επισημότητα της τελετής, που αφορά «τη σταθερή αφοσίωσή τους στο εβραϊκό κράτος και στον λαό του Ισραήλ».
Από το δελτίο Τύπου της βράβευσης μαθαίνουμε πολλές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της οικογένειας Μιωνή. Οπως αναφέρεται, ο πατέρας της οικογένειας, Χαΐμ Βίκτωρ Μιωνής, γεννήθηκε το 1935 στο Αγρίνιο και ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας. Στην πόλη του Αγρινίου τότε ζούσαν μόλις έξι εβραϊκές οικογένειες, αφοσιωμένες στην εβραϊκή παράδοση.
Το σπίτι της οικογένειας Μιωνή αποτελούσε το κέντρο της κοινοτικής ζωής. Οταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την ιταλική ζώνη κατοχής στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 1943, η οικογένεια Μιωνή κατέφυγε σε ένα απομονωμένο χωριό στα βουνά της περιοχής και, με τη βοήθεια της ελληνικής Αντίστασης, παρέμεινε εκεί μέχρι την απελευθέρωση, τον Οκτώβριο του 1944.
Η Βίδα (Βέτα) Μιωνή, το γένος Κοέν, γεννήθηκε το 1939 στη Θεσσαλονίκη. Ηταν η μικρότερη από τρεις αδελφές της οικογένειας. Μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς, η οικογένειά της κατόρθωσε να φθάσει στην Αθήνα, αλλά οι γονείς συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν στο Αουσβιτς, όπου δολοφονήθηκε ο πατέρας της.
Εκείνη πέρασε τον πόλεμο κρυμμένη στη Σχολή Καλογραιών Saint Joseph και σε σπίτια Ελλήνων (χριστιανών κυρίως), τα οποία υπεδείκνυαν οι ιερείς. Η μητέρα της επέζησε του εκτοπισμού και επέστρεψε στην Ελλάδα. Αφιέρωσε τη ζωή της στα τρία παιδιά της, ενώ συγχρόνως βοηθούσε στην ανασυγκρότηση της κοινότητας. Υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια στο νεοσύστατο Κέντρο Παιδιών και αργότερα στην WIZO.
Η γνωριμία
Κοινοί φίλοι έφεραν σε επαφή τον Βίκτωρα και τη Βέτα τον Νοέμβριο του 1965. Παντρεύτηκαν τον Φεβρουάριο του 1967 και απέκτησαν δύο γιους: τον Αρη ή Αρι, ο οποίος μένει στην Αθήνα, και τον Σάμπυ, ο οποίος πήρε το όνομα του παππού του που χάθηκε στο Αουσβιτς.
Για πολλά χρόνια ο Βίκτωρ ασχολήθηκε με το εμπόριο υφασμάτων, ενώ η Βέτα εργάστηκε στο οικονομικό τμήμα της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα. «Η παιδεία που έδωσαν στα παιδιά τους, όπως και οι δραστηριότητες και οι προσπάθειές τους βασίζονταν στις αξίες, την ταυτότητα και την υπερηφάνεια του εβραϊσμού και του σιωνισμού», αναφέρεται στο κείμενο της βράβευσης.
Η… κολεγιακή κόντρα με τον Μάκη Βορίδη
Κρατάει χρόνια αυτή η… κολόνια. Ο λόγος για την κόντρα μεταξύ του Σάμπυ Μιωνή και του Μάκη Βορίδη, που τους τελευταίους μήνες έχει «αναθερμανθεί». Οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου ήταν συμμαθητές. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα μιλούν για καβγάδες που έχουν γραφεί με μελανά γράμματα στην ιστορία του σχολείου και για σκληρές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ του Μ. Βορίδη και του υπερήφανου για την εβραϊκή του καταβολή Σ. Μιωνή.
Για αρκετά χρόνια, η αντιπαράθεσή τους είχε καταλαγιάσει αφού οι δρόμοι των δύο ανδρών είχαν χωριστεί. Ούτε στις συναντήσεις των παλιών συμμαθητών δεν εμφανίζονταν ή φρόντιζαν τουλάχιστον να μην συναντηθούν…
Ωστόσο, τον Μάρτιο, όταν ο Μάκης Βορίδης υπουργοποιήθηκε, ο Μιωνής έγραψε ένα άρθρο στην αγγλόφωνη ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz». Στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στις 3 Μαρτίου του 2012, ο Μιωνής τον χαρακτηρίζει ως «αρνητή του Ολοκαυτώματος, «πρώην ηγετική φυσιογνωμία της νεο-Ναζιστικής Χρυσής Αυγής» και «μέλος της καθοδήγησης ομάδων κακοποιών εναντίον μεταναστών και αριστερών στην Ελλάδα».
Στο άρθρο αναφέρεται αναλυτικά στην πολιτική «πορεία» του Μάκη Βορίδη. «Ως μαθητής στο Κολλέγιο Αθηνών – σχολείο του νυν Πρωθυπουργού Παπαδήμου, του πρώην Πρωθυπουργού Παπανδρέου, του Σαμαρά και δικό μου – ο Βορίδης συγκρότησε τη φασιστική ομάδα «Ελεύθεροι Μαθητές» που ζωγράφιζε τους τοίχους με αγκυλωτούς σταυρούς και χαιρέταγε χρησιμοποιώντας τον χαιρετισμό «Heil Hitler» της Ναζιστικής εποχής», έγραψε ο Μιωνής.
Υβρεις και απειλές
Μεταφέροντας την εμπειρία του, ο ελληνοϊσραηλινός δήλωσε ότι «Κατά τη διάρκεια των σχολικών εκλογών, ο Βορίδης απειλούσε βίαια όχι μόνο τους Εβραίους μαθητές που αντιδρούσαν στη φασιστική ομάδα του αλλά και τις οικογένειές τους.
Μετά την αποφοίτησή του, ο Βορίδης συγκρότησε μια φασιστική ομάδα στη Νομική Αθήνας και έγινε ενεργό στέλεχος νεοναζιστικών οργανώσεων νέων. Στη δεκαετία του 1990 και ακολουθώντας τα βήματα του μέντορά του, Ζαν Μαρί Λεπέν, ίδρυσε το «Εθνικό Μέτωπο», ένα κόμμα κατά των μεταναστών. Το σύνθημα του κόμματός του ήταν «Κόκκινη κάρτα για τους μετανάστες». Πριν από μερικά χρόνια, έγινε μέλος του ΛΑΟΣ και εξελέγη στο κοινοβούλιο», τονίζει ο Μιωνής.
Το άρθρο μεταφράστηκε στα ελληνικά και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ζαν Κοέν, γνωστού στην Ελλάδα ως εκπρόσωπου Τύπου διαφόρων φορέων και οργανισμών -ανάμεσά τους και εβραϊκών συμφερόντων- αλλά και βασικό υποστηρικτή των θέσεων του Ισραήλ στην Ελλάδα.
Η αναδημοσίευση αυτή προκάλεσε την απάντηση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον Κοέν, στην οποία αρνείται ότι υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία της «Χρυσής Αυγής», ενώ ούτε λίγο-ούτε πολύ δηλώνει πως τον Σάμπυ Μιωνής ούτε καν τον ξέρει. «Δεν ξέρω τον άνθρωπο, δεν ξέρω γιατί γράφει τα ψεύδη αυτά, δεν ξέρω τι σκοπό εξυπηρετεί», γράφει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι «Θεωρώ περιττό να διευκρινίσω ότι ουδέποτε υπήρξα αντισημίτης ή αρνητής του ολοκαυτώματος και θα ήλπιζα να μην χρεώνομαι κάθε τι που κάποιοι με τους οποίους συνυπήρξα πολιτικά στο παρελθόν έχουν πει. Ως γνωστόν, στα κόμματα όλοι δεν συμφωνούμε σε όλα».
Μάλιστα, για τις δηλώσεις στην επιστολή του, ο Βορίδης κατακρίθηκε από τη «Χρυσή Αυγή» που σε ανακοίνωσή της πέταξε το μπαλάκι στους ομοϊδεάτες της. «Τα συμπεράσματα δικά σας», ανέφερε.
Εδωσε συνέχεια
Η απάντηση του Μιωνή μέσω… του Ζαν Κοέν
Η κόντρα όμως δεν σταμάτησε εκεί. Ο Σάμπυ Μιωνής απέστειλε επιστολή στον Ζαν Κοέν, απαντώντας στον Μάκη Βορίδη. «Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο Βορίδης και το πνευματικό του παιδί, Παναγιώτης Δούμας, που βιάστηκε να τον υπερασπιστεί σε άρθρο του σε ακροδεξιό blog, ξαφνικά ξέχασαν πως με γνωρίζουν. Ο Δούμας μάλιστα με χαιρέτησε στη δίκη του Πλεύρη στην οποία βρισκόταν με άλλους χρυσαυγίτες για να τον υποστηρίξουν. Θα θυμούνται πάντως σίγουρα ότι ποτέ δεν φοβήθηκα τις απειλές κατά της σωματικής μου ακεραιότητας και κατά της οικογένειάς μου», επιμένει, τονίζοντας ότι δεν θα μπει σε διάλογο με κανέναν που «προσπαθεί να ξεπλύνει το παρελθόν του και να κρύψει το παρόν του».
Παρ’ όλα αυτά, παραθέτει ενα ακόμη πιο αναλυτικό βιογραφικό του Μάκη Βορίδη, συμπληρώνοντάς το με πληροφορίες ότι ο αδελφός του, Κώστας Βορίδης, αποβλήθηκε από το Κολλέγιο γιατί πιάστηκε να βάφει αγκυλωτούς σταυρούς, ότι μετά το σχολείο ο Μάκης Βορίδης «έγινε γενικός γραμματέας της νεολαίας της ΕΠΕΝ, κόμμα που ίδρυσε από την φυλακή ο δικτάτορας Παπαδόπουλος. Στη θέση αυτή διαδέχτηκε τον Μιχαλολιάκο που ίδρυσε τη Χρυσή Αυγή. Η σχέση μεταξύ των μελών των δύο αυτών οργανώσεων θυμίζει συγκοινωνούντα δοχεία. Αργότερα, στη Νομική Σχολή Αθηνών ίδρυσε τη φασιστική οργάνωση «Φοιτητική Εναλλακτική». Η γνωστή φωτογραφία με το τσεκούρι είναι από εκείνη την εποχή».
Συμπληρώνει επίσης ότι το 1986 η ΕΦΕΕ τον μήνυσε για συμμετοχή σε φασιστικές επιθέσεις κατά αρκετών φοιτητών της Νομικής και πως το 2004, «ο Βορίδης, σε συνέντευξή του στο ακροδεξιό έντυπο «Ελληνικές Γραμμές», δήλωσε ότι η αυθεντικότητα των βιβλίων «»Το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ» και «Οι Σοφοί της Σιών» είναι αντικείμενο που πρέπει να προσδιορίσουν οι ιστορικοί», καταλήγει.
Της ΜΑΡΙΑΣ ΨΑΡΑ από το Ethnos
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας